, , , ,

Top 20 best verkochte bordspellen aller tijden

Schaken - Top 20 best verkochte bordspellen aller tijden

Best verkochte bordspellen ter wereld aller tijden

Zonder de populairste bordspellen aller tijden zou het leven nogal snel saai worden. De mondiale markt voor bordspellen is nu gestegen tot meer dan 10 euro dollar per jaar.

Deze info komt onder andere van Wikipedia, Games Industry, Seattle Times, Atlanta Journal-Constitution, Encyclopedia, Mental Floss en Reddit.Lees meer…


Lees hier → meer over games op deze website.


De 20 best verkochte bordspellen aller tijden

Bron: www.moneyinc.com


20. Cranium – 1 miljoen exemplaren verkocht in 2001, jaarlijkse aantallen sindsdien onbekend

Cranium

Cranium

Richard Tait en Whit Alexander creëerden Cranium in 1988. Tait bedacht het spel omdat hij ervan hield om in de weekenden met vrienden spelletjes te spelen en de noodzaak inzag van een complex spel dat een breed scala aan vaardigheden combineert.

Cranium is een grappig spel dat je speelt met al je vrienden; een doldwaze combinatie van denken en doen waarmee je elke hersencel overwerk bezorgt. Schuilt in jou een topacteur of een rasartiest? Ben je een woordkunstenaar of een wandelende encyclopedie?

Het bedrijf verkocht 22 miljoen spellen voordat het uiteindelijk door Hasbro is overgenomen.


19. Blokus – 3 miljoen exemplaren

Blokus

Blokus

Het bordspel Blokus is uitgegeven door Sekkoia en kwam in 2000 op de markt. Volgens Game ’s Industry waren er eind 2007 minstens 3 miljoen exemplaren van verkocht, wat betekent dat er inmiddels meer miljoenen zijn verkocht.


18. Vier op een rij – 4 miljoen exemplaren

Vier op een rij

Vier op een rij

Het spel begint doordat de speler een kleur kiest en vervolgens een gekleurde schijf van bovenaf in een opgehangen rooster laat vallen. Het raster bestaat uit zeven kolommen en zes rijen. De schijf valt en neemt de beschikbare ruimte in de kolom in beslag.

De zetten die een speler maakt, bepalen zijn overwinning in het spel. Milton Bradley verkocht het voor het eerst in 1994, en in 2018 waren er wereldwijd slechts 4 miljoen exemplaren verkocht, waarbij de meeste verkopen in Finland, de oorsprong van het spel, plaatsvonden.


17. Mancala – 18 miljoen exemplaren

Mancala

Mancala

Het is een van de oudste spellen die tot nu toe wordt gespeeld. Het begon als een spel waarbij gebruik werd gemaakt van stenen of zaden die in gaten waren gerangschikt. Het doel van het spel is om de stenen of zaden van de tegenstander te vangen. Het is later aangepast tot een bordspel en wordt tegenwoordig veel gespeeld.

De versies van het spel bestonden in de 7e eeuw in Egypte. Vervolgens verspreidde het zich naar andere delen van de wereld terwijl de mensen migreerden. Wereldwijd zijn er meer dan 18 miljoen exemplaren verkocht, wat zich vertaalt naar een omzet van meer dan € 80 miljoen.


16. Stratego – 20 miljoen exemplaren

Stratego

Stratego

Je speelt Stratego met twee spelers op een bord dat is opgebouwd uit vierkanten van tien bij tien. Elke speler heeft 40 stukken die officieren in een leger vertegenwoordigen. De speler controleert de stukken om die van de tegenstander te slaan, zodat deze geen verdere zet kan doen.

Het spel heeft enkele eenvoudige regels voor kinderen en wat complexe regels voor volwassenen. Dankzij zijn inzicht in de slagveldstrategie is het spel populair geworden en zijn er wereldwijd meer dan 20 miljoen exemplaren van verkocht.


Zie hier de populairste bord- en gezelschapsspellen in Nederland – een aantal lijstjes…


15. Risk – 25 miljoen exemplaren

Albert Lamorisse, een filmregisseur, heeft het spel in 1957 uitgevonden. Het vormt de basis van computerspellen zoals Age of Kings en Age of Empires.

Het spel maakt gebruik van dobbelsteenworpen om 42 gebieden op de zes continenten te bezetten. Elke speler moet over strategie en onderhandelingsvaardigheden beschikken om het spel te winnen.

De speler die zoveel mogelijk gebieden in zijn bezit heeft, wordt de winnaar. Het is een spel dat veel op een politieke strijd lijkt, en in het eerste jaar zijn er meer dan 100.000 exemplaren van verkocht.


