, , ,

Top 100 beroemdste plekken op aarde

Top 100 beroemdste plekken op aarde

Beroemdste plekken op aarde

Iedereen kent deze plekken of zou ze moeten kennen. In het het Engels noemen we dit ‘landmarks’. Het zijn plekken en objecten die van enorme betekenis voor ons menszijn. Ze zeggen iets over onze geschiedenis, over onze ontwikkeling en hoe we met elkaar omgaan. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over cultuur op deze website.


Top 100 beroemdste plekken op aarde


100. Vinsonmassief in Antarctica

NASA satellietfoto van het Vinsonmassief

NASA satellietfoto van het Vinsonmassief

Het Vinsonmassief is een gebergtemassief in Antarctica. Het ligt ongeveer 1200 kilometer van de geografische zuidpool. Het massief is ongeveer 21 kilometer lang en 13 kilometer breed. Het zuidelijke eind ervan wordt afgedekt door Mount Craddock (4650 m).


99. Piazza San Marco in Venetië, Italië

Het San Marcoplein

Het San Marcoplein

Het San Marcoplein (Piazza San Marco) is het centrale plein van de Italiaanse stad Venetië. Aan het plein bevinden zich onder andere de ingang van het Dogepaleis en de San Marco, de kathedraal van Venetië. Verder staan er de Biblioteca Marciana, de Campanile en de klokkentoren Torre dell’Orologio die gebouwd werd tussen 1496 en 1499.


98. Twaalf apostelen in Australië

De Twaalf Apostelen

De Twaalf Apostelen

De Twaalf Apostelen (The Twelve Apostles) is een rij van rotsen aan de zuidkust van Australië in de staat Victoria. De rotsen zijn van kalkzandsteen en steken vlak voor het zandstrand van het Port Campbell National Park op uit zee. Langs de rotsen loopt de Great Ocean Road waarover veel toeristen reizen.


97. Efeze in Turkije

Tombe van de apostel Johannes

Tombe van de apostel Johannes

Efeze was in de klassieke oudheid een grote Ionische haven- en handelsstad aan de westkust van Klein-Azië in de huidige provincie İzmir in Turkije, tegenover het eiland Samos, ten zuidwesten van Selçuk.

Het is het belangrijkste archeologische gebied in Turkije en een van de grootste opgravingen van het oude Griekenland. Het bestond oorspronkelijk, circa 1100 v.Chr., uit een groep inheemse nederzettingen rondom het heiligdom van de grote oud-Griekse vruchtbaarheidsgodin Artemis van Efeze.


96. Hollywood Sign in Los Angeles
95. CN Tower in Canada
94. Half Dome in Yosemite Valley in Californië
93. Lotus Tempel in New Delhi, India
92. Rots van Gibraltar


91. Het Parlementspaleis in Boekarest, Roemenië

Parlementspaleis in Boekarest

Parlementspaleis in Boekarest

Het Parlementspaleis in Boekarest, Roemenië, is met een oppervlakte van 365.000 m² het grootste gebouw van Europa. Na het Pentagon en mogelijk het Potala is het waarschijnlijk het grootste gebouw ter wereld. Het gebouw is 270 bij 245 meter, 84 meter hoog en 16 meter diep en heeft 12 verdiepingen en 8 ondergrondse niveaus. Binnen bevinden zich 2000 zalen en kamers. Sinds 1994 zetelt het parlement in dit gebouw en wordt het deels verhuurd voor congressen.

Het paleis is gebouwd op een heuvel in opdracht van de Roemeense president en dictator Nicolae Ceaușescu.


90. Gouden Tempel van Amritsar in India
89. Minaret van Jam in Afghanistan
88. White Cliffs of Dover in Groot-Brittannië
87. Atomium in Brussel
86. Het Louvre in Parijs, Frankrijk
85. Angel Falls in Venezuela


84. Skellig Michael bij de kust van Ierland

Skellig Michael

Skellig Michael

De Skellig Michael is een dubbele steile rots 11,6 kilometer ten westen van het schiereiland Iveragh in County Kerry, Ierland. Het eiland is genoemd naar de aartsengel Michael, terwijl ‘Skellig’ is afgeleid van het Ierse woord sceilig, wat een splinter van steen betekent.


