Top 15 beste pianisten aller tijden

0
Top 15 beste pianisten aller tijden
Top 15 beste pianisten aller tijden

Beste pianisten aller tijden

Pianisten bezitten het unieke vermogen om een breed scala aan emoties op te roepen en boeiende muzikale ervaringen te creëren door de veelzijdige en expressieve aard van de piano.

Ze tonen hun vaardigheid door hun bedrevenheid in het spelen van ingewikkelde melodieën, complexe akkoorden en dynamische passages.

Met hun behendige vingers en scherp gevoel voor aanraking navigeren ze door de toetsen om een breed scala aan klankkleuren, dynamiek en muzikale texturen te produceren. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over muziek op deze website.


Top 15 beste pianisten aller tijden

Bron: www.singersroom.com


15. Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Wolfgang Amadeus Mozart
Wolfgang Amadeus Mozart

Mozart, een muzikaal genie uit de 18e eeuw, is een beroemde naam onder pianospelers. Zijn talent en composities blijven muzikanten inspireren.

Erfenis: Mozart staat bekend om zijn buitengewone talent en liet een omvangrijk oeuvre achter. Van “Eine kleine Nachtmusik” tot “Symfonie nr. 40” zijn muziek barst van emotie en complexiteit.

Hij vormde ook de klassieke muziek tijdens het klassieke tijdperk. Zijn stijl van helderheid, precisie en elegantie transformeerde het genre.

Mozarts carrière werd gehinderd door financiële tegenslagen en persoonlijke tragedies. Toch blijft hij een gevierde componist in de geschiedenis.


Zie hier de Top 200 Grootste Duitsers aller tijden (zonder…).


14. Franz Liszt (1811-1886)

Liszt staat bekend om zijn buitengewone vaardigheden en opmerkelijke bijdragen aan de klassieke muziek. Zijn virtuoze techniek betoverde het publiek en beïnvloedde generaties pianisten.

Naast zijn briljante uitvoeringen was Liszt ook een buitengewone componist. Hij revolutioneerde de pianocompositie door nieuwe technieken en complexe muzikale structuren te introduceren.

Zijn composities getuigden van zijn innovatieve aanpak en stelden de grenzen van wat mogelijk was op de piano op de proef.


13. Lang Lang (1982-)

Lang Lang is één van de meest opvallende en populaire pianisten van deze tijd. Zijn buitengewone talent en charisma hebben hem wereldwijde bekendheid gebracht.

Hij begon op jonge leeftijd piano te spelen en trad op 5-jarige leeftijd voor het eerst op. Lang Lang kreeg internationale erkenning na zijn optreden op de openingsceremonie van de Olympische Spelen van 2008 in Peking.

Hij heeft een breed repertoire, variërend van klassieke meesterwerken tot populaire muziek.


Zie hier de Top 10 zangeressen met langste tijd tussen top 10 hits.


12. Stephen Hough (1961-)

Hough is een hedendaagse pianist die de erfenis van grote pianisten voortzet en heeft een indrukwekkende carrière opgebouwd en staat hij bekend om zijn virtuositeit en veelzijdigheid.

Hij heeft talloze prijzen gewonnen, waaronder de prestigieuze MacArthur Fellowship.

Hough heeft een uitgebreide discografie en heeft werken opgenomen van diverse componisten, waaronder Tsjaikovski, Chopin, en Rachmaninoff.

Naast zijn pianospel is Hough ook een getalenteerde componist en heeft hij originele werken gecreëerd. Hough staat bekend om zijn technische virtuositeit, muzikaliteit en diepgaande interpretaties van klassieke stukken.


11. Vladimir Horowitz (1903-1989)

Horowitz was een van de meest geprezen en virtuoze pianisten van de 20e eeuw. Hij was een opmerkelijke muzikale kracht, en zijn leven en werk verdienen aandacht.

Horowitz is geboren in Oekraïne en begon al op jonge leeftijd piano te spelen. Hij won al snel internationale competities en werd bekend om zijn technische vaardigheid en krachtige interpretaties.

Hij trad op met de grootste orkesten en dirigenten over de hele wereld. Horowitz staat bekend om zijn virtuoze techniek en de kracht waarmee hij het pianoconcert speelde.

Zijn uitvoeringen waren vaak gepassioneerd en meeslepend, waardoor luisteraars diep geraakt werden door zijn spel.

Wat Horowitz ook uniek maakte, was zijn vermogen om zijn persoonlijke stijl toe te voegen aan klassieke werken, waardoor ze fris en opwindend klonken, zelfs voor mensen die ze al honderden keren hadden gehoord.


