, , ,

Top 100 beste Jazz albums aller tijden

Miles Davis: Kind of Blue - Top 100 beste Jazz albums aller tijden

Beste Jazz albums aller tijden

Jazz is een muziekstijl die gebaseerd is op improvisatie en beïnvloed wordt door West-Afrikaanse ritmes. Het is ontstaan in de Afro-Amerikaanse gemeenschap van New Orleans door een mengeling van ragtime, blues, folk en negrospirituals.

Het oorspronkelijke betekenis van het woord “jazz” verwijst naar een “zeer energieke dans”. In de vroege jaren werd jazz niet breed geaccepteerd door het grote publiek, vooral vanwege de associatie van deze muziek met losse zeden en een lage sociale status. Lees meer…


Lees hier → meer over muziek op deze website.


Top 25 beste Jazz albums aller tijden

Bron: www.jazzwise.com


25. Modern Jazz Quartet: Fontessa (Atlantic)

Fontessa is een album uit 1956 van het Modern Jazz Quartet, uitgebracht op Atlantic Records . Het was het eerste van hun albums dat op Atlantic werd uitgebracht.

De Allmusic-recensie omschreef het album als “een bijzonder sterke allround set”, en zei dat Lewis’ “Versailles” en het titelnummer “de ernst van de groep (en de invloed van westerse klassieke muziek) laten zien”, terwijl andere stukken” er uit zien als richting de wortels van de groep in de bop en laat de band hard swingen”.


24. Wes Montgomery: The Incredible Jazz Guitar of Wes Montgomery (Riverside)

Wes Montgomery: The Incredible Jazz Guitar of Wes Montgomery

Wes Montgomery: The Incredible Jazz Guitar of Wes Montgomery

De meeste nummers op dit album uit 1960 zijn voorbeelden van twee van Montgomery’s onderscheidende technieken: “thumb picking” en het gebruik van octaven.

Het album wordt door veel fans en critici beschouwd als het hoogtepunt van Montgomery’s opgenomen studiowerk. The Penguin Guide to Jazz selecteerde het als onderdeel van de voorgestelde “Core Collection”.


23. Frank Sinatra: Songs For Swingin’ Lovers (Capitol)

Songs For Swingin’ Lovers

Songs For Swingin’ Lovers

Het album Songs For Swingin’ Lovers is het tiende studioalbum van de Amerikaanse zanger Frank Sinatra, en zijn vierde voor Capitol Records.

Het is gearrangeerd door Nelson Riddle en in maart 1956 op LP en in januari 1987 op CD uitgebracht. Het was het eerste album ooit dat bovenaan de UK Albums Chart stond.


22. Jelly Roll Morton: Volume 1 (JSP)

Ferdinand “Jelly Roll” Morton (New Orleans, waarschijnlijk 20 oktober 1890 – Los Angeles (California), 10 juli 1941) was een Amerikaanse pianovirtuoos, een orkestleider en een van de allereerste jazzcomponisten. Hij speelde een centrale rol in de geschiedenis van de jazzmuziek en beweerde zelf de jazz te hebben uitgevonden.


21. Ahmad Jamal: But Not For Me – At The Pershing (Argo)

At the Pershing: But Not for Me is een jazzalbum uit 1958 van pianist Ahmad Jamal. Volgens de albumhoes werden de banden gemaakt op 16 januari 1958 in de Pershing Lounge van het Pershing Hotel in Chicago.

In augustus 1958 noemde het tijdschrift Jet het album “een landelijke hit”. Dezelfde maand plaatste Down Beat het aantal verkochte albums op meer dan 47.000, waarbij hij opmerkte dat elk (jazz)album dat 15.000 tot 20.000 exemplaren verkoopt, “groot” is.

Uit de Down Beat-peiling van december 1958 onder muziekwinkels bleek dat het album de “nummer één jazzbestseller” was, en dat het 107 weken lang in de albumlijsten van Billboard Magazine bleef staan.