14. Kolonisten van Catan – 32 miljoen exemplaren

Catan

Catan

Het is zo populair dat Walmart ooit uitverkocht was en de eerste 5.000 exemplaren waren ook zo snel verkocht dat de uitvinder Klaus Teuber geen exemplaar voor zichzelf kreeg.


13. Pictionary – 38 miljoen exemplaren

Pictionary

Pictionary

Robert Angel vond dit spel in 1985 uit en Gary Everson assisteerde hem bij het ontwerp van het spel. Het is een spel waarbij je met woorden speelt. De speler raadt de woorden die door de teamgenoot zijn getekend.

De spelers moeten de patronen van de woorden kunnen tekenen en herkennen. Om dit spel te kunnen spelen, moet je over een rijke woordenschat beschikken, en het biedt ook de mogelijkheid om je woordenschat uit te breiden.

Western Publishing publiceerde het voor het eerst voordat Hasbro het in 1994 kocht. Het is zo succesvol geweest, van een bordspel tot een tv-spelshow.


12. Reversi / Othello – 40 miljoen exemplaren

Reversi

Reversi

Het bordspel Othello is een spel waarbij je heel scherp en oplettend moet zijn bij het spelen ervan. Het bestaat sinds 1883. In het spel probeert de speler stukken van de tegenstander in hun kleur te veranderen, en het heeft de naam Reversi gekregen.

De spelers krijgen stukken van verschillende maar unieke kleuren toegewezen, en ze zullen proberen de kleuren van de tegenstander kwijt te raken.

Het doel van het spel is om veel stukken in jouw kleur te hebben wanneer het laatste vierkant wordt gespeeld.


11. Levensweg – 50 miljoen exemplaren

Levensweg

Levensweg

Rob Daviau heeft het spel gemaakt en Hasbro heeft het in 2002 op de markt gebracht. Het spel draait om wat er gewoonlijk in ons dagelijks leven gebeurt.

Het spel begint met elke speler die beslist of hij eerst een baan zoekt of naar de universiteit gaat en de baan later krijgt. Vervolgens voltooien ze de doelen door te spelen met de kaarten die ze in hun handen vullen.

Ze betalen voor de kosten van hun doelen in termen van tijd of geld. Het geld en de tijd die een speler moet betalen, worden aan specifieke punten toegewezen en de speler die aan het eind de meeste punten heeft, wordt de winnaar.


Top 10 best verkochte bordspellen aller tijden


10. Rummikub – 50 miljoen exemplaren

Rummikub

Rummikub

Één van de meest gespeelde en best verkochte bordspellen is Rummikub. Er was een tijd dat het van deur tot deur werd verkocht en in 2003 bedroeg de omzet 30 miljoen.


Zie hier de Top 10 populairste bordspellen 2022 in Nederland.


9. Candy Land – 50 miljoen exemplaren

Candy Land

Candy Land

Eleanor Abbo ontwierp het spel in 1948, toen hij herstellende was van polio. Kinderen die in het ziekenhuis waren, testten het en vonden het geweldig.

Candy Land is een spel waarvoor niet veel vaardigheden vereist zijn. Iedereen kan het spel spelen, op voorwaarde dat hij kan tellen. De eenvoud van het spel maakt het geschikt voor jonge kinderen. De spelers hoeven in het spel geen keuzes te maken, maar volgen de aanwijzingen op de kaarten.


8. Backgammon – 88 miljoen exemplaren

Backgammon

Backgammon

Volgens de opgravingen van Shahr-e Sukhteh in Iran is het één van de oude spellen. Het spel zou al sinds 3000 voor Christus bestaan.

Het omvat het gebruik van verschillende tactieken en waarschijnlijkheid. Een speler kan zijn stukken over verschillende velden verplaatsen, afhankelijk van de worp van een dobbelsteen. Door het gooien van de dobbelstenen wordt de waarschijnlijkheidsfunctie gebruikt, omdat deze aan elke kant valt.


7. Trivial Pursuit – 100 miljoen exemplaren

Trivial Pursuit

Trivial Pursuit

Het ia uitgevonden op basis van het scrabble-spel door twee journalisten uit Canada. De twee journalisten, Scott Abbott en Chris Haney, realiseerden zich dat sommige delen ontbraken toen ze scrabble wilden spelen.

Ze gingen door met het creëren van triviale bezigheden met de hulp van Ed Werner door de vragen in verschillende categorieën te verdelen. Er zijn verschillende edities van het spel. De rechten op het spel zijn in 2008 door Hasbro voor $ 80 miljoen gekocht.


6. Zeeslag – 100 miljoen exemplaren

Zeeslag

Zeeslag

Het begon met met potlood en papier en begon tijdens de Eerste Wereldoorlog. Elke speler heeft zijn vloot van slagschepen in de vorm van tekeningen op papier. De tegenstander zal proberen te verbergen waar de slagschepen zich bevinden en deze vernietigen.