83. Potala-paleis in Llasa, Tibet
82. Amerikaanse begraafplaats in Normandië
81. Sacré Coeur in Parijs, Frankrijk
80. Jin Mao en SWFC in Shanghai
79. De moskee van de profeet in Medina
78. Middelpunt aarde in Ecuador
77. Abu Simbel in Egypte
76. Konark Zonnetempel in India


Top 75 beroemdste plekken op aarde


75. De Klaagmuur in Jeruzalem
74. Pompeii in Italië
73. Tempel van Besakih in Bali, Indonesië
72. Tilicho-meer in Nepal


71. Carnac in Frankrijk

Menhirveld van 'Le Menec'

Menhirveld van ‘Le Menec’

De Carnac is een plaats aan de zuidkust van Bretagne in Frankrijk, bekend vanwege de talrijke prehistorische monumenten die in de omgeving te vinden zijn. Deze monumenten bestaan uit grote stenen of megalieten, in patronen of afzonderlijk opgetrokken.

70. Waterloo in België
69. Newgrange in Ierland
68. Hermitage in Sint-Petersburg
67. Het Empire State Building in New York
66. Kremlin in Moskou (Zie hier ->>> de grootste klokken ter wereld.)
65. Faisal-moskee in Islamabad, Pakistan


64. Dom van Berlijn

Dom van Berlijn

Dom van Berlijn

De Berliner Dom is een van de belangrijkste kerken in Berlijn. De Berliner Dom is gelegen op het Museumsinsel, aan de Karl-Liebknecht-Straße.

De oorspronkelijke Dom, opgericht in de periode 1747-1750, bevatte de crypte van de Hohenzollern, een van de grootste familiegraven van Europa. Het huidige neobarokke gebouw van Julius Raschdorff werd tussen 1894 en 1905 gebouwd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Berliner Dom zwaar beschadigd. De reconstructie begon in 1975 en in 1992 werd de nieuwe kerk geopend. Tijdens deze wederopbouw werd gekozen voor een simpelere opbouw en een lagere kerk. De Hohenzollernherdenkingskapel aan de noordzijde werd afgebroken.


63. Luxortempel in Egypte
62. Brug van Millau in Frankrijk
61. De sfinx in Bucegi, Roemenië
60. De Blauwe Moskee in Istanbul
59. Tower Bridge in Londen


58. Twyfelfontein in Namibië

Twyfelfontein

Twyfelfontein

De Twyfelfontein is de naam van een waterbron en van het dal waarin deze bron ligt, in de bergen van Damaraland in Namibië. In de taal Nama/Damara heet het gebied Uri-Ais, ‘springende bron’. Toen zich in 1947 blanke boeren in de streek vestigden, bleek de bron minder betrouwbaar dan gedacht, hetgeen de huidige naam inspireerde. In 1964 werd de onderneming verlaten, maar de naam is gebleven.

De vallei is beroemd toen er vele honderden prehistorische rotstekeningen werden ontdekt. Het zijn meer dan 2500 verschillende prenten te zijn. Nadat er al vele exemplaren waren ontvreemd, is Twyfelfontein in 1952 uitgeroepen tot nationaal monument, en in 2007 tot werelderfgoed volgens de Werelderfgoedlijst van UNESCO.


57. Het Colosseum in Rome, Italië
56. Iguazu Falls op de grens van Brazilië en Argentinië
55. Verboden Stad in Peking


54. Kilimanjaro in Tanzania

Kilimanjaro

Kilimanjaro

De Kilimanjaro is een bergmassief in de gelijknamige regio in het noordoosten van Tanzania. Het massief bestaat uit drie aaneengesloten stratovulkanen die in de periode tussen 2,5 miljoen en 150 000 jaar geleden zijn ontstaan: de Shira, de Mawenzi en de Kibo. De Shira is de oudste van deze drie. Deze uitgedoofde vulkaan is voor een groot deel ingestort en bestaat enkel nog uit een gekartelde bergkam.

De later ontstane Mawenzi, inmiddels eveneens uitgedoofd, is de op twee na hoogste berg in Afrika. De jongste vulkaan van de Kilimanjaro is de Kibo, een slapende vulkaan. Met 5895 meter is dit de hoogste berg van Afrika. De top van de Kibo is over een oppervlakte van ruim elf vierkante kilometer bedekt met gletsjers en ijsvelden.