10. Myra Hess (1890-1965)

Hess was een buitengewone pianiste , bekend om haar opmerkelijke vaardigheid en talent.

Ze werd geprezen om haar unieke stijl, die precisie in vingerwerk, onberispelijke articulatie en krachtige ritmische controle omvatte. Haar ontroerende optredens wonnen luisteraars over de hele wereld voor zich.

Om een volledig begrip te krijgen van de grootsheid van Myra Hess als pianiste en muzikale vernieuwer, is het essentieel om naar haar opnames van het werk van Johann Sebastian Bach te luisteren.

Haar interpretaties van Bachs meesterwerken worden nog steeds beschouwd als enkele van de beste in de muzikale geschiedenis.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog organiseerde ze beroemde lunchtijdconcerten in Londen, waardoor muziek een bron van troost en hoop werd voor mensen in moeilijke tijden.


9. Glenn Gould (1932-1982)

Gould was een Canadees pianist die grote faam verwierf door zijn Bachvertolkingen, doch daarbuiten een zeer groot repertoire beheerste, en onder meer de volledige pianomuziek van Schönberg op plaat zette.

Zijn pianospel valt op door een enorme virtuositeit en een grote nauwkeurigheid. Bij de interpretatie van de muziek permitteerde hij zich (volgens sommigen te) grote vrijheden, waardoor zijn uitvoeringen niet onomstreden zijn.


Zie hier de beste componisten aller tijden – De Top 50 met… muziek natuurlijk!


8. Frédéric Chopin (1810-1849)

Frédéric Chopin
Portret van Frédéric Chopin – Ary Scheffer

Chopin was een vermaarde pianist en componist uit de vroege 19e eeuw. Ondanks dat hij op 39-jarige leeftijd stierf, liet hij een blijvende erfenis na in de klassieke muziek.

Hij was Pools en zijn genre was romantiek. Zijn werken omvatten Nocturnes, Ballades en Polonaises.

De stijl van Chopin was uniek, met een mix van Poolse volksmuziek en complexe techniek. Hij kon rauwe emotie oproepen door zijn composities, vaak puttend uit zijn ervaringen en politieke strijd.

Zijn relatie met de Franse schrijfster George Sand was fascinerend. Ondanks hun verschillen deelden ze een gepassioneerde maar turbulente liefdesaffaire. Deze unie resulteerde in een opmerkelijke samenwerking tussen kunstenaar en muze.

Chopin stond niet bekend om zijn showmanschap op het podium. Maar zijn optredens boeiden met subtiele aanrakingen en emotioneel geladen muziek.


7. Alfred Brendel (1931-)

Brendel is een gerenommeerde pianist vanwege zijn uitzonderlijke talent en bijdrage aan klassieke muziek.

Naast zijn prestaties staat Alfred Brendel bekend om zijn introspectieve en diepgaande benadering van het pianospel. Zijn interpretatie van klassieke composities roept diepe emoties op.


6. Ludwig van Beethoven (1770-1827)

Ludwig van Beethoven
Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven, een wereldberoemde pianist en componist uit de late 18e tot begin 19e eeuw, heeft een onvergetelijke indruk op de muziek achtergelaten.

Hij was een van de grootste componisten in de geschiedenis, met uitdagende maar emotioneel roerende composities die generaties lang resoneerden. Laten we zijn leven en werk verkennen:

Beethovens ingenieuze muzikale talent hield stand ondanks zijn doofheid. Hij revolutioneerde het romantische tijdperk met zijn composities, waarbij hij de klassieke muziek tot haar grenzen duwde.

Hij schreef negen symfonieën, waarvan de Vijfde en Negende het meest bekend zijn.

Zijn Mondscheinsonate is een iconisch pianostuk dat diepe gevoelens uitdrukt met eenvoudige melodieën. Beethovens stijl evolueerde in de loop der tijd, van klassiek naar romantiek.

Hoewel hij muzikaal succesvol was, leed hij een zware jeugd en financiële problemen. In latere jaren verslechterde zijn gezondheid, maar hij bleef trouw aan zijn ambacht tot zijn vroegtijdige dood in 1827.


5. Daniel Barenboim (1942-)

Barenboim is een gerenommeerde pianist die wordt geprezen om zijn opmerkelijke vaardigheid en beheersing van de toetsen. Zijn invloed in de muziekwereld is langdurig en heeft zijn plaats als een van de beste pianisten ooit bevestigd.