20. Weather Report: Heavy Weather (Columbia)

Het album Heavy Weather is in 1977 uitgebracht door de jazzrock-formatie Weather Report. Deze plaat betekende de commerciële doorbraak voor Weather Report, niet het minst door het nummer “Birdland” dat een hit werd, een zeldzame gebeurtenis voor een instrumentaal nummer.


19. Ornette Coleman: Free Jazz (Atlantic)

Dit is het zesde album van jazzsaxofonist en componist Ornette Coleman, uitgebracht op Atlantic Records in september 1961. Het is ook het vierde van Coleman’s zes albums voor het label.

De muziek is een continue vrije improvisatie met slechts een paar korte, vooraf bepaalde secties, opgenomen in één take zonder overdubben of bewerken. Het album bevat wat Coleman een ‘dubbelkwartet’ noemde, dat wil zeggen twee op zichzelf staande jazzkwartetten: elk met een rietinstrument, trompet, bas en drums.


Zie hier de Top 10 beste jazznummers aller tijden met beeld en geluid.


18. Dave Brubeck: Time Out (Columbia)

Time Out is een studioalbum van het Dave Brubeck Quartet, dat verscheen in december 1959. De titel verwijst naar het feit dat Brubeck in dit album experimenteerde met van de in de jazz gebruikelijke vierkwartsmaat afwijkende maatsoorten.


17. Herbie Hancock: Head Hunters (Columbia)

Head Hunters is het twaalfde studioalbum van de Amerikaanse jazzpianist Herbie Hancock. Het werd in september 1973 opgenomen in de Wally Heider Studios en in Different Fur Trading Co., beide gesitueerd in San Francisco.


16. Albert Ayler Trio: Spiritual Unity (ESP-Disk)

Spiritual Unity is een studioalbum van de Amerikaanse freejazz saxofonist Albert Ayler. Het is opgenomen op 10 juli 1964 in New York City, en bevat bassist Gary Peacock en drummer Sunny Murray.


15. Mahavishnu Orchestra: Inner Mounting Flame (Columbia)

The Inner Mounting Flame is het debuut studioalbum van de Amerikaanse jazz-rock fusion band Mahavishnu Orchestra, opgenomen in augustus 1971 en later dat jaar uitgebracht door Columbia Records.


14. Duke Ellington: The Blanton-Webster Band (RCA Bluebird)

The Blanton-Webster Band is een verzamelalbum dat de master-takes combineert van alle opnames van Duke Ellington’s Orchestra in de jaren 1940 tot 1942, met bassist Jimmy Blanton en tenorsaxofonist Ben Webster.


13. Louis Armstrong: Complete Hot Fives and Sevens (Columbia)

De Louis Armstrong Hot Five en Hot Seven Sessions werden tussen 1925 en 1928 opgenomen door Louis Armstrong met zijn Hot Five- en Hot Seven- groepen.

Volgens de National Recording Registry was Louis Armstrong de eerste grote solist van de jazz en behoort hij tot de belangrijkste en invloedrijkste figuren van de Amerikaanse muziek. Deze sessies, en met name zijn solo’s, zetten een standaard die muzikanten nog steeds ernaar streven te evenaren in hun schoonheid en innovatie.


12. Eric Dolphy: Out to Lunch (Blue Note)

Out to Lunch is een album uit 1964 van jazz-multi-instrumentalist Eric Dolphy. Zijn enige opname op Blue Note als leider, het werd uitgegeven als BLP 4163 en BST 84163.


11. John Coltrane: Giant Steps (Atlantic)

Giant Steps is een van de bekendste albums van jazzsaxofonist John Coltrane dat in 1960 is uitgebracht door het jazzlabel Atlantic. Het album zorgde voor een enorme vernieuwing in de jazz.


Zie hier de Top 10 beste Jazz platen 2023.


Top 10 beste Jazz albums aller tijden


10. Keith Jarrett: The Köln Concert (ECM)

Het was een avond met kleine tegenslagen, maar de recensies over het concert waren positief. Toen de dubbelelpee uitkwam onder ECM Records-catalogus 1064/65 begon hij gestaag te verkopen; het werd het best verkochte album van ECM Records en een van de best verkochte jazzalbums aller tijden. In 2007 had Eicher het over 3,5 miljoen stuks.


