Top 14 grootste meren in Italië met een oppervlakte >10 km²

0
Gardameer: Top 14 grootste meren in Italië met een oppervlakte data-lazy-src=

Grootste meren in Italië met een oppervlakte met een oppervlakte >10 km²

Italië is bekend om haar prachtige meren. Zie hier de 14 grootste. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over Italië en hier ->>> meer ver natuur op deze website…


Top 14 grootste meren in Italië met een oppervlakte >10 km²


14. Idromeer / Lago d’Idro – Lombardije met 10,9 km²

Diepte: 122 mr

Het Idromeer ligt in de Lombardische provincie Brescia aan het einde van het Valle Sabbia. Het is ontstaan in de laatste ijstijd, uitgesleten en -geschuurd door de enorme gletsjers die het gebied destijds bedekten. De waterspiegel van het meer is tegenwoordig enkele meters opgestuwd voor het opwekken van hydro-elektrische energie. Om deze reden heeft het meer geen constante waterstand.


13. Vicomeer / Lago di Vico in Lazio met 12,1 km²

Diepte: 48,5 mr

Het Vicomeer ligt in de provincie Viterbo (regio Latium). Het meer is van vulkanische oorsprong, en is dus een kratermeer. Het bestaat ongeveer 100.000 jaar. Van de grotere Italiaanse meren is het Lago di Vico het hoogst gelegen: 510 meter boven zeespiegel.


12. Meer van Varese / Lago di Varese – Lombardije met 14,9 km²

Diepte: 26 mr

Het Meer van Varese ligt in de Lombardische provincie Varese aan de voet van de berg Campo dei Fiori. In het meer ligt een klein eiland, het Isola Virginia. De watertoevoer komt voornamelijk via het Canale Brabbia dat uit het zuidelijker gelegen Meer van Comabbio komt. Het water verlaat het meer via het riviertje de Barbello dat uitstroomt in het Lago Maggiore. De belangrijkste plaatsen aan het meer zijn: Gavirate, Varese, Cazzago Brabbia en Biandrono.

Het Meer van Varese is tegenwoordig zo ernstig vervuild dat zwemmen verboden is.


11. Meer van Coghinas / Lago Coghinas – Sardinië met 17,8 km²

Het meer van Coghinas is een kunstmatig meer in het noorden van Sardinië, in de provincie Sassari. De dam is gebouwd tijdens het fascisme in 1924. Het heeft de functie van watervoorziening, maar heeft ook een waterkrachtcentrale.

Lago Coghinas is de thuisbasis van een rijk ecosysteem en het is een toeristische attractie geworden. Rond de oevers zijn een jeugdherberg, restaurants en een zeilclub aanwezig.


Top 10 grootste meren in Italië met een oppervlakte >10 km²


10. Ortameer / Lago d’Orta – Piedmont met 18,2 km²

Diepte: 144 mr

Het Ortameer ligt in de Piëmontese provincies Novara en Verbano-Cusio-Ossola. Water verlaat het meer via de korte rivier de Nigoglia die al na enkele honderden meters samenvloeit met de Strona. Deze stroomt op zijn beurt weer uit in het Lago Maggiore. Het Ortameer is het enige grote Noord-Italiaanse meer waarvan het water aan de noordzijde uitvloeit.

In het meer ligt een relatief groot eiland, het Isola San Giulio, hierop staat een aantal gebouwen waaronder een 9e-eeuwse basiliek. Het eiland is met een bootdienst te bereiken vanuit Orta San Giulio, het toeristische epicentrum van het meer.


9. Lago Omodeo – Sardinië met 29 km²

Het Lago Omodeo is een kunstmatig meer in het westen van Sardinië. Het meer is aangelegd in de jaren 1920. De dam, ontworpen door de ingenieur Angelo Omodeo, is in 1924 geopend en was toentertijd het het grootste stuwmeer van Europa.


Zie hier de Top 10 mooiste meren van Nederland – 4 lijstjes


8. Meer van Lugano / Lago di Lugano – Lombardije, Ticino (Zwitserland) met 48,7 km²

Diepte: 288 mr

Het Meer van Lugano is een meer in het zuidoosten van Zwitserland, aan de grens tussen Zwitserland en Italië. Het meer draagt de naam van de grootste stad aan zijn oevers, Lugano. Lago di Lugano ligt tussen het Lago Maggiore en het Comomeer in. Het meer watert via de Tresa af op het Lago Maggiore.

Het meer is van oorsprong een gletsjermeer. Het werd vermeld door Gregorius van Tours in 590 als het Ceresio, waarmee verwezen wordt naar het Latijnse cerasus, en de vele kersenbomen die indertijd aan de oevers van het meer groeiden en bloeiden. In 804 schrijft men over het meer met verwijzing naar Laco Luanasco.


7. Meer van Bracciano / Lago di Bracciano – Lazio met 56,7 km²

Diepte: 165 mr

Het Meer van Braccianois, net als het grotere en meer noordelijk gelegen Meer van Bolsena, een kratermeer. Lago di Bracciano ligt in de Italiaanse regio Lazio, ongeveer 32 km ten noordwesten van Rome.

Typisch voor dit meer is de spiegelgladde wateroppervlakte in de voormiddag, waarna er – meestal – rond het middaguur een briesje opsteekt dat ’s namiddags een aangename golfslag oplevert. Bij veel wind kun je het effect krijgen van een ware ‘Noordzeebranding’, maar dan met zoet water.

