Beste Nederlandse oorlogsfilms
Hier een aardig overzicht van de Nederlandse oorlogsfilms. Er zit ook een documentaire tussen en één film dit niet gaat over de Tweede Wereldoorlog. Lees meer…
Lees hier ->>> meer over film op deze website.
Top 20 Beste Nederlandse oorlogsfilms
20. Als twee druppels water (1963)
Als twee druppels water is een film van regisseur Fons Rademakers, naar de roman De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans.
Sullige sigarenboer Ducker (Schoorel) leeft tijdens WO II helemaal op wanneer er een geheim agent in zijn tuin belandt. Deze Dorbeck lijkt, afgezien van zijn haarkleur, sprekend op Ducker. In opdracht van Dorbeck voert Ducker klusjes uit voor het verzet.
Het duurde lang voor deze fijne verfilming van Hermans’ De donkere kamer van Damocles te zien was: investeerder Freddy Heineken liet zijn vriendin Nan Los meespelen, maar de liefde bekoelde en Heineken stopte de film in een kluis. Pas drie decennia later was hij weer te zien. Hermans vond de verfilming van zijn boek ‘minder slecht dan hij had gevreesd’.
Bron: www.vprogids.nl
19. Oorlogsgeheimen – (2014)
Oorlogsgeheimen is een film van regisseur Dennis Bots. Het verhaal is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jacques Vriens.
Zomer 1943. Tuur (Maas Bronkhuyzen) en Lambert (Joes Brauers) zijn al van jongs af aan onafscheidelijk. Tuurs ouders (Loek Peters en Eva Duijvestein) gaan bij het verzet en ook zijn grote broer (Nils Verkooijen) doet geheimzinnig. Lambert’s familie is lid van de NSB en kiest juist voor de Duitsers.
Dan komt plots Maartje, een meisje uit het westen, bij hen in de klas. Zij heeft een groot geheim en besluit dat alleen met Tuur te delen. Die keuze drijft de jongens uit elkaar en brengt Maartje in groot gevaar. Tuur dreigt niet alleen z’n vriendschap met Lambert, maar ook z’n hele familie te verliezen. Hij zal er alles aan moeten doen om beide te redden.
18. Portret van Anton Adriaan Mussert (1970)
Een documentaire van Paul Verhoeven over NSB-leider Anton Mussert. Zowel oud-NSB’ers als de man die Mussert uiteindelijk ter dood veroordeelde komen aan het woord.
17. De IJssalon (1985)
De IJssalon is een film van Dimitri Frenkel Frank met in de hoofdrollen Gerard Thoolen en Renée Soutendijk. Het camerawerk is van Theo van de Sande. De film is gebaseerd op een origineel script van Dimitri Frenkel Frank.
De IJssalon vertelt het verhaal van de uit Berlijn gevluchte jood Otto Schneeweiss (Gerard Thoolen), die aan het begin van de Tweede Wereldoorlog eigenaar is van de Amsterdamse ijssalon Koco.
De ijssalon waar na conflicten tussen jongeren en NSB-ers, het verzet tegen de Duitse bezetting begon. De film laat uiteindelijk zien hoe oorlog, elke oorlog, elementaire menselijke verhoudingen voorgoed vernietigt.
Zie hier alle oorlogsmusea in Nederland.
16. Het meisje met het rode haar (1981)
Het meisje met het rode haar is een film onder regie van Ben Verbong. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Theun de Vries over Hannie Schaft.
Hannie Schaft is een rechtenstudente die vlak voor haar doctoraalexamen stopt met haar studie om zich aan te sluiten bij een verzetsgroep. Wegens haar gebrek aan ervaring als meedogenloze moordenaar krijgt ze geen warm onthaal.
Ze heeft de meeste mensen tegen zich als ze voor haar toelatingsproef niet het lef heeft iemand dood te schieten. Hannie wil haar vriendin Judith helpen aan een schuilplaats en steelt zelfs een persoonsbewijs voor haar. Ze is echter al gearresteerd voordat ze haar dit kan geven.
Zie hier de Top 10 beste moderne oorlogsfilms aller tijden.
15. In de schaduw van de overwinning (1986)
In de schaduw van de overwinning is film van Ate de Jong, met in de hoofdrollen Jeroen Krabbé en Edwin de Vries.
De film is gebaseerd op een origineel scenario van Edwin de Vries en Ate de Jong die zich onder andere baseerden op de Weinreb-affaire en de laatste levensjaren van verzetsstrijder Gerrit van der Veen.
Een aantal verzetslieden overvalt het bevolkingsregister. Alles loopt in de eerste instantie gesmeerd. Nadien wordt toch een groot gedeelte van de groep opgepakt, waaronder de leider van het verzet. Dan neemt rokkenjager Peter de scepter over.
14. Het bittere kruid (1985)
Het bittere kruid een film van Kees van Oostrum, deels gebaseerd op de roman Het bittere kruid van Marga Minco.
Marga Minco was na het zien van de film allerminst gelukkig met het resultaat, dat ze te veel vond afwijken van haar boek. Marga maakte er in een proces bezwaar tegen dat de hoofdpersoon in de film vriendschappelijk omging met een NSB-gezin waarvan de kinderen lid waren van de Jeugdstorm.