9. Miles Davis: Bitches Brew (Columbia)

Bitches Brew is een album van de Amerikaanse jazzmuzikant Miles Davis, uitgebracht in 1970. Het is in 1969 in lange geïmproviseerde jamsessies opgenomen met musici als Wayne Shorter, Joe Zawinul, Jack DeJohnette, Chick Corea en de invloedrijke producer Teo Macero.


8. Charlie Parker: Bird: The Complete Original Master Takes. The Savoy Recordings (Savoy Jazz)

Charlie ‘Bird’ Parker (Kansas City, 29 augustus 1920 – New York, 12 maart 1955), volledige naam: Charles Christopher Parker junior, was een Amerikaans componist en altsaxofonist. Parker is een van de belangrijkste namen in de overgang van de traditionele naar de moderne jazz.


7. Charles Mingus: Mingus Ah Um (Columbia)

Mingus Ah Um is een studioalbum van de Amerikaanse jazzmuzikant Charles Mingus dat in oktober 1959 werd uitgebracht door Columbia Records. Het was zijn eerste album opgenomen voor Columbia. Op de omslag staat een schilderij van S. Neil Fujita. De titel is een verbastering van een denkbeeldige Latijnse verbuiging.


6. Thelonious Monk: Brilliant Corners (Riverside)

Brilliant Corners uit 1957 is een studioalbum van de Amerikaanse jazzmuzikant Thelonious Monk. Het was zijn derde album voor Riverside Records en het eerste, voor dit label, met zijn eigen composities. Het complexe titelnummer vereiste meer dan een dozijn takes in de studio.


5. Sonny Rollins: Saxophone Colossus (Prestige)

Saxophone Colossus is het zesde studioalbum van de Amerikaanse jazzsaxofonist Sonny Rollins uit 1957. Misschien wel het bekendste album van Rollins en zijn doorbraakplaat.


4. Bill Evans Trio: Sunday At The Village Vanguard (Riverside)

Sunday at the Village Vanguard is een live album van jazzpianist en componist Bill Evans en zijn trio bestaande uit Evans, bassist Scott LaFaro en drummer Paul Motian. Uitgebracht in 1961, wordt het album gerangschikt onder de beste live jazz-opnames aller tijden.


Top 3 beste Jazz albums aller tijden


3. Ornette Coleman: The Shape of Jazz To Come (Atlantic)

The Shape of Jazz to Come is het derde album van jazzmuzikant Ornette Coleman. Uitgebracht op Atlantic Records in 1959, was het zijn debuut op het label en zijn eerste album met het werkende kwartet, waaronder hijzelf, trompettist Don Cherry, bassist Charlie Haden en drummer Billy Higgins.


Zie hier de top 10 beste Jazz muzikanten aller tijden met geluid en beeld.


2. John Coltrane: A Love Supreme (Impulse!)

A Love Supreme is een album uit 1964 van de Amerikaanse jazzsaxofonist John Coltrane. De vierdelige suite werd door het John Coltrane-kwartet opgenomen in de Van Gelder Studio in New Jersey, met McCoy Tyner op piano, Elvin Jones op drums en Jimmy Garrisson op bas.


1. Miles Davis: Kind of Blue (Columbia)

Miles Davis: Kind of Blue

Miles Davis: Kind of Blue

Het studioalbum Kind of Blue is het vijfde op Columbia is uitgebracht. Het is achtentwintigste in totaal, van de Amerikaanse jazzmuzikant, trompettist, componist en bandleider Miles Davis. Kind of Blue is opgenomen op 2 maart en 22 april 1959 in Columbia’s 30th Street Studio in New York City.

Het is uitgebracht op 17 augustus van datzelfde jaar uitgebracht door Columbia Records. Voor de opname leidde Davis een sextet met saxofonisten John Coltrane en Julian “Cannonball” Adderley, pianist Bill Evans, bassist Paul Chambers en drummer Jimmy Cobb , met de nieuwe bandpianist Wynton Kelly, – “Freddie Freeloader” – op de plaats van Evans.

