Top 10 wetenschappelijk bewezen voordelen van meditatie

0
Top 10 wetenschappelijk bewezen voordelen van meditatie
Top 10 wetenschappelijk bewezen voordelen van meditatie

Wetenschappelijk bewezen voordelen van meditatie

Het lijkt er toch echt op dat je het gewoon moet gaan doen: mediteren. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over gezondheid op deze website.


Top 10 wetenschappelijk bewezen voordelen van meditatie


10. Verminderd stress verminderen

Als je stress ervaart, maakt je lichaam het hormoon cortisol aan. Dit hormoon kan je fysieke en mentale gezondheid schaden, maar van meditatie is aangetoond dat het de cortisolspiegel verlaagt.

Door elke dag een paar minuten de tijd te nemen om te mediteren, kun je de hoeveelheid cortisol in je lichaam verminderen en voel je je meer ontspannen.

Zelfs meditatie-beginners kunnen hun cortisolspiegel verlagen; hoe meer je meditatietechnieken beoefent, hoe sneller je stress zal verdwijnen.


9. Het verbetert je focus

Omdat meditatie een oefening is die erop gericht is je geest te trainen om aanwezig te zijn, kun je eraan werken om afleidingen te minimaliseren en je concentratievermogen te vergroten.

Diepe ademhaling, visualisatie of mindfulness-technieken zijn standaardoefeningen, maar er zijn veel meditatiestijlen die je kunt aanpassen aan wat goed voor je voelt.

Het mooie van meditatie is dat het voordelen heeft, hoe je hersenen ook werken. Consistente meditatie kan de structuur van de hersenen veranderen, wat leidt tot verhoogde aandacht en focus.

Zelfs mensen met ADHD zien verbeteringen; er is een reden waarom veel experts deze praktijk aanbevelen om de symptomen te verminderen.

Uit een studie van de  Universiteit van Wisconsin-Madison bleek dat deelnemers die een meditatieprogramma van acht weken voltooiden, verhoogde activiteit vertoonden in de prefrontale cortex, het hersengebied dat geassocieerd wordt met aandacht en besluitvorming.


Zie hier: meditatie verlicht pijn beter dan pijnstillers zegt Brits onderzoek.


8. Meditatie vermindert angst

Angst treft miljoenen mensen over de hele wereld en functioneert als een onverzettelijk monster dat je geest vult met negatieve gedachten, waardoor je overweldigd, gestrest en angstig wordt.

Meditatie heeft de kracht om angst aanzienlijk te verminderen. Studies tonen aan dat regelmatige meditatie kan helpen angst te verminderen door de activiteit in de amygdala, het angst- en stressverwerkingscentrum van de hersenen, te verminderen.

Bovendien kan meditatie de activiteit in de prefrontale cortex stimuleren, het gebied dat verantwoordelijk is voor emotieregulatie, besluitvorming en aandacht.

Deze verhoogde activiteit stelt je in staat om je emoties beter te beheersen en verkleint de kans dat angstige gedachten en gevoelens je geest overnemen.

Een studie gepubliceerd in het Journal of Clinical Psychology ontdekte dat op mindfulness gebaseerde stressvermindering, een vorm van meditatie, angstsymptomen kan helpen verlichten.


7. Bereik een betere nachtrust

Vergeet uw slaapnummer – als u ernaar verlangt om consequent in een vredige slaap te vallen en wakker te worden met een nieuw leven ingeblazen, kan meditatie de sleutel zijn.

Het helpt bij het oplossen van stress en angst, twee belangrijke factoren die ons vaak een goede nachtrust ontnemen.

Door je geest te concentreren op het heden en zorgwekkende gedachten los te laten, kun je je hersenen trainen om in een staat van diepe ontspanning te komen, waardoor het gemakkelijker wordt om in slaap te vallen en de hele nacht door te slapen.

Regelmatige meditatie verhoogt de kwaliteit van je slaap en verlengt de tijd die je doorbrengt in de diepe, herstellende slaapfasen die cruciaal zijn voor je fysieke en mentale gezondheid.

Het vermogen van meditatie om de slaapkwaliteit te verbeteren wordt ondersteund door een studie gepubliceerd in het Journal of Alternative and Complementary Medicine.

Dus als je worstelt met slapeloosheid, kan het opnemen van slechts een paar minuten meditatie in je dagelijkse routine een aanzienlijk verschil maken.


Zie hier hoe om te gaan met stress: 7 voorbeelden


6. Controleert of vermindert je depressie

Als je chronische depressie bestrijdt, weet je dat elke kleine stap helpt. Meditatie heeft een positieve invloed op depressiesymptomen, zoals een slecht humeur, gebrek aan motivatie en gevoelens van hopeloosheid.

Omdat het je aanmoedigt om zonder oordeel aanwezig en bewust te zijn van je gedachten en emoties, kun je zelfbewustzijn, acceptatie en zelfcompassie bevorderen.

Deze oefening helpt je op een constructievere manier met moeilijke emoties en gedachten om te gaan, waardoor de kans op depressie afneemt.

Een studie gepubliceerd in het Journal of Consulting and Clinical Psychology toonde aan dat op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie, een vorm van meditatie, depressiesymptomen vermindert.

En aangezien meditatie de activiteit in de prefrontale cortex, die je emoties reguleert, verhoogt, stelt het je in staat om negatieve emoties zoals verdriet of woede te reguleren, die kunnen bijdragen aan chronische depressie. Zelfs een paar minuten per dag kunnen je humeur opvrolijken.


5. Lichamelijke pijn verlichten

Oké, we bagatelliseren echte pijn niet door te zeggen: “Het zit allemaal in je hoofd.” Lichamelijke pijn wordt meestal veroorzaakt door een legitiem probleem. Maar je brein is een krachtig iets, en meditatie kan je helpen de pijn die je voelt te beheersen.