Vermeldenswaard is dat Barenboim ook wordt geprezen voor zijn inzet voor culturele diplomatie.

Via het West-Eastern Divan Orchestra brengt hij jonge musici uit Israël, Palestina en andere landen in het Midden-Oosten samen om communicatie en begrip te bevorderen via muziek.


4. Vladimir Ashkenazy (1937-)

Ashkenazy is een geprezen pianist die bekend staat om zijn diepgaande impact op de klassieke muziek. Zijn talent en toewijding hebben hem een plaats gegeven onder de grootsten.

Afgezien van zijn muzikale prestaties, heeft Vladimir Ashkenazy een interessant leven geleid. Hij werd geboren in Rusland en werd later burger van IJsland. Ondanks politieke uitdagingen bleef hij doorgaan en verwierf hij wereldwijde faam als pianist.

Hij kreeg erkenning als kinderprodigy! Op slechts 17-jarige leeftijd won hij de eerste prijs in de prestigieuze Internationale Chopin Piano Competitie. Dit succes lanceerde zijn carrière en bevestigde zijn status als legende.


Zie hier de Top 100 mensen die het verschil maakten – LIFE’s 100 People


3. Claudio Arrau (1903-1991)

Arrau liet een blijvende indruk op de wereld achter met zijn buitengewone talent. Geboren in 1903, overleed hij in 1991 en was hij een echte legende in de wereld van de klassieke muziek.

Met zo’n revolutionaire carrière blijft Claudio Arrau een van de meest invloedrijke figuren in de pianogeschiedenis.

Wat hem onderscheidde, was niet alleen zijn sublieme technische bekwaamheid en muzikaliteit, maar ook zijn interpretatievaardigheden. Hij had het unieke talent om emotie over te brengen via zijn spel.

Bovendien was Claudio Arrau toegewijd aan kunstzinnigheid, niet aan roem of erkenning. Hij was ongelooflijk genereus, besteedde tijd aan het onderwijzen van jonge musici en diende als inspiratie voor toekomstige generaties.


2. Martha Argerich (1941-)

Argerich is een legendarische pianiste. Ze staat bekend om haar betoverende optredens en buitengewone talent. Laten we meer te weten komen over deze opmerkelijke artiest.

Ze is bekend om haar uitzonderlijke techniek, intense interpretaties en dynamische podiumaanwezigheid.

Argerich valt op tussen andere pianisten vanwege haar magische podiumaanwezigheid en haar vermogen om emotie in haar stukken te brengen. Daarom is ze zeer geliefd bij muziekliefhebbers en collega-musici.

Een opmerkelijk deel van haar carrière was haar verzet tegen politieke druk en haar internationale tournees, ondanks dat ze tijdens een militaire dictatuur in Argentinië woonde.

Hiermee toonde ze haar toewijding aan haar vak en benadrukte ze het belang van artistieke vrijheid.


1. Leif Ove Andsnes (1970-)

Leif Ove Andsnes
Leif Ove Andsnes

Andsnes beheersing van het instrument heeft hem tot een van de grootsten aller tijden gemaakt. Zijn speelstijl wordt gekenmerkt door technische virtuositeit en emotionele diepgang.

Hij zoekt composities die over het hoofd zijn gezien en brengt ze in de schijnwerpers. Dit maakt hem onderscheidend van andere pianisten. Zijn optredens staan bekend om hun precisie en elegantie.

Andsnes heeft ook een interessante geschiedenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd zijn geboorteplaats bezet door vijandelijke troepen. Ondanks dit had hij op jonge leeftijd een passie voor muziek en bleef hij zijn dromen volgen.

Hij heeft ontelbare uren geoefend en toewijding getoond. Dit heeft ervoor gezorgd dat hij een van de meest gerespecteerde pianisten in de geschiedenis is geworden. Zijn talent blijft wereldwijd het publiek verbazen.


Top 15 beste pianisten aller tijden

 1. Leif Ove Andsnes (1970-)
 2. Martha Argerich (1941-)
 3. Claudio Arrau (1903-1991)
 4. Vladimir Ashkenazy (1937-)
 5. Daniel Barenboim (1942-)
 6. Ludwig van Beethoven (1770-1827)
 7. Alfred Brendel (1931-)
 8. Frédéric Chopin (1810-1849)
 9. Glenn Gould (1932-1982)
 10. Myra Hess (1890-1965)
 11. Vladimir Horowitz (1903-1989)
 12. Stephen Hough (1961-)
 13. Lang Lang (1982-)
 14. Franz Liszt (1811-1886)
 15. Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Geef een reactie