, , , , ,

Top 10 Populairste Franse kazen

Top 10 Populairste Franse kazen

Populairste Franse kazen

Sommige mensen vinden dat ze stinken. Wij zijn een compleet andere mening toegedaan. Zie hier de populairste kaas uit Frankrijk. Lees meer..


Lees hier ->>> meer ver eten drinken en hier ->>> meer over Frankijk op deze website.


Top 10 Populairste Franse kazen

Zie hier ->>> de 10 populairste kazen ter wereld.


10. Tomme de Savoie

Tomme de Savoie

Tomme de Savoie

De Tomme de Savoie is een halfharde kaas gemaakt in Savoie door gespecialiseerde kaasmakers.

Voor deze kaas wordt gebruikgemaakt van rauwe koemelk. De kaas is te herkennen aan zijn grijze korst en is van binnen zeer lichtgeel. Deze kaas heeft een geur die als ‘muf’ of een ‘grottengeur’ wordt omschreven.

Tomme de Savoie, evenals de meeste tommes, wordt doorgaans gemaakt van magere melk waarvan het grootste deel van de room is verwijderd om boter of vettere kazen te maken. Als gevolg daarvan zijn tomme-de-Savoiekazen relatief magere kazen (een vetgehalte van tussen de 20 en 45%).


9. Fromage au lait de chèvre

Geitenkaas

Geitenkaas

Geitenkaas is kaas die gemaakt is van geitenmelk. Omdat melk maar beperkt houdbaar is, maakt men er kaas van, zodat de waardevolle bestanddelen van de melk langer behouden blijven.

Geitenkaas is witter van kleur dan kaas gemaakt van koeienmelk. Dit komt doordat geiten alle caroteen (bevat oranje kleurstof) uit het voer in hun spijsverteringskanaal omzetten in vitamine A. Geitenmelk bevat minder lactose dan koemelk waardoor mensen met een lactose-intolerantie vaak wel geitenmelkproducten kunnen eten.


8. Epoisses

Époisses

Époisses

De époisses AOP is een Franse kaas, vernoemd naar het plaatsje met dezelfde naam uit de regio Bourgondië. De kaas komt met name uit het departement Côte-d’Or. Hij is een van de 44 Franse kazen die het roodgele Europese AOC/AOP-keurmerk, dat sinds januari 2012 het AOC-label vervangt, mag voeren.


7. Pont l’Eveque

Pont l'Eveque

Pont l’Eveque

De Pont-l’Évêque is een Franse kaas van het type rood-bacterie- of gewassen-korst-kaas. De kaas is afkomstig uit Normandië en wordt daar al sinds de 12e eeuw bereid. De kaas heeft zijn naam van de plaats Pont-l’Évêque, waar een grote regionale markt was voor de kaas.


6. Munster

Munster

Munster

De Munster is een Franse kaas, afkomstig uit de Vogezen. De naam is afgeleid van de plaats Munster. Een andere naam die men in de Vogezen gebruikt voor de Munster is Géromé of Munster-Géromé. Sommige mensen associëren Munster met stinkkaas, omdat deze een wat penetrante geur heeft die, zeker als de kaas op kamertemperatuur is, kan doen denken aan mest. Men bewaart de kaas het beste in een afgesloten doos.

De legende wil dat een Ierse monnik op zijn doorreis het recept voor deze kaas bij de inwoners van de Vogezen achtergelaten heeft. In ieder geval waren het de benedictijner monniken die zich in de 7e eeuw in de Elzas, in het zuidelijk deel van de Vogezen vestigden en die deze kaas zijn gaan maken. De naam van de plaats Munster is afgeleid van het Latijnse woord Monasterium voor klooster. De monniken ontgonnen vanuit de vallei de hellingen in de richting van Lotharingen, de overvloedige regenval maakte van het gebied een vruchtbare plek.


5. Reblochon

Reblochon

Reblochon

De reblochon is een Franse kaas, een gewassenkorstkaas. De kaas wordt geproduceerd in Haute-Savoie, het Alpengebied in Frankrijk bezuiden Genève en het meer van Genève.

De reblochon stamt uit de 13e eeuw. De geschiedenis van de naam van de kaas ligt in het feit dat in die tijd de alpenboer een proportioneel deel van zijn melk moest afstaan aan de eigenaar van de weide. Wanneer de eigenaar kwam, dan werd het vee niet volledig gemolken. Na inlevering van de verplichte hoeveelheid en na het vertrek van de controleurs werd het vee opnieuw gemolken (reblocher) en van die melk werd de reblochon gemaakt.


4. Boursin

Boursin

Boursin

De Boursin is een Franse kaas die van oorsprong uit Normandië afkomstig is. Het is een verse kaas waarin room en knoflook zijn vermengd.

De kaas komt voort uit de Franse traditie om bij het brood roomkaas te eten. Daar werden ook kruiden bij geserveerd. Ieder maakte zo zijn kruidenkaas. François Boursin heeft het idee in 1963 omgezet in een industrieel product.


3. Roquefort

Roquefort AOP is een Franse blauwschimmelkaas, genoemd naar het dorp Roquefort-sur-Soulzon in de Aveyron. Het is een schapenkaas, waarvan de naam sinds 1925 beschermd is: alleen kaas uit (de buurt van) Roquefort mag zo genoemd worden.

De roquefort is een rauwmelkse kaas die al heel lang gemaakt wordt en wordt de ‘koning onder de blauwaderkazen’ genoemd. Al in de Romeinse tijd, in 79 n.Chr. maakt Plinius melding van de kaas uit de omgeving van de Mont Lazare, oftewel de Roquefort-regio. Hij is ook één van de 44 Franse kazen die het roodgele Europese AOC/AOP-keurmerk, dat sinds januari 2012 het AOC-label vervangt, mag voeren.[

Roquefort

Roquefort


2. Brie de Meaux

Brie de Meaux

Brie de Meaux

De Brie de Meaux AOP is een Franse traditionele, rauwmelkse witte korstkaas van koemelk met het AOC- en AOP-keur. De naam komt van de historische regio Brie, 50 km ten oosten van Parijs, en de stad Meaux. De kaas behoort tot de zogenaamde zachte kazen en is de vader van de zachte witte-korstkazen. Hij is één van de 44 Franse kazen die het roodgele Europese AOC/AOP-keurmerk mag voeren, dat sinds januari 2012 het AOC-label vervangt.


1. Camembert

Camembert

Camembert

De Camembert is een Franse kaas, een witte schimmelkaas, die van koemelk wordt gemaakt. De gebruikte schimmel is Penicillium camemberti. Een camembert heeft een gewicht van zo’n 250 gram, een dikte van 3 centimeter en een diameter van 10 à 11 centimeter. De Camembert de Normandie is één van de 44 Franse kazen die het roodgele Europese AOC/AOP-keurmerk, dat sinds januari 2012 het AOC-label vervangt, mag voeren.


Top 10 Populairste Franse kazen

  1. Camembert
  2. Brie de Meaux
  3. Roquefort
  4. Boursin
  5. Reblochon
  6. Munster
  7. Pont l’Eveque
  8. Epoisses
  9. Fromage au lait de chèvre
  10. Tomme de Savoie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie