Top 10 sterkste valuta’s ter wereld 2023

0
Koeweitse dinar - Top 10 sterkste valuta's ter wereld 2023
Koeweitse dinar - Top 10 sterkste valuta's ter wereld 2023

Sterkste valuta’s ter wereld 2023

De sterkste valuta’s zijn gebaseerd op het aantal dollars dat nodig is om één eenheid van elke valuta te kopen.

De wisselkoersen zijn afkomstig van de valutacalculator, gebaseerd op gegevens van Open Exchange van 23 maart 2023. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over geld op deze website.


Top 10 sterkste valuta’s ter wereld 2023

Bron: www.forbes.com


10. Amerikaanse dollar (USD)

De Amerikaanse dollar is de 10e sterkste valuta ter wereld, waarbij 1 dollar 1 dollar waard is. Ontstaan in de jaren 1700, is de dollar wettig betaalmiddel in de VS, haar territoria, inclusief Puerto Rico en andere soevereine naties zoals Ecuador en Zimbabwe.


Zie hier de Top 10 meest verhandelde valuta ter wereld 2022.


8. = Euro (EUR)

De euro deelt de nummer 8 plek van ’s werelds sterkste valuta’s, waarbij 1 euro 1,08 dollar koopt (of $1 is gelijk aan 0,93 euro ).

Het is de officiële munteenheid van 20 van de 27 landen die de Europese Unie vormen. Euromunten en bankbiljetten zijn in 2002 in omloop gekomen en de munt is vrij zwevend.

Bahrein is een eilandnatie in de Perzische Golf voor de oostkust van Saoedi-Arabië. Net als Koeweit verdient het land een groot deel van zijn rijkdom aan de export van olie en gas. De Bahreinse dinar kwam in 1965 in omloop en is gekoppeld aan de dollar.


8. = Zwitserse frank (CHF)

De Zwitserse frank staat op de achtste plaats van de sterkste valuta’s ter wereld, waarbij 1 frank 1,08 dollar koopt, of $1 is gelijk aan 0,92 Zwitserse frank.

De Zwitserse frank is het officiële wettige betaalmiddel van Zwitserland en zijn kleine buurland Liechtenstein.

De munt wordt gezien als een veilige haven vanwege de politieke stabiliteit van Zwitserland. Deze Zwitserse frank is geïntroduceerd in 1850 en werd later kort aan de euro gekoppeld.


Zie hier de Top 10 grootste banken ter wereld 2023.


6. = Kaaimaneiland dollar (KYD)

De Kaaimaneilanden-dollar staat op de zesde plaats van de sterkste valuta’s ter wereld, waarbij 1 Kaaimandollar 1,20 dollar koopt, of $1 is gelijk aan 0,83 Kaaimaneilanddollar).

Deze eilanden zijn een Brits territorium in het Caribisch gebied en zijn een offshore financieel centrum. De Kaaimaneilanden-dollar werd voor het eerst geïntroduceerd in de jaren zeventig en is gekoppeld aan de dollar.


Zie hier de Top 10 concurrerendste regio’s in de Europese Unie 2023.


6. = Gibraltar pond (GIP)

Het Gibraltar-pond deelt de nummer 6-plek onder ’s werelds sterkste valuta’s, waarbij 1 pond 1,22 dollar koopt, of $ 1 is gelijk aan 0,82 Gibraltar-pond.

Gibraltar beslaat slechts 3,5 vierkante kilometer in het zuidelijkste puntje van Spanje en is officieel Brits grondgebied.

Het Gibraltarese pond is voor het eerst geïntroduceerd in de jaren 1920 en is gekoppeld aan het Britse pond. Dat is met een mooi woord a pari, wat betekent dat één GIP gelijk is aan één GBP.


Zie hier de grootste banken Van Europa 2020 – De top 50 cf S&P


5. Britse pond (GBP)

Het Britse pond is de op vier na sterkste valuta ter wereld, met 1 pond koop je 1,22 dollar, of $ 1 is gelijk aan 0,82 Britse pond.

Volgens de Wereldbank is de Britse economie de op vijf na grootste ter wereld qua bruto binnenlands product (bbp). Het pond is voor het eerst geïntroduceerd in de jaren 1400. De Britse pond is vrij zwevend en niet gekoppeld aan andere valuta.


4. Jordaanse dinar (JOD)

De Jordaanse dinar is de op drie na sterkste valuta ter wereld, waarbij 1 dinar 1,41 dollar koopt, of $1 is gelijk aan 0,71 Jordaanse dinar.

Jordanië is een grotendeels door land omgeven land in het Midden-Oosten dat minder afhankelijk is van olie- en gasexport dan andere landen in de regio.

Het heeft geworsteld met een trage economische groei en stijgende schulden. De Jordaanse dinar kwam in 1950 in omloop en is gekoppeld aan de dollar.


Zie hier de veiligste banken ter wereld 2020 – Top 10 met 2x NL’se bank


3. Omaanse rial (OMR)

De Omaanse rial is de op twee na sterkste valuta ter wereld, waarbij 1 rial 2,60 dollar kost, of $1 is gelijk aan 0,38 Omaanse rial.

Oman ligt tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Jemen op het oostelijke puntje van het Arabische schiereiland.

Net als zijn rijke buren is Oman een belangrijke exporteur van olie en gas. De Omaanse rial werd in de jaren 70 geïntroduceerd en is gekoppeld aan de dollar.


2. Bahreinse dinar (BHD)

De Bahreinse dinar is de op één na sterkste munteenheid ter wereld, waarbij 1 dinar 2,65 dollar koopt, of $1 is gelijk aan 0,38 Bahreinse dinar.


1. Koeweitse dinar (KWD)

De Koeweitse dinar is de sterkste valuta ter wereld, met 1 dinar koop je 3,26 dollar, of, anders gezegd, $ 1 is gelijk aan 0,31 Koeweitse dinar.

Koeweit ligt aan de Perzische Golf tussen Saoedi-Arabië en Irak, en het land verdient veel van zijn rijkdom als een toonaangevende wereldwijde exporteur van olie.

De Koeweitse dinar werd geïntroduceerd in de jaren 1960 en was aanvankelijk gekoppeld aan het Britse pond voordat het opnieuw werd gekoppeld aan een niet bekendgemaakt mandje met valuta’s.


Top 10 sterkste valuta’s ter wereld 2023

  1. Koeweitse dinar (KWD)
  2. Bahreinse dinar (BHD)
  3. Omaanse rial (OMR)
  4. Jordaanse dinar (JOD)
  5. Britse pond (GBP)
  6. Kaaimaneiland dollar (KYD)
  7. (= 6) Gibraltar pond (GIP)
  8. Zwitserse frank (CHF)
  9. (= 8)Euro (EUR)
  10. Amerikaanse dollar (USD)

Geef een reactie