53. Parc Guell in Barcelona, ​​Spanje
52. Sydney Opera House in Australië
51. Golden Gate Bridge in San Francisco, Californië


Top 50 beroemdste plekken op aarde


50. Tafelberg in Kaapstad, Zuid-Afrika
49. Inukshuk in Canada
48. Chichen Itza in Mexico
47. Noordkaap in Noorwegen
46. ​​Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika


45. Auschwitz in Polen

De spreuk Arbeit macht frei op de toegangspoort van Auschwitz I

De spreuk Arbeit macht frei op de toegangspoort van Auschwitz I

Het concentratiekampcomplex in Auschwitz tijdens was het grootste van alle Duitse concentratiekampen. Ongeveer 1,3 miljoen mensen werden naar Auschwitz gedeporteerd. Van hen zijn er ongeveer 1,1 miljoen om het leven gekomen; het grootste deel van de slachtoffers werd vergast.


44. Trevifontein in Rome, Italië
43. Petra in Jordanië


42. De grote Boeddha van Kamakura in Japan

Grote Boeddha van Kamakura

Grote Boeddha van Kamakura

Kōtoku-in is een boeddhistische tempel van de Jōdo shū-sekte in de stad Kamakura in de Japanse prefectuur Kanagawa. De tempel staat bekend om haar daibutsu, de Grote Boeddha van Kamakura, een monumentaal bronzen standbeeld van Amida-Boeddha.


41. Nevado Mismi in Peru
40. De Grand Canyon in Arizona
39. Victoria Falls tussen Zambia en Zimbabwe


38. Mount Rushmore in South Dakota

Mount Rushmore

Mount Rushmore

Het Amerikaanse monument Mount Rushmore is te vinden in de Black Hills nabij Keystone, South Dakota. Het toont 18 meter hoge, uit graniet gehakte portretten van vier Amerikaanse presidenten: George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt en Abraham Lincoln. Het monument herdenkt de geboorte, groei en ontwikkeling van de Verenigde Staten. De oppervlakte bedraagt zo’n 5 km².


37. St. Peter’s Cathedral in Vaticaanstad
36. Mount Everest op de grens van Tibet en Nepal
35. Manneken Pis in Brussel
34. Angkor Wat in Cambodja
33. Niagara Falls op de grens van Ontario (Canada) en New York (VS)


32. Al Aqsa-moskee in Jeruzalem

Al-Aqsamoskee

Al-Aqsamoskee

De Al-Aqsamoskee is een islamitische moskee in Oost-Jeruzalem, gebouwd op een steenworp afstand van de Rotskoepel op de zuidzijde van de Haram al-Sharif. De Al-Aqsamoskee is de grootste moskee van Jeruzalem met plaats voor ongeveer 5.000 mensen.

Het is één van de drie heilige plaatsen van de islam, na de Ka’aba in Mekka en de Moskee van de Profeet in Medina. De religieuze gebouwen op de Tempelberg worden beheerd door een Jordaanse Islamitische waqf.


31. Capitol Hill in Washington DC
30. Paaseiland in de Polynesische driehoek, Stille Oceaan


29. Mount Eden krater in Nieuw-Zeeland

Mount Eden krater

Mount Eden krater

De Mount Eden krater is een van de meest prominente vulkanische kegels in de regio Auckland. Het is ook bekend als Maungawhau. De term ‘Maungawhau’ is afgeleid van de inheemse Maori-taal die ‘berg of heuvel van de whau-boom’ betekent. Het is het hoogste natuurlijke punt in heel Auckland, Nieuw-Zeeland .


28. Stonehenge in het Engelse graafschap Wiltshire
27. Zet Fuji op in Japan
26. Neuschwanstein in Beieren


Zie hier de top 10 beste steden om te bezoeken in 2022 volgens Lonely Planet.


Top 25 beroemdste plekken op aarde


25. Uluru in het Northern Territory, Australië
24. Sagrada Familia in Barcelona, ​​Spanje
23. Akropolis van Athene, Griekenland


22. Brandenburger Tor in Berlijn, Duitsland

Brandenburger Tor

Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is de belangrijkste poort van Berlijn, gebouwd in neoclassicistische stijl in de periode 1788-1791 naar het model van de Propyleeën, de toegang tot de Akropolis. De poort staat aan de Pariser Platz in het stadsdeel Mitte en vormt de afsluiting van de boulevard Unter den Linden.


21. Agia Sophia in Istanbul, Turkije
20. Bran Castle in Transsylvanië, Roemenië


19. Mont Saint-Michel in Frankrijk

Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel

De Mont Saint-Michel is een klein, rotsachtig getijdeneiland in Normandië, Frankrijk gelegen in een grote baai aan de monding van de Couesnon. Het granieten massief van de Mont Saint-Michel is bekroond met een middeleeuwse abdij. Op de torenspits van de abdijkerk staat sinds 1898 een beeld van de heilige Michaël dat honderdzeventig meter boven de baai uitsteekt.