Gedeeltelijk beïnvloed door Evans, die zich in 1958 bij het ensemble had aangesloten, week Davis verder af van zijn vroege hardbopstijl ten gunste van meer experimenten.

Dit zoals op zijn vorige album Milestones (1958). Hij geeft elke artiest een reeks toonladders die de parameters van hun improvisatie en stijl omvatten en bijgevolg meer creatieve vrijheid met melodieën. Coltrane breidde deze modale benadering later uit in zijn eigen solocarrière.


Top 100 best Jazz albums aller tijden

 1. Miles Davis: Kind of Blue (Columbia)
 2. John Coltrane: A Love Supreme (Impulse!)
 3. Ornette Coleman: The Shape of Jazz To Come (Atlantic)
 4. Bill Evans Trio: Sunday At The Village Vanguard (Riverside)
 5. Sonny Rollins: Saxophone Colossus (Prestige)
 6. Thelonious Monk: Brilliant Corners (Riverside)
 7. Charles Mingus: Mingus Ah Um (Columbia)
 8. Charlie Parker: Bird: The Complete Original Master Takes. The Savoy Recordings (Savoy Jazz)
 9. Miles Davis: Bitches Brew (Columbia)
 10. Keith Jarrett: The Köln Concert (ECM)
 11. John Coltrane: Giant Steps (Atlantic)
 12. Eric Dolphy: Out to Lunch (Blue Note)
 13. Louis Armstrong: Complete Hot Fives and Sevens (Columbia)
 14. Duke Ellington: The Blanton-Webster Band (RCA Bluebird)
 15. Mahavishnu Orchestra: Inner Mounting Flame (Columbia)
 16. Albert Ayler Trio: Spiritual Unity (ESP-Disk)
 17. Herbie Hancock: Head Hunters (Columbia)
 18. Dave Brubeck: Time Out (Columbia)
 19. Ornette Coleman: Free Jazz (Atlantic)
 20. Weather Report: Heavy Weather (Columbia)
 21. Ahmad Jamal: But Not For Me – At The Pershing (Argo)
 22. Jelly Roll Morton: Volume 1 (JSP)
 23. Frank Sinatra: Songs For Swingin’ Lovers (Capitol)
 24. Wes Montgomery: The Incredible Jazz Guitar of Wes Montgomery (Riverside)
 25. Modern Jazz Quartet: Fontessa (Atlantic)
 26. Bud Powell: The Genius of Bud Powell (Clef/Verve)
 27. Cecil Taylor: At The Café Montmartre (Debut)
 28. Art Blakey: Moanin’ (Blue Note)
 29. Herbie Hancock: Maiden Voyage (Blue Note)
 30. Stan Getz/Joao Gilberto: Getz/Gilberto (Verve)
 31. Pat Metheny: Bright Size Life (ECM)
 32. Jimmy Smith: A New Sound, A New Star (Blue Note)
 33. Jan Garbarek: Afric Pepperbird (ECM)
 34. Woody Herman: The Thundering Herds (Columbia)
 35. Duke Ellington: Ellington At Newport (Columbia)
 36. Ella Fitzgerald: Sings The Cole Porter Songbook (Verve)
 37. Charles Mingus: The Black Saint And The Sinner Lady (Impulse!)
 38. Cannonball Adderley: Somethin’ Else (Blue Note)
 39. Tony Williams Lifetime: Emergency! (Polydor)
 40. Billie Holiday: At JATP (Clef/Verve)
 41. Chick Corea: Return To Forever (ECM)
 42. Stan Getz: Focus (Verve)
 43. Miles Davis: Sketches Of Spain (Columbia)
 44. George Russell: The Jazz Workshop (RCA Victor)
 45. John Coltrane: Impressions (Impulse!)
 46. Andrew Hill: Point of Departure (Blue Note)
 47. Sonny Rollins: The Bridge (RCA Victor)