Regelmatige meditatie kan de pijnverwerkingsmechanismen van de hersenen veranderen, waardoor de intensiteit en onaangenaamheid van fysieke pijn afneemt.

Het pijnverminderende potentieel van meditatie wordt bewezen door een studie gepubliceerd in het Journal of Psychosomatic Research.

Een andere studie toonde aan dat mindfulness-meditatie effectiever was dan traditionele pijnbeheersingstechnieken bij het verminderen van chronische lage rugpijn.

Dus als je op zoek bent naar een natuurlijke en effectieve manier om pijn te verminderen, probeer dan een geleide meditatie zoals deze aan te zetten.

Een paar minuten mindfulness-oefening per dag kan je helpen om je meer op je gemak en ontspannen te voelen, zelfs bij fysiek ongemak.


Zie hier de Top 10 dingen die je gedaan moet hebben voor je 30ste.


4. Versterkt je immuunsysteem

Naast de talloze voordelen voor de gezondheid, heeft meditatie een positieve invloed op ons immuunsysteem. Regelmatig oefenen kan de natuurlijke afweer van uw lichaam versterken en een betere algehele gezondheid bevorderen.

Een studie gepubliceerd in de  Annals of the New York Academy of Sciences ondersteunt de rol van meditatie bij het verbeteren van de immuunfunctie. Studies tonen aan dat meditatie de immuunfunctie op verschillende manieren verbetert, waaronder:

 1. Het vermindert stress en angst, die bekende boosdoeners zijn bij het verzwakken van uw immuunsysteem.
 2. Het verhoogt de activiteit van de natuurlijke killercellen – een integraal onderdeel van uw immuunafweer – en verhoogt het niveau van antilichamen, eiwitten die schadelijke indringers neutraliseren.
 3. Het ondersteunt een betere slaap, waardoor uw lichaam infecties effectiever kan bestrijden en sneller kan herstellen van ziekten.

Dus als je je immuunsysteem een ​​boost wilt geven, is consistente dagelijkse meditatie een geweldige plek om te beginnen!

Of je nu net bent begonnen of al jaren oefent, elke dag een paar minuten de tijd nemen om je geest tot rust te brengen en je op je ademhaling te concentreren, kan helpen voorkomen dat je griep krijgt.


3. Regelt de bloeddruk

Tenzij je bent zoals Dwight Shrute, die beweert: “Door concentratie kan ik mijn bloeddruk naar believen verhogen en verlagen”, wil je misschien luisteren.

Wist je dat bloeddruk de kracht is die bloed uitoefent op de wanden van slagaders terwijl het stroomt?

Een constant hoge bloeddruk kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen en beroertes. Maar regelmatige meditatie kan helpen die druk te verlagen, zodat je hem binnen een gezond bereik kunt houden.

Door de geest en het lichaam te kalmeren, vermindert meditatie stress en angst – twee schurken achter hoge bloeddruk.

Terwijl je lichaam tijdens meditatie in een ontspannen toestand komt, vertragen je hartslag en ademhaling, verwijden bloedvaten zich en stroomt het bloed soepeler, wat resulteert in een verminderde druk op de arteriële wanden.

Een meta-analyse gepubliceerd in het  Journal of Hypertension wees uit dat meditatie kan helpen de bloeddruk te verlagen bij personen met hypertensie.

Het opnemen van meditatie in je dagelijkse routine, al is het maar voor een paar minuten, kan de bloeddruk aanzienlijk verlagen.


2. Boost cognitieve vaardigheden

Wil je de volgende Einstein zijn? Het is misschien tijd om die flitskaarten neer te leggen en aan je diepe ademhaling te gaan werken.

Regelmatige meditatie kan leiden tot veranderingen in de hersenstructuur en -functie, wat resulteert in verbeterde cognitieve vaardigheden.

Een van deze veranderingen betreft het versterken van de prefrontale cortex, die een cruciale rol speelt in cognitieve processen zoals aandacht, besluitvorming en impulsbeheersing.

Meditatie vergroot ook de hippocampus, het hersengebied dat verantwoordelijk is voor leren en geheugen.

Naast structurele veranderingen heeft meditatie de cognitieve prestaties bij verschillende taken verbeterd. Het kan het werkgeheugen, de aandacht en de cognitieve flexibiliteit verbeteren.


1. Verlicht PTSS-symptomen

Meditatie heeft bewezen een krachtig hulpmiddel te zijn voor het verlichten van symptomen van posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Een studie gepubliceerd in het Journal of Traumatic Stress wees uit dat meditatie geassocieerd was met verminderde PTSS-symptomen, zoals opdringerige gedachten, vermijding en hyperarousal.

Meditatie helpt PTSS door angst- en stressniveaus te verlagen. Personen met PTSS voelen zich vaak gespannen en zijn alerter. Meditatie kan het zenuwstelsel kalmeren en angst en stress verminderen.

Het kan ook helpen bij emotionele regulering wanneer je worstelt met intense emoties. Het beoefenen van mindfulness-meditatie geeft je de kans om je eigen gedachten en emoties te observeren zonder overweldigd te raken.


Top 10 wetenschappelijk bewezen voordelen van meditatie

 1. Verlicht PTSS-symptomen
 2. Boost cognitieve vaardigheden
 3. Regelt de bloeddruk
 4. Versterkt je immuunsysteem
 5. Lichamelijke pijn verlichten
 6. Controleert of vermindert je depressie
 7. Bereik een betere nachtrust
 8. Meditatie vermindert angst
 9. Het verbetert je focus
 10. Verminderd stress verminderen

Geef een reactie