De winnaar is de speler die erin slaagt alle slagschepen van de tegenstander te vernietigen. Van een papieren spel in de jaren dertig, werd het in 1967 door Bradley als bordspel gepubliceerd. Er zijn videogames, apps en elektronische versies van het spel ontwikkeld.


5. Cluedo – 150 miljoen exemplaren

Cluedo

Cluedo

Anthony Pratt vond het uit in 1949. In dit spel gaan spelers naar verschillende kamers op een bord met de bedoeling wapens te vinden die worden gebruikt om Dr. Black te vermoorden. De winnaar van het spel is degene die als eerste de wapens lokaliseert.


4. Scrabble – 150 miljoen exemplaren

Het bordspel Scrabble bestaat sinds 1938. Alfred Butts heeft het ontworpen. Het spel vereist een diep begrip van de woordenschat.

De spelers plaatsen hun stukken om letters in elke richting te vormen, links, rechts of naar beneden. De spelers verdienen verschillende punten, afhankelijk van de gevormde woorden.


Top 5 best verkochte bordspellen aller tijden


3. Monopoly – 275 miljoen exemplaren

Monopoly

Monopoly

De gebroeders Parker introduceerden dit spel in 1934, gebaseerd op het spel The Landlord dat in 1903 door Elizabeth Philips werd gemaakt.

Het omvat het beoefenen van onroerend goed, aangezien de speler zich rondbeweegt en zoveel mogelijk onroerend goed probeert te kopen. De speler int dan huur van de tegenstander en de speler die failliet gaat ligt uit het spel.

Dat is de reden waarom het de naam monopolie heeft, omdat het inhoudt dat alle spelers in het eigendom van onroerend goed worden overtroffen. Bij de release werden er wekelijks 35.000 exemplaren gemaakt en in 2011 bedroeg de verkoop bijna 275 miljoen exemplaren.


Zie hier het bedrijf met de beste reputatie 2019 – Top 100


2. Dammen – 500 miljoen exemplaren

Het dammen bestaat al sinds 3.000 voor Christus sinds er een bord van het spel is gevonden in Ur. Het is een spel voor twee spelers die hun stukken diagonaal verplaatsen en de tegenstander verslaan door over hun stukken heen te springen. Zodra een speler over een stuk van de tegenstander springt, wordt het stuk van de tegenstander van het bord verwijderd.

De winnaar is degene die erin slaagt alle stukken van de tegenstander te verwijderen. Er zijn verschillende versies van het spel geweest, waarbij sommige mensen het op een bord van tien bij tien speelden, terwijl anderen een bord van 12 bij 12 gebruikten.


1. Schaken – totaal onbekend, nog steeds miljoenen exemplaren per jaar

Schaken

schaken

De oorsprong van de schaken gaat terug tot 1200. Je speelt het met 16 stukken van zes verschillende typen. Elk stuk heeft een unieke manier van bewegen op het bord, waarbij je de koning van de tegenstander moet ziet te verslaan.

De koningin en de andere stukken beschermen voornamelijk de konin en de speler wiens koning wordt gevangen, verliest het spel. Gelijkspel komen ook regelmatig voor, aangezien soms geen enkele zet van een van beide spelers kan leiden tot het veroveren van de koning.

Alleen al in de Verenigde staten worden er elk jaar ongeveer drie miljoen exemplaren verkocht. In 2022 wordt de schaakmarkt alleen al in Noord-Amerika geschat op 40,5 miljoen dollar.


Top 20 best verkochte bordspellen aller tijden

 1. Schaken – totaal onbekend, nog steeds miljoenen exemplaren per jaar
 2. Dammen – 500 miljoen exemplaren
 3. Monopolie – 275 miljoen exemplaren
 4. Scrabble – 150 miljoen exemplaren
 5. Cluedo – 150 miljoen exemplaren
 6. Zeeslag – 100 miljoen exemplaren
 7. Trivial Pursuit – 100 miljoen exemplaren
 8. Backgammon – 88 miljoen exemplaren
 9. Candy Land – 50 miljoen exemplaren
 10. Rummikub – 50 miljoen exemplaren
 11. Levensweg – 50 miljoen exemplaren
 12. Reversi / Othello – 40 miljoen exemplaren
 13. Pictionary – 38 miljoen exemplaren
 14. Kolonisten van Catan – 32 miljoen exemplaren
 15. Risk – 25 miljoen exemplaren
 16. Stratego – 20 miljoen exemplaren
 17. Mancala – 18 miljoen exemplaren
 18. Vier op een rij – 4 miljoen exemplaren
 19. Blokus – 3 miljoen exemplaren
 20. Cranium – 1 miljoen exemplaren