Het eiland ligt ongeveer één kilometer uit de kust bij de plaats Avranches in Normandië. Het is oorspronkelijk een getijdeneiland: het was over land bereikbaar bij laagwater, maar bij hoogwater was het omringd door water.


18. Mekka in Saoedi-Arabië
18. Loch Ness in Schotland
17. Lascaux in Frankrijk
16. Christus de Verlosser in Rio de Janeiro


15. Toren van Pisa, Italië

Toren van Pisa

Toren van Pisa

De Toren van Pisa is de vrijstaande klokkentoren (een campanile) bij de kathedraal van Pisa (Duomo di Pisa). De toren is een van de onderdelen van de Piazza dei Miracoli. Bouwmeesters waren Guglielmo en Bonanno Pisano. De 55,85 meter hoge toren staat zo’n 4 meter uit het lood. Onder andere door de scheefstand van de toren trekt de toren veel toeristische bezoekers die daarbij graag foto’s maken waarbij het lijkt of ze de toren overeind houden of omduwen.


14. Het Burj al Arab Hotel in Dubai
13. Big Ben in Londen
12. Machu Picchu in Peru
11. De Taj Mahal in Agra, India


Top 10 beroemdste plekken op aarde


10. De Chinese muur in China
9. Windmolens in Kinderdijk, Holland
8. Neptunus en het paleis van Versailles in Frankrijk


7. De kleine zeemeermin in Kopenhagen, Denemarken

De kleine zeemeermin

De kleine zeemeermin

Den lille Havfrue is een wereldberoemd standbeeld in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Het stelt de hoofdpersoon voor uit het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen.

Het beeld van de zeemeermin werd gemaakt door Edward Eriksen (1876-1959), in opdracht van Carl Jacobsen, van de brouwerij Carlsberg. Het is 1,25 meter groot en werd op 23 augustus 1913 op een rots in de haven gezet. Het is uitgegroeid tot een van de belangrijkste toeristische attracties in Kopenhagen.


6. De piramides van Gizeh in Egypte
5. De Grote Sfinx in Gizeh, Egipt
4. Blauwe koepelkerk in Santorini, Griekenland


Top 3 beroemdste plekken op aarde


3. Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods in Moskou, Rusland

Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods

Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods

De Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods op de Greppel of Basiliuskathedraal in Moskou werd gebouwd in opdracht van Ivan IV (Ivan de Verschrikkelijke). Dit ter ere van diens overwinning op de Wolga-Tataren in de stad Kazan. Het gebouw wordt gezien als een van de mooiste Russisch-orthodoxe kerken en is de belangrijkste blikvanger van het Rode Plein.


2. De Eiffeltoren in Parijs, Frankrijk

La tour Eiffel is een monument in Parijs en een van bekendste en meest bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk. Hij staat aan de linkeroever van de Seine in het 7e arrondissement van Parijs.

De Eiffeltoren is 317 meter hoog tot aan de top van de vlaggenstok, zonder de televisieantennes mee te rekenen. Met televisieantennes is de toren 324 meter hoog. Afhankelijk van de omgevingstemperatuur kan de toren 15 cm in hoogte veranderen door het uitzetten of krimpen van het metaal.

De toren is ontworpen door de ingenieurs Maurice Koechlin en Émile Nouguier, twee medewerkers van Gustave Eiffel. De Eiffeltoren werd tussen 1887 en 1889 gebouwd ter gelegenheid van de wereldtentoonstelling van 1889.


1. Het Vrijheidsbeeld in New York

100 beroemdste plekken op aarde: Statue of Liberty

Statue of Liberty

The Statue of Liberty is een standbeeld in de New York Bay. Het beeld staat symbool voor de vrijheid, een van de kernwaarden van de Verenigde Staten. Het geldt bovendien als een teken van verwelkoming van iedereen: terugkerende Amerikanen, gasten en immigranten.

Het 46 meter hoge beeld (93 meter als de sokkel wordt meegerekend) met een gewicht van 225 ton was een geschenk van Frankrijk ter ere van het eeuwfeest van de Onafhankelijkheidsverklaring en ook als teken van vriendschap. Op de plaquette in haar linkerhand staat “JULY IV MDCCLXXVI”, de datum (4 juli 1776) van de verklaring in Romeinse cijfers.

Website: www.statueofliberty.org