Top 10 populairste werkgevers van Nederland 2023

0
Het Rijk - Top 10 populairste werkgevers van Nederland 2023
Het Rijk - Top 10 populairste werkgevers van Nederland 2023

Populairste werkgevers van Nederland 2023

Het is altijd interessant om te zien welke werkgevers Nederlanders het liefst aan hun carrière willen toevoegen. In 2022 hebben twee bekende spelers op de Nederlandse arbeidsmarkt hun positie als populairste werkgevers behouden: de Rijksoverheid en de politie.

Maar er waren ook enkele verrassingen en verschuivingen in de top 10, die aantonen dat reputatie en strategie een grote rol spelen in de voorkeur van werkzoekenden.


Lees hier ->>> meer over werk op deze website.


Top 10 populairste werkgevers van Nederland 2023

Bron: Intelligence Group, Populairste werkgevers 2022


Het onderzoek van Intelligence Group, dat meer dan 16.000 mensen heeft bevraagd, onthult nog een paar andere intrigerende trends. Zo heeft ASML, de chipmachinemaker, een indrukwekkende sprong gemaakt naar de top 10, stijgend van de 11e naar de 5e positie. Ook ING is niet achtergebleven en klom van de 13e naar de 6e plek.

En laten we vooral niet vergeten dat de luchtvaartsector, ondanks uitdagingen zoals personeelstekorten en uitvallende treinen, hoog in het vaandel staat bij praktisch opgeleiden. Zowel Schiphol als de Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben hun aantrekkelijkheid vergroot en zijn respectievelijk 36 en 4 plaatsen gestegen in de ranglijst.

Hoewel de Belastingdienst zijn positie in de top 10 heeft weten vast te houden, heeft de toeslagenaffaire wel zijn tol geëist: de dienst is van de 4e naar de 10e plek gezakt. Dit benadrukt dat werkgevers, ongeacht hun grootte, reputatie of geschiedenis, niet immuun zijn voor de gevolgen van negatieve gebeurtenissen.

Kortom, de Nederlandse arbeidsmarkt blijft in beweging, waarbij zowel gevestigde namen als opkomende spelers zichzelf opnieuw moeten uitvinden om aantrekkelijk te blijven voor een steeds veeleisendere en bewuste generatie werkzoekenden.


10. Belastingdienst (-6)


9. GGZ (-1)


Zie hier de Top 10 landen met hoogste salaris voor software ontwikkelaars 2023.


8. NS (+4)


Zie hier de Top 10 best betaalde banen bij de overheid 2021.


7. Defensie (-2)


6. ING (+7)


5. ASML (+6)


Zie hier de Top 10 oudste vliegvelden ter wereld.


4. KLM (+3)


Op de derde plek vinden we het vertrouwde Shell, maar met een interessante twist. Hoewel Shell zijn positie behoudt, lijkt het minder aantrekkelijk te zijn voor mensen onder de 30. De jongere generatie lijkt steeds meer de voorkeur te geven aan bedrijven met een groenere en duurzamere aanpak.

De meest opvallende doorzetter in deze competitieve lijst is Schiphol. Ondanks de negatieve publiciteit rond lange wachtrijen, blijft Schiphol een populaire keuze onder werkzoekenden. Deze bevinding benadrukt het idee dat zelfs “slechte” publiciteit niet noodzakelijk een negatieve impact heeft op de aantrekkelijkheid van een werkgever.

In feite lijkt het nieuws over de zomerse drukte op de luchthaven juist de aantrekkingskracht te hebben vergroot.


3. Shell (-)


Zie hier de Top 10 populairste werkgevers onder hoogopgeleiden 2021 in Nederland.


2. Politie (-)


1. Het Rijk (-)


Top 10 populairste werkgevers van Nederland 2023

  1. Het Rijk
  2. Politie
  3. Shell
  4. KLM
  5. ASML
  6. ING
  7. Defensie
  8. NS
  9. GGZ
  10. Belastingdienst

Geef een reactie