, , , ,

Top 10 traditionele Portugese Gerechten die je moet proberen

Bacalhau à Gomes de Sá - Top 10 traditionele Portugese Gerechten die je moet proberen

Traditionele Portugese Gerechten die je moet proberen

Eens de grootste ontdekkingsreiziger van de zeeën, heeft Portugal geleerd om te koken met weinig ingrediënten. Of je nu in Lissabon, Porto of een klein dorpje verscholen voor toeristen bent, je zult ongetwijfeld overal in Portugal enkele gerechten tegenkomen.

Portugees eten lijkt misschien gemakkelijk na te maken, maar je proeft pas de magie wanneer het met hart en ziel is gemaakt. Of het nu vis of vlees is, er zijn verschillende gerechten die je moet proberen wanneer je het meest westelijke land van Europa bezoekt.


Lees hier ->>> meer over eten en drinken op deze website.


Top 10 traditionele Portugese Gerechten die je moet proberen

Bron: www.cookly.me


1. Bacalhau à Gomes de Sá

Kabeljauw op de wijze van Gomes de Sá

Bacalhau à Gomes de Sá

Bacalhau à Gomes de Sá

Deze kabeljauwschotel is één van de meest iconische gerechten van Porto. José Luis Gomes de Sá Jr., een kabeljauwhandelaar, heeft het recept bedacht en verkocht aan een vriend, een kok in het restaurant O Lisbonense.

Zowel het restaurant als het recept bestaan vandaag de dag nog. In dit recept word je verteld om kabeljauw in melk te weken, aardappelen te koken, eieren te koken, en alles op smaak te brengen met knoflook, uien, olijven en olijfolie. Het is een eenvoudig en toch zeer smaakvol gerecht, vooral als je er wat vinho verde bij hebt. Waar naartoe? Abadia do Porto en A Cozinha do Manel (Porto).


2. Alheira de Mirandela

Mirandela’s Alheira

Alheira de Mirandela

Alheira de Mirandela

Rijk aan geschiedenis en smaak, Alheira de Mirandela werd aan het eind van de 15e eeuw gecreëerd door Joden die aan de Spaanse Inquisitie ontsnapten. Omdat ze geen varkensvlees konden eten, creëerden ze een alternatieve worst gemaakt van brood en kip. In de loop der tijd kregen christenen het recept in handen en voegden ze weer varkensvlees toe.

In Mirandela, een stad die bekend staat om de ambachtelijke Alheiras, kun je verschillende versies van deze worst vinden, zelfs pittige varianten. Ongeacht waar je naartoe gaat in Portugal, is de traditionele manier om het te eten met wat frietjes, witte rijst en een gebakken ei er bovenop.


3. Francesinha

Francesinha

Francesinha

Het meest populaire en geliefde gerecht van Porto is een enorm bord vol sandwich, met verschillende soorten vlees; ham, rundvlees en verse worst. Om het nog lekkerder te maken, wordt er een gebakken ei en veel gesmolten kaas toegevoegd boven op een berg friet.

Je kunt je een weg banen door die berg door elke friet in de pittige saus van piri-piri peper naast je te dippen. Het lijkt veel omdat het dat ook is.

Dit is een gerecht voor de avontuurlijke eter en niet voor de zwakken van hart. De volgende keer in Porto, maak veel ruimte in je maag en ga naar Café Santiago of O Afonso (Porto).


4. Cozido à Portuguesa

Portugese Stoofpot

Cozido à Portuguesa

Cozido à Portuguesa

Het meest traditionele en populaire gerecht in de Portugese voedselcultuur is een stevige stoofpot van groenten, worstjes en goedkope stukken varkens- en rundvlees. De oorsprong ervan is een beetje onduidelijk, maar de Spanjaarden zijn trots op hun versie van de Cozido.

Het schijnt zelfs een nog oudere traditie te hebben. De invloed van het recept van hun buren kwam in Portugal aan en werd aangepast met de lokale ingrediënten. Elke regio in Portugal heeft zijn eigen twist aan dit gerecht.

Toch maakt het niet uit waar je in Portugal bent, als je trek hebt in comfort food, dan zal dit gerecht zonder twijfel aan je verlangen voldoen. In Lissabon, ga naar A Cozinha do Martinho of Os Courenses om dit intense gerecht te proeven.


Zie hier de Top 10 landen voor al je alleen reist 2023.


5. Caldeirada de Peixe

Visstoofpot

Caldeirada de Peixe

Caldeirada de Peixe

Dit gerecht is eveneens een klassieker in het land en een erfgoed van een visser. De Caldeirada heeft verschillende recepten op elke bekende visafslagplaats. In Nazaré gebruiken ze doorgaans hondshaai, paling en rog in het gerecht.

Het noordelijke recept in Póvoa do Varzim gebruikt inktvis, zeepaling en kokkels. En in de Algarve-regio zijn harder, zeebrasem en rotsvis de favoriete keuze. De variëteit is verbluffend, evenals de smaak van elk gerecht.

Samen met gekookte groenten, aardappelen en witte rijst, heb je de zomer het hele jaar door op je bord liggen. Reis langs de kust van Portugal om alle varianten van deze delicatesse te proberen.


Zie hier de Top 10 beste musea in Portugal.