Aan het meer liggen drie plaatsen; Bracciano, Anguillara Sabazia en Trevignano Romano, waarvan de eerste twee het bezienswaardigst zijn. Vanwege de nabije ligging en de goede waterkwaliteit is het meer erg geliefd bij de inwoners van Rome.


6. Iseomeer / Lago d’Iseo – Lombardije met 65,3 km²

Diepte: 251 mr

Het Iseomeer of Meer van Iseo is een meer in de Noord-Italiaanse provincies Brescia en Bergamo. De huidige naam ontleent het aan de stad Iseo. In de Romeinse tijd had het de naam Sebinus Lacus. In het meer liggen enkele eilanden. Monte Isola is het grootste (4,5 km²) in een meer gelegen eiland van Italië. De twee andere, veel kleinere, eilanden heten Isola di Loreto en Isola San Pietro. Het meer wordt voornamelijk gevoed door de rivier de Oglio uit de noordelijker gelegen Valle Camonica.

De belangrijkste plaatsen aan de Bresciaanse zijde zijn Iseo, Marone en Pisogne. Aan de dunnerbevolkte Bergamasker zijde: Sarnico, Tavernola Bergamasca en Lovere.


Top 5 grootste meren in Italië met een oppervlakte >10 km²


5. Meer van Bolsena / Lago di Bolsena – Lazio met 114 km²

Diepte: 151 mr

Panorama van Bolsena
Panorama van Bolsena

Het Meer van Bolsena is een kratermeer in Midden-Italië. Het is 370.000 jaar geleden ontstaan na het ineenstorten van een caldera van de vulkanische Monti Volsini. Romeinse historische bronnen geven aan dat de Volsini-vulkaan nog actief was in 104 v.Chr. De twee eilanden in het zuidelijke deel van het meer zijn ontstaan door erupties die onder water plaatsvonden, toen de caldera in elkaar stortte.


4. Trasimeense Meer / Lago Trasimeno – Umbria met 124 km²

Diepte: 7 mr

Lago Trasimeno
Lago Trasimeno

Het Lago Trasimeno ligt 15 kilometer ten westen van de stad Perugia in de Italiaanse regio Umbrië tussen de plaatsen Tuoro sul Trasimeno, Passignano sul Trasimeno, Magione en Castiglione del Lago. Het meer wordt door regen en kleine stroompjes gevoed. Trasimeense Meer is een endoreïsch meer, een meer dat geen afvoer naar zee heeft. In het Trasimeense Meer liggen drie eilandjes: Isola Maggiore, Isola Minore en Isola Polvese. De belangrijkste plaats voor het toerisme is Castiglione del Lago.

In 217 v.Chr. vond aan de noordkant van het meer een veldslag plaats tussen Hannibal en de Romeinen, de Slag bij het Trasimeense Meer.


Zie hier de top 10 beste boeken over het Romeinse Rijk volgens The Guardian.


Top 3 grootste meren in Italië met een oppervlakte >10 km²


3. Lago di Como – Lombardije met 146 km²

Diepte: 410 mr

Varenna aan de oostoever van het Comomeer
Varenna aan de oostoever van het Comomeer

Het Comomeer is een meer in Lombardije in Noord-Italië en is van glaciale oorsprong. Het meer ligt op 198 meter hoogte en heeft een maximale diepte van 425 meter. Daarmee is het Comomeer het diepste meer van Italië. In het meer ligt een klein eilandje, het Isola Comacina. De hoogste berg aan het meer is de Monte Legnone (2609 m) die zich ten zuiden van Colico verheft.


2. Lago Maggiore – Lombardije, Piedmont, Ticino (Switzerland) met 210 km²

Diepte: 372 mr

Lago Maggiore
Lago Maggiore

Het Lago Maggiore is een meer in het grensgebied van Italië en Zwitserland. Het wordt in het Italiaans ook wel Lago Verbano genoemd, van Lacus Verbanus, de oude Romeinse benaming. Het Zwitserse deel ligt in het kanton Ticino. De westelijke oever van het Italiaanse deel ligt in de regio Piëmont, de oostelijke oever in Lombardije.

Bekende plaatsen langs het meer zijn Locarno, Ascona, Verbania, Luino en Stresa. De rivier de Ticino stroomt in het noorden het meer in en verlaat het weer in het zuiden om uiteindelijk in de Po uit te monden. Andere rivieren die het Lago Maggiore instromen zijn de Maggia, Toce en de Tresa.


1. Gardameer / Lago di Garda – Lombardije, Trentino, Veneto met 370 km²

Diepte: 346 mr

Gardameer: Top 14 grootste meren in Italië met een oppervlakte >10 km²
Gardameer

Het Gardameer is het grootste meer van Italië. Het heeft een oppervlakte van 369,98 km². Het landschap heeft een schilderachtig karakter door het diepblauwe water, de oleanders, de citroenbomen en de cipressen. Het Gardameer ligt in de regio’s Lombardije (provincie Brescia), Trentino-Zuid-Tirol (provincie Trente) en Veneto (provincie Verona).

Het Gardameer is (net als de andere Italiaanse alpenmeren) een spaarbekken voor de bevloeiing van de landbouwgronden in de Povlakte.

Website: www.visitgarda.com


Zie hier ->> de top 20 mooiste meren in Frankrijk op deze website.


Geef een reactie