Top 100 mooiste steden ter wereld volgens de ANWB

0
Top 100 mooiste steden ter wereld volgens de ANWB
Top 100 mooiste steden ter wereld volgens de ANWB

Top 100 mooiste steden ter wereld volgens de ANWB

De ANWB heeft uitgezocht welke steden behoren tot de mooiste van de wereld.


Lees hier ->>> meer artikelen over vakantie en reizen op deze website…


Top 100 mooiste steden ter wereld volgens de ANWB


100. Liverpool


99. Reykjavik


98. Cuzco

Voordat de stad Cuzco in de 16e eeuw door de Spaanse conquistadores werd veroverd, was het de hoofdstad en het culturele en religieuze centrum van het Rijk van de Inca, Tawantinsuyu (“Het land van de vier kwartieren”).

De Inca’s gaven de stad de vorm van een poema en ze bouwden vele tempels zoals die voor de zonnegod Inti en de maangodin Quilla. Behalve de hoofdstad was Cuzco voor de Inca’s namelijk ook een heilige stad.

Website: www.peru.travel


97. Varanasi


96. Luxor


95. Oslo


94. Sana´a

Sanaa, de hoofdstad van Jemen, bestaat als stad sinds de derde eeuw, maar vermoedelijk bevonden zich op deze plek oudere nederzettingen. Volgens de legende is de stad door Noachs zoon Sem gesticht.

Het was de hoofdstad van de Himjarieten (sinds 520) en in de 6e eeuw werd om de streek gevochten door zowel Perzië als het Koninkrijk Aksum (Ethiopië).

Toen de Axumieten er de macht hadden, werd er, met hulp van keizer Justinianus I, een grote kathedraal gebouwd, de grootste ten zuiden van de Middellandse Zee.

In 628 werd Jemen door het Arabische Rijk van Mohammed veroverd. Mohammed zelf zou de bouw van de eerste moskee in de stad, de Grote moskee van Sanaa, hebben begeleid.


93. Ubeda & Baeza


91. Jaipur


90. Las Vegas


89. Paramaribo


88. Bath

Bath in het Verenigd Koninkrijk is gebouwd in een natuurlijk soort amfitheater, omgeven door heuvels. Veel gebouwen zijn opgetrokken uit een wittige lokale steensoort, de zogeheten ‘Bath stone’. De elegante 18e-eeuwse bouwstijl domineert.

Website: www.visitbath.co.uk


87. Chicago


86. Lhasa


85. Anuradhapura


84. Siracuse


83. Montreal

Montreal is een internationaal centrum voor handel, industrie, financiën en cultuur. Het centrum van Montreal bestaat grotendeels uit wolkenkrabbers en een grote ‘ondergrondse stad’, maar er is ook een oud stadscentrum.

In Montreal werden de Wereldtentoonstelling van 1967 en de Olympische Spelen van 1976 gehouden.

Website: www.mtl.org


82. Regensburg


81. Samarkand


80. Bern


79. Cambridge


78. Avignon


77. Genua


76. Maastricht


75. Arezzo

Arezzo in Italië werd gesticht door de Etrusken en was het centrum van één van de twaalf Etruskische vorstendommen.

Ten tijde van het Romeinse Rijk heette de stad Arretium en was het bekend als centrum van metaalbewerking en pottenbakkers. In de Middeleeuwen was het een zelfstandige stadstaat, tot het in 1384 toeviel aan Florence.

Website: www.arezzoturismo.it


74. Lille


73. Zanzibar


72. Ávila


71. Cartagena


Zie hier de Top 10 gelukkigste steden ter wereld 2023.


70. Boston

Boston is een van de oudste en rijkste steden van de Verenigde Staten, met een economie gebaseerd op financiële diensten, verzekeringen, onderwijs, hightechproducten en -research, en medische diensten en research, bijvoorbeeld door Bostons wereldvermaarde gespecialiseerde ziekenhuizen.

De stad heeft een aantal musea, waaronder het Museum of Fine Arts en het Isabella Stewart Gardner Museum.

Website: www.boston.gov/visiting-boston


69. Arles


68. Malaga


67. Jeruzalem


66. Boedapest


65. Ljubljana

Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië. De oude stad kent gebouwen en bouwwerken die een lange geschiedenis beschrijven. Gebouwen dateren uit het tijdperk van de renaissance en het classicisme, maar ook gebouwen uit de 20e en 21e eeuw zijn nadrukkelijk aanwezig.

De bekendste bouwwerken zijn de drie bruggen en het kasteel “Ljubljanski Grad”. In de stadsdelen om het stadscentrum heen staan veelal gebouwen uit de communistische tijd.