6. Amêijoas à Bulhão Pato

Venusschelpen a la Bulhão Pato

Amêijoas à Bulhão Pato

Amêijoas à Bulhão Pato

Nog een heerlijkheid uit de zee, dit gerecht is ontstaan in de stad Lissabon in het restaurant Estrela de Ouro. Ondanks de naam, heeft Bulhão Pato (een beroemde Portugese dichter) dit gerecht niet uitgevonden. Het is eerder een eerbetoon aan de kunstenaar.

Dit gerecht is een absolute hit in bars en kleinere door families gerunde restaurants. Het is speciaal gemaakt om te eten tijdens het drinken; kleine gestoomde venusschelpen met knoflook, olijfolie, koriander en een scheutje witte wijn – gemakkelijk te eten met alleen je handen.

Het ruikt naar het strand en de zomer, en koud bier of een frisse witte wijn zorgen voor de complete ervaring. Voel je als een kunstenaar en geniet van enkele geweldige schelpen bij Pinóquio (Lisboa) of O Gaveto (Porto).


7. Sardinhas Assadas

Geroosterde sardines

Sardinhas Assadas

Sardinhas Assadas

Als je plannen hebt om Porto te bezoeken en een datum kunt kiezen om dat te doen, maak er dan eind juni van. In de nacht van 23 juni is er een groot jaarlijks straatfeest ter ere van Sint-Jan.

Op deze dag gaat iedereen de straat op om in de open lucht te vieren. Vreemden worden vrienden, bier is overvloedig, en om dit alles te voeden, zijn er heerlijke geroosterde sardines.

Op open grills roosteren de Portugezen honderden sardines, die je naar zich toe trekken met de heerlijke geur. Het is belachelijk eenvoudig, maar belachelijk lekker!

Maak je geen zorgen, als je niet kunt deelnemen aan dit feest en sardines kunt eten op het meest traditionele moment; vooral in de zomer zul je dit gerecht wijdverspreid door het hele land vinden.


Zie hier de Top 40 coolste buurten ter wereld 2023.


8. Arroz de Pato

Eendenrijst

Arroz de Pato

Arroz de Pato

Een ander alledaags klassiek gerecht, of een perfect voorbeeld van geweldig comfortvoedsel, is dit heerlijke gerecht. Arroz de Pato werd oorspronkelijk gecreëerd in Braga en werd oorspronkelijk gemaakt met wilde eend. Arroz de Pato betekent gewoon “eendenrijst”.

Tegenwoordig hoef je niet meer op jacht naar een wilde eend, maar als je dit gerecht zelf wilt maken, moet je wel wat tijd vrijmaken. Er zijn veel stappen betrokken bij de creatie van deze delicatesse, maar het eindresultaat is de moeite waard. Het heeft de rokerigheid van worst en de delicate smaak van eend – een zeer fijne combinatie.

Als je echter heel lui bent, kun je gewoon naar Tasquinha Dom Ferreira (Braga) gaan en alleen de laatste stappen van het proces meemaken – het eten genieten.


9. Polvo a Lagareiro

Geroosterde octopus met olijfolie

Polvo a Lagareiro

Polvo a Lagareiro

Het is beter om eerst de naam van dit gerecht uit te leggen; Lagareiro komt van het woord lagar. Lagar is de plaats waar olijven en druiven worden gestampt om olijfolie en wijn te maken. In het geval van Polvo a Lagareiro is olijfolie het sleutelingrediënt om het te laten opvallen.

Samen met de knoflook zal het een zeer rijke smaak door het hele gerecht creëren. Overal in Portugal kun je van dit klassieke gerecht genieten, omdat het zeer populair is geworden, vanwege de zachtheid van de octopus en de zoute geroosterde aardappelen. Het is inderdaad heel lekker, en je kunt je onderdompelen in deze olijfoliehemel bij Casa Aleixo (Porto) en Frade dos Mares (Lisboa).


Zie hier de Top 10 nationale parken in Portugal.


10. Açorda Alentejana

Broodsoep uit de Alentejo

Açorda Alentejana

Açorda Alentejana

Een erfgoed van de Arabieren, Açorda is een eenvoudige soep met een zeer basisrecept; brood en aromatische kruiden. Maar voel je vrij om eigeel, garnalen, kabeljauw of een andere witgekleurde vis toe te voegen. Dit maakt de soep dikker, interessanter en uiteindelijk lekkerder

Hett wordt kort gekookt en geserveerd met een gepocheerd ei er bovenop. Je kunt niet over Açorda praten en het niet in verband brengen met de regio Alentejo, omdat het hun bekendste en meest geliefde dagelijkse kost is.

Elke Portugees heeft zijn favoriete manier om dit gerecht te maken, we raden aan om rond te reizen en van al het eten te proeven.


Top 10 traditionele Portugese Gerechten die je moet proberen

  1. Bacalhau à Gomes de Sá
  2. Alheira de Mirandela
  3. Francesinha
  4. Cozido à Portuguesa
  5. Caldeirada de Peixe
  6. Amêijoas à Bulhão Pato
  7. Sardinhas Assadas
  8. Arroz de Pato
  9. Polvo a Lagareiro
  10. Açorda Alentejana

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie