Top 10 snelste grote katachtigen ter wereld

0
Cheeta: top 10 snelste grote katachtigen ter wereld
Cheeta

Snelste grote katachtigen ter wereld

Katten zijn over de hele wereld te zien, van huisdier tot de grote katachtigen zoals tijgers, cheeta’s, jaguars, leeuwen en meer. Sommige grote katten zijn te snel om als prooi ook maar enige kans te hebben om ze er uit te lopen. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over de natuur op deze website.


Top 10 snelste grote katachtigen ter wereld


10. Luipaard – 57,9 km/h

De luipaard (Panthera pardus), ook wel panter genoemd, is een roofdier dat veel voorkomt in een groot deel van Afrika en Azië. Het is de algemeenste grote katachtige. Het is een grote, gespierde katachtige met korte, krachtige poten en een lange staart. De kop is breed en een beetje rond van vorm met kleine, ronde oren. De snuit is middelgroot, met krachtige kaken en lange snorharen.

Zie hier de top 10 dieren die op uitsterven staan.


9. Nevelpanter – 64,4 km/h

Nevelpanter
Nevelpanter

De nevelpanter leeft in de bossen van Zuidoost-Azië. Ondanks de geringe kennis over het gedrag van nevelpanters in het wild, nemen we tegenwoordig aan dat ze voornamelijk van boom- en landzoogdieren leven. Denk aan dieren zoals gibbons, makaken en civetkatten. Dit vullen de nevelpanters aangevuld met andere kleine zoogdieren, hertachtigen, vogels, stekelvarkens en gedomesticeerd vee. In gevangenschap eten ze ook eieren en bepaalde planten.


8. Sunda nevelpanter – 64,4 km/h

Sunda nevelpanter
Sunda nevelpanter

De Sunda nevelpanter is een middelgrote panter te vinden op Borneo en Sumatra. De soort wordt bedreigd en er zijn ongeveer 10.000 volwassen dieren. De belangrijkste reden is ontbossing en verlies van leefgebied.


7. Sneeuwpanter – 64,4 km/h

Sneeuwpanter
Sneeuwpanter

Hoewel sneeuwluipaarden in verafgelegen gebieden wonen, komen de bedreigingen steeds dichterbij. Een van de oorzaken is landbouw, met name veehouderij rukt steeds verder op. Daardoor raken gebieden overbegraasd en blijft er minder ruimte en eten over voor bijvoorbeeld steenbokken, het favoriete maaltje van de sneeuwluipaard.

Vroeger domineerden ze de besneeuwde toppen van Centraal-Azië, maar nu verdwijnen de mysterieuze roofdieren meer en meer uit sommige gebieden. De somberste schatting spreekt van nog slechts 4000 sneeuwluipaarden in het wild.

Bron: www.wwf.nl/dieren/luipaard/sneeuwluipaard

Zie hier de top 10 grootste katachtigen.


6. Poema – 64,4 km/h

Poema
Poema

De poema, bergleeuw of zilverleeuw is te vinden in geheel Midden- en Zuid-Amerika en in het westen van Noord-Amerika. Lang heeft men gedacht dat de poema schadelijk was voor de wildstand en uiteraard voor vee. Het laatste is wellicht juist, maar het eerste niet. De poema zorgt juist voor een gezonde opbouw van de populatie van zijn prooidieren.


5. Tijger – 64,4 km/h

Tijger
Tijger

De meeste tijgers wonen in het bos (waarvoor hun camouflagestrepen geschikt zijn) en in grasland. Het zijn goede zwemmers; tijgers kunnen vaak badend in vijvers, meren en rivieren worden aangetroffen.

Zie hier de top 20 dieren die het hardst bijten.


4. Euraziatische lynx – 80 km/h

Top 10 Grootste katachtigen
Euraziatische lynx

De Euraziatische lynx komt met name voor in de boreale zone van Noord-Europa en de Russische Federatie, met geïsoleerde populaties in Centraal-Europa. In verschillende landen in Centraal-Europa zijn herintroductieprogramma’s opgezet om de situatie van de Euraziatische lynx te stabiliseren of om de soort verder te laten verspreiden.


3. Leeuw – 80 km/h

Leeuw
Leeuw

De leeuw is vaak onderwerp van folklore en symboliek geweest. Zo staat de leeuw afgebeeld in de wapens van verscheidene landen, streken en steden, waaronder Nederland, België en Sri Lanka. De grootte en de manen van het mannetje geven het dier een imposant uiterlijk, waardoor de leeuw in grote delen van de wereld bekendstaat als de koning der dieren.

Zie hier de dodelijkste dieren op aarde.


2. Jaguar – 80,5 km/h

Jaguar
Jaguar

De jaguar is de grootste en sterkste kat van Amerika. Het is een stevig gebouwd en krachtig dier met een brede kop en sterke kaken. De poten zijn relatief kort, maar erg sterk. De staart zorgt voor evenwicht bij het springen. De vacht is lichtgeel tot roodbruin met zwarte rozetten, ronde of ovale vlekken met daarin één of twee donkere stippen.


1. Cheetah – 109,4 km/h

Cheeta: top 10 snelste grote katachtigen ter wereld
Cheeta

Het jachtluipaard staat ook bekend als het snelste landdier ter wereld. De cheeta is aangepast aan jagen met een korte, zeer snelle sprint. Hij is slank, flexibel en gespierd gebouwd, als een hazewindhond, met een krachtige borst, een lange staart en voor een katachtige zeer lange poten, waarmee hij zich hard kan afzetten. De botten van een cheeta zijn licht en flexibel, en hij heeft een relatief groot hart en grote longen.

Zie hier de de snelste dieren ter wereld.


Zie hier de top 25 meest taaie dieren ter wereld


Top 10 snelste grote katachtigen ter wereld

  1. Cheetah – 109,4 km / h)
  2. Jaguar – 80,5 km / h)
  3. Leeuw – 80,5 km / h)
  4. Euraziatische lynx – 80,5 km / h)
  5. Tijger – 64,4 km / h)
  6. Poema – 64,4 km / h)
  7. Sneeuwpanter – 64,4 km / h)
  8. Sunda nevelpanter – 64,4 km / h)
  9. Gevlekt luipaard – 64.4 km / h)
  10. Luipaard – 57,9 km/u)

Zie hier de top 10 langste landdieren ter wereld.


Geef een reactie