Veel gebouwen in de stad zijn ontworpen door de Sloveense architect Jože Plečnik die nadrukkelijk zijn stempel op de stad heeft gedrukt.

Gebouwen als de universiteitsbibliotheek, verschillende kerken, en het stadion van Ljubljana zijn door hem ontworpen, evenals de markt, de drie bruggen en een begraafplaats.

Website: www.visitljubljana.com


64. Singapore


63. Vancouver


62. Toledo


61. Seattle


60. Hamburg


59. Kathmandu

Kathmandu is bekend om zijn vele Boeddhistische en Hindoeistische tempels en paleizen, waarvan de meeste uit de 17e eeuw dateren.

De grootste stoepa van Nepal is Bouddhanath in de wijk Bouddah; de belangrijkste tempel is Pashupatinath niet ver van het vliegveld Tribhuvan.

In Kathmandu staan vele paleizen die tegenwoordig vaak dienstdoen als ministerie. De bekendste paleizen zijn het Hanuman Dhoka aan het beroemde werelderfgoed Durbar-plein. In de Kathmandu vallei bevinden zich nog zes andere monumenten van de werelderfgoedlijst.

Het andere paleis staat vlak bij Thamel en is het voormalige paleis van de Nepalese koninklijke familie dat tegenwoordig een museum is.

Website: www.welcomenepal.com


58. Marseille


57. Peking


56. Portland


55. Gdansk


54. Angkor Wat


53. Kopenhagen

De stad werd gesticht in de middeleeuwen en werd aan het eind van de middeleeuwen de hoofdstad van Denemarken.

De naam Kopenhagen gaat terug op Købmandshavn, dat “Koopmanshaven” betekent. De benaming Koopmanshaven is echter geen accurate omschrijving meer van de stad: Kopenhagen is geen havenstad meer en ook de industrie is grotendeels vertrokken.

Anno 2015 is Kopenhagen voornamelijk een dienstenstad. In het Latijn is de naam van de stad Hafnia, een naam die in 1923 ook aan het scheikundig element hafnium werd verbonden.

Website: www.visitcopenhagen.com


52. Zürich


51. Napels


Zie hier de Top 10 vrolijkste reisbestemmingen ter wereld 2022.


50. Brugge


49. Krakau


48. Los Angeles


47. Riga


46. Düsseldorf


Zie hier de Top 10 zoektermen zomervakantie 2022 Nederlanders.


45. Tokio


44. Valencia


43. Dubai

Het oudste gebouw in Dubai, het Al Fahidi Fort, stamt uit 1787 en was de residentie van de heersers van Dubai. Het was ook lange tijd een gevangenis en is sinds 1972 een museum, dat een overzicht geeft van de geschiedenis van het emiraat.

In 1966 werd aardolie gevonden en in 1969 startte de productie en export van olie. De staatsinkomsten stegen spectaculair.

Vanaf circa 1990 werden de olieopbrengsten aangewend voor de uitbreiding van de stad en een oriëntatie op de andere inkomstenbronnen voor de toekomst, namelijk het toerisme en de financiële dienstverlening.

De olieopbrengsten voor Dubai zijn immers eindig, doordat de voorraden op zullen raken.In 2016 opende Dubai Parks en resorts, een resort met diverse attractieparken zoals Legoland Dubai en Motiongate Dubai.

Website: www.visitdubai.com


42. Granada


41. Edinburgh


40. Luang Prabang


39. München


38. Mumbai

Door de opening van het Suezkanaal in 1869 werd Mumbai een van de grootste zeehavens langs de Arabische Zee.

In de dertig jaar die daarop volgde groeide de stad tot een groot stedelijk centrum uit, geprikkeld door een verbetering van de infrastructuur en het ontstaan van veel van de stad zijn instituten.

Het aantal inwoners van de stad groeide tot een miljoen in 1906, waardoor het op dat moment de op een na grootste stad was van India, na Calcutta.

Website: www.maharashtratourism.gov.in/destination/mumbai


37. Tallinn


36. Leuven


35. Cordoba


34. Gent

Gent ontstond uit Keltische woonkernen in het gebied van de samenvloeiing van de Leie en de Schelde. In de middeleeuwen groeide Gent onder impuls van een bloeiende wolnijverheid uit tot een van de grootste steden van Europa.

Ook de vlas- en linnennijverheid en het stapelrecht op graan dat Gent verwierf droegen aanzienlijk bij tot haar welvaart.

Na een korte calvinistische periode kende de stad een zeker verval dat pas keerde tegen het einde van de 18e eeuw, toen de katoennijverheid Gent tot een van de eerste industriesteden van het Europese vasteland maakte.

In het Hof ten Walle, het latere Prinsenhof, werd op 24 februari 1500 de latere keizer Karel V geboren. In de stad werden de Pacificatie van Gent (1576) en de Vrede van Gent (1814) ondertekend.