 48. Sun Ra: The Heliocentric Worlds of Sun Ra Volume 1 (ESP-Disk)
 49. Dizzy Gillespie: Shaw ’Nuff (Musicraft)
 50. Lennie Tristano: Tristano (Atlantic)
 51. John Zorn: Naked City (Elektra/Nonesuch)
 52. John McLaughlin: Extrapolation (Marmalade)
 53. Pharoah Sanders: Karma (Impulse!)
 54. Lester Young: Lester Young/Buddy Rich Trio (Verve)
 55. John Coltrane: Ascension (Impulse!)
 56. Art Ensemble of Chicago: A Jackson in Your House (BYG/Actuel)
 57. Horace Silver: Song For My Father (Blue Note)
 58. Clifford Brown/Max Roach Quintet: Clifford Brown and Max Roach (EmArcy)
 59. Coleman Hawkins: Body And Soul (RCA Bluebird)
 60. Peter Brötzmann Octet: Machine Gun (FMP)
 61. Miles Davis: Birth of the Cool (Capitol)
 62. Count Basie: The Atomic Mr Basie (Roulette)
 63. Archie Shepp: Four For Trane (Impulse!)
 64. Brad Mehldau: Art Of The Trio Vol.3 (Warner)
 65. Gerry Mulligan: Gerry Mulligan Quartet (Pacific Jazz)
 66. Gil Evans: The Individualism of Gil Evans (Verve)
 67. John Handy: Live At Monterey Jazz Festival (Columbia)
 68. Esbjörn Svensson Trio: From Gagarin’s Point Of View (ACT)
 69. Stan Tracey: Jazz Suite Inspired By Dylan Thomas’ Under Milk Wood (EMI/Columbia)
 70. Dollar Brand (Abdullah Ibrahim): African Marketplace (Elektra/Musician)
 71. Wayne Shorter: Speak No Evil (Blue Note)
 72. Thelonious Monk: The Genius Of Modern Music, Vol. 1 (Blue Note)
 73. Roland Kirk: Rip, Rig & Panic (Limelight)
 74. Herbie Hancock: The New Standard (Verve)
 75. Oscar Peterson: Night Train (Verve)
 76. Charles Lloyd: Dream Weaver (Atlantic)
 77. Art Tatum: The Genius of Art Tatum No.1 (Clef 1953)
 78. Betty Carter: The Audience With Betty Carter (Betcar)
 79. Oliver Nelson: The Blues And The Abstract Truth (Impulse!)
 80. John Surman: Tales Of The Algonquin (Deram)
 81. Eberhard Weber: The Colours of Chloë (ECM)
 82. Steve Coleman And Five Elements: The Tao Of Mad Phat: Fringe Zones (RCA/Novus)
 83. Diana Krall: Love Scenes (Impulse!)
 84. Anthony Braxton: For Alto (Delmark)
 85. Krzysztof Komeda: Astigmatic (Polskie – Nagrania Muza)
 86. Steps Ahead: Steps Ahead (Elektra/Musician)
 87. Django Reinhardt: Rétrospective 1934-53 (Saga)
 88. Joe Harriott-John Mayer Double Quintet: Indo-Jazz Suite (EMI Columbia)
 89. Jackie McLean: Let Freedom Ring (Blue Note)
 90. Charlie Haden: Liberation Music Orchestra (Impulse!)
 91. Music Improvisation Company: Music Improvisation Company (ECM)
 92. Sarah Vaughan: Sarah Vaughan (EmArcy)
 93. Jan Johanssen: Jazz Pa Svenska (Megafon)
 94. Cassandra Wilson: Blue Light ’Til Dawn (Blue Note)
 95. Wynton Marsalis: Black Codes From The Underground (Columbia)
 96. Medeski, Martin and Wood: Combustication (Blue Note)
 97. Tomasz Stanko: Soul Of Things (ECM)
 98. Courtney Pine: Journey To The Urge Within (Antilles)
 99. The Bad Plus: These Are The Vistas (Columbia)
 100. Polar Bear: Held On The Tips of Fingers (Babel)