Top 10 populairste lettertypen aller tijden

0
Top 10 populairste lettertypen aller tijden
Top 10 populairste lettertypen aller tijden

Populairste lettertypen aller tijden

Typografie is een boeiende kunstvorm die op subtiele maar diepgaande wijze kan beïnvloeden hoe we het geschreven woord interpreteren en ermee omgaan. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over cultuur op deze website.


Top 10 populairste lettertypen aller tijden

Bron: www.inkbotdesign.com


10. Cooper Black

Cooper Black
Cooper Black

Dit is een schreeflettertype ontworpen in 1921 door Oswald Bruce Cooper voor de letteruitgeverij Barnhart Brothers & Spindler. Het lettertype is een extra vette variant van Cooper Old Style en leent zich goed voor grote koppen of posters.


9. Gotham

Gotham
Gotham

De Gotham is een familie van geometrische schreefloze lettertypen, ontworpen door de Amerikaanse letterontwerper Tobias Frere-Jones met Jesse Ragan en uitgebracht vanaf 2000.

De lettervormen van Gotham zijn geïnspireerd op voorbeelden van architectonische tekens uit het midden van de twintigste eeuw. Gotham heeft een relatief breed ontwerp met een redelijk hoge x-hoogte en grote openingen.


8. Didot

Didot
Didot

De bekendste Didot-lettertypen zijn ontwikkeld in de periode 1784–1811. Firmin Didot (1764–1836) sneed de letters en goot ze als type in Parijs. Zijn broer, Pierre Didot (1760–1853) gebruikte de typen bij het drukken.

Zijn uitgave van La Henriade van Voltaire in 1818 wordt beschouwd als zijn meesterwerk. Het lettertype is geïnspireerd op John Baskerville’s experimenten met een toenemend lijncontrast en een meer gecondenseerde armatuur.


7. Univers

Univers
Univers

De Univers is een schreefloos lettertype ontworpen door Adrian Frutiger in 1956. Zowel Univers als Helvetica, waar het soms mee wordt verward, zijn gebaseerd op de Akzidenz Grotesk uit 1896. Deze Zwitserse lettertypen spelen een belangrijke rol in het grafisch ontwerp.


6. Baskerville

Baskerville
Baskerville

De Baskerville is een lettertype met schreef ontworpen in 1757 door John Baskerville (1706-1775) in Birmingham, Engeland. Baskerville wordt gezien als een overgangslettertype tussen de Caslon van William Caslon en meer lettertypes van Giambattista Bodoni en Firmin Didot.


5. Gill Sans

Gill Sans
Gill Sans

De Gill Sans is een schreefloos lettertype ontworpen door Eric Gill in 1927 en uitgegeven in 1928.

Gill was een ervaren beeldhouwer, grafisch ontwerper en letterontwerper. Het lettertype Gill Sans was gebaseerd op een ander lettertype, Johnston, van Edward Johnston, dat toegepast werd voor de Londense metro (London Underground). Gill werkte aan dit lettertype toen hij bij Johnston het vak leerde.

Eric Gill zocht naar de ultieme variant van een goed leesbare schreefloze letter. Gill Sans is ontworpen voor zowel tekstletter als voor grote koppen of borden. Gill Sans werd een van de best verkochte lettertypen van Monotype.


4. Futura

Futura
Futura

De Futura is een geometrisch schreefloos lettertype ontworpen door Paul Renner (1878-1956) in 1927. Renner was beïnvloed door de ontwerpfilosofie van het Bauhaus, en door het lettertype Universal van ontwerper Herbert Bayer.

Hoewel Renner zelf geen lid van Bauhaus was, deelde hij de idealen en geloofde hij dat in plaats van een aangepast oud lettertype een nieuw type de moderne tijd zou moeten uitdrukken.


3. Bodoni – The Bold and Beautiful Modern Serif

Bodoni
Bodoni

De Bodoni is een lettertype, ontworpen in 1798 door Giambattista Bodoni (1740-1813). Het lettertype wordt in de Vox classificatie ondergebracht bij Didonen. Bodoni werd geïnspireerd door de lettertypen van John Baskerville, tegenwoordig aangeduid met Baskerville.

Het lettertype Bodoni heeft een smallere onderliggende structuur met vlakke, strakke schreefjes. Het type kent een extreem sterk contrast tussen dikke en dunne slagen en heeft een geometrische bouw.


2. Times New Roman

Times New Roman
Times New Roman

De Times New Roman is een schreef-lettertype, dat in de jaren 30 door Stanley Morison van Monotype voor het Britse dagblad The Times werd ontwikkeld. De populariteit op de computer komt doordat het lettertype door Microsoft bij diverse programma’s wordt meegeleverd, bijvoorbeeld Microsoft Word.

Tot Office 2007 was Times New Roman het standaardlettertype in Word, wat als gevolg had dat veel gebruikers het lettertype gebruikten.


1. Helvetica

Helvetica
Helvetica

De Helvetica is een schreefloos (sans serif) lettertype dat in 1957 werd ontworpen door Max Miedinger en Eduard Hoffmann voor de Haas’sche Schriftgießerei.

bijvoorbeeld wegwijzers, aanplakbiljetten en logo’s. Het lettertype Helvetica werd in de loop van de jaren zeventig gedeeltelijk vervangen door onder andere het lettertype Univers, maar is nog steeds populair bij sommige ontwerpers.


Top 10 populairste lettertypen aller tijden

  1. Helvetica
  2. Times New Roman
  3. Bodoni
  4. Futura
  5. Gill Sans
  6. Baskerville
  7. Univers
  8. Didot
  9. Gotham
  10. Cooper Black

Geef een reactie