Website: www.visit.gent.be


33. Brussel


32. Dubrovnik


31. Rio de Janeiro


30. Hong Kong


29. Havana

Havana is de levendige hoofdstad van Cuba. De stad herbergt vele oude gebouwen en monumenten. Havana is in drie wijken verdeeld: Habana Vieja (Oud-Havana), Centro Habana en Vedado. Habana Vieja is de oudste wijk, vol historische bezienswaardigheden.

Het lijkt alsof de tijd er stil is blijven staan. Centro Habana is een wijk met gebouwen uit verschillende tijden in verscheidene bouwstijlen.

www.visitcuba.com


28. Stockholm


27. Hanoi


26. Wenen


Zie hier de Top 10 steden wereldwijd met de meeste miljonairs 2022.


25. Dublin


24. Moskou

Moskou wordt voor het eerst als stad genoemd in 1147 toen op 4 april knjaz (vorst) Joeri Dolgoroeki van Rostov Veliki en Soezdal vorst Svjatoslav Olgovitsj van de Republiek Novgorod riep met de woorden “kom naar me broeder, naar Moskou”.

In 1156 bouwde Dolgoroeki een houten muur en een gracht rond de stad. Deze hadden echter niet het gewenste resultaat, want in 1177 werd de stad tot de grond toe afgebrand en haar bevolking uitgemoord.

In 1237-38 werd de stad door de Mongolen veroverd, en opnieuw werd de stad afgebrand en de bevolking uitgemoord.

De popes, Russische priesters, werden levend opgehangen aan een boom en in brand gestoken. De stad herstelde zich echter en werd de hoofdstad van het onafhankelijke vorstendom.

Website: www.moscow.info


23. Antwerpen


22. Kaapstad


21. Madrid


20. Praag

Praag wordt als een van de mooiste steden van Europa beschouwd en het historische centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Gouden Stad, zoals een van de bijnamen van Praag luidt, ligt aan de rivier de Moldau.

Website: www.prague.eu


19. Sydney


17. Buenos Aires


16. St. Petersburg


14. San Francisco

San Francisco is een van de populairste toeristische steden ter wereld. Kenmerkend aan San Francisco zijn haar steile heuvels, de frisse zomers en de mist.

De bekendste symbolen van de stad zijn de Golden Gate Bridge, Alcatraz, Chinatown, de Transamerica Pyramid en de kabeltrams. Ook de homowijk Castro geniet internationale bekendheid.

Website: www.visitsfbayarea.com


12. Barcelona


11. Lissabon


10. Florence


8. Rome


7. Venetië

De historische stad Venetië behoort tot de meest bezochte steden van Italië en is gebouwd op een honderdtal eilanden. Door de vele kanalen, statige paleizen, pleinen en afwezigheid van autoverkeer heeft de stad een unieke sfeer.

Op een heel enkel gebouw na is het middeleeuwse Venetië nog geheel intact. In de winter wordt de stad vaak getroffen door overstromingen, momenteel wordt er gewerkt aan een stormvloedkering waardoor deze straks verleden tijd zijn.

De belangrijkste bezienswaardigheden van de stad zijn het Piazza San Marco met de kathedraal en het Dogepaleis, de brug Ponte Rialto, de Basiliek van Santa Maria della Salute en het Ca’d’Oro. In de laguna liggen de eilanden Murano (glasblazerijen), Torcello en het kleurrijke Burano die ook aan de stad toebehoren.

Website: www.venezia-tourism.com


6. Londen


5. Bangkok


4. Istanboel


3. Amsterdam

Amsterdam dankt zijn naam aan de ligging bij een in de 13e eeuw aangelegde dam in de Amstel. De plaats kreeg kort na 1300 stadsrechten, werd in 1345 door het Mirakel van Amsterdam een pelgrimsoord en groeide in de Gouden Eeuw uit tot een van de belangrijkste haven- en handelssteden ter wereld.

Website: www.iamsterdam.com


2. New York

Door de leidinggevende en invloedrijke rol in handel, financiën, media, public relations, kunst, mode en educatie geldt New York als een van de belangrijkste wereldsteden.

Website: www1.nyc.gov


1. Parijs

Parijzenaars zelf duiden de stad weleens informeel aan met Paname. Bij velen staat de stad bekend als de lichtstad of de stad van de liefde.

Hoewel de officiële Franse benaming Parisiens / Parisiennes is, worden Parijzenaren door met name Zuid-Fransen informeel ook wel Parigots / Parigotes genoemd.

Website: www.parisinfo.com


Zie hier de top 25 best bezochte toeristische attracties Verenigde Staten 2021.


Geef een reactie