Ze wilde dat de film een andere titel dan haar boek zou krijgen, maar dat gebeurde niet. Er kwam wel in de titelrol een vermelding dat Minco zich als schrijfster van het boek “Het bittere kruid” distantieerde van de film met dezelfde titel.
13. Tula: The Revolt (2013)
Tula The Revolt is een historische dramafilm onder regie van Jeroen Leinders. De film vertelt het levensverhaal van de slaaf Tula (Obi Abili) die de Slavenopstand van 1795 leiddeop Curaçao.
Het vertelt het waargebeurde verhaal van een man die durfde op te staan tegen zijn onderdrukkers en die probeerde om zijn volk op vreedzame wijze hun vrijheid terug te geven.
12. Pastorale 1943 (1978)
Pastorale 1943 is een film van regisseur Wim Verstappen, gebaseerd op het gelijknamige boek van Simon Vestdijk.
De film gaat over de belevenissen van een groepje burgers uit een dorp in de Betuwe tijdens de Tweede Wereldoorlog. Centrale figuur in de film is Johan Schultz. Hij is leraar Duits aan de HBS en daarnaast actief in het verzet.
Hij komt uit Duitsland, maar voelt zich onderhand Nederlander. Samen met Van Dale, een ingenieur, vormt hij een verzetsgroep. Schultz regelt het onderduikadres voor een vriend, de Joodse Arie Cohen Kaz, bij de boerenfamilie Bovenkamp.
11. Bankier van het Verzet (2018)
Bankier van het verzet is een film van Joram Lürsen over de verzetsstrijders en bankiers Walraven van Hall en zijn broer Gijsbert van Hall, die in de Tweede Wereldoorlog de financiering van het verzet verzorgden.
Zie hier de Top 10 beste moderne oorlogsfilms aller tijden.
Top 10 Beste Nederlandse oorlogsfilms
10. Süskind (2012)
Süskind is een film geregisseerd door Rudolf van den Berg. Het scenario is gebaseerd op het waargebeurde verhaal rondom Walter Süskind.
In het door de nazi’s bezette Amsterdam besluit de joodse Walter Süskind handjeklap met de SS te spelen. Het is een levensgevaarlijk kat- en muisspel, waarmee hij honderden kinderen van transport naar de concentratiekampen weet te redden.
Terwijl de razzia’s toenemen en het net zich verder sluit rond de joodse gemeenschap, riskeert Walter alles wat hem lief is en toont hij de moed van een held.
9. De overval (1962)
De overval is een Nederlandse zwart-witfilm uit 1962 onder regie van Paul Rotha. Het is één van meest succesvolle films in de Nederlandse cinema met circa 1.474.000 bezoekers.
Lou de Jong schreef het scenario naar aanleiding van de overval op het Huis van Bewaring in Leeuwarden, die wel tot een van de grootste verzetsdaden tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt gerekend.
Het is 8 december 1944. In het huis van bewaring te Leeuwarden lijkt alles rustig, maar schijn bedriegt. Een groep Nederlandse verzetslieden gaat 51 van hun metgezellen op spectaculaire wijze bevrijden.
8. Het dagboek van Anne Frank (1985)
Tv-verfilming uit 1985 van het toneelstuk ‘Het Achterhuis’ naar het dagboek van Anne Frank geregisseerd door Jeroen Krabbé en Hank Onrust. Met onder anderen Jip Wijngaarden als Anne en Jeroen Krabbé als Otto Frank.
Zie hier de top 10 beste films geïnspireerd door de koude oorlog.
7. Oorlogswinter (2008)
Oorlogswinter is een Nederlandse bioscoopfilm uit 2008 van Martin Koolhoven, gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Terlouw.
Het is de ijskoude winter van 1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen.
In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen.
Wanneer Michiel onverwacht een opdracht krijgt, is hij vastbesloten te bewijzen dat hij deze kan volbrengen. Hierdoor raakt hij betrokken bij de gevaren van de oorlog.
6. De slag om de Schelde (2020)
De Slag om de Schelde is film geregisseerd door Matthijs van Heijningen Jr.. In de film staat de Slag om de Schelde (1944) centraal.
Op het Zeeuwse Walcheren in 1944 vechten tienduizenden geallieerden en Duitsers tegen elkaar. We volgen de wegen van een Nederlandse jongen, een Zeeuws meisje en een verdwaalde Engelse gliderpiloot.
Top 5 Beste Nederlandse oorlogsfilms
5. De aanslag (1986)
De aanslag is een film van Fons Rademakers met in de hoofdrollen Derek de Lint, Marc van Uchelen, John Kraaijkamp sr. en Monique van de Ven. Het scenario van de film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Harry Mulisch uit 1982.
De Aanslag was succesvol in de Nederlandse bioscopen (310.665 bezoekers) en ook in andere landen. In 1987 won de film een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse film.
4. De tweeling (2002)
De Tweeling is een film van Ben Sombogaart, naar het gelijknamige boek van Tessa de Loo uit 1993.
Na de dood van hun ouders groeien de tweelingzusjes Lotte en Anna gescheiden op. Anna blijft in Duitsland en moet haar hele leven hard werken voor anderen. Lotte verhuist naar een Nederlandse familie die haar op het eerste gezicht alle kansen biedt.
Top 3 Beste Nederlandse oorlogsfilms
3. De Oost (2020)
De Oost is een film uit 2020 onder regie van Jim Taihuttu.
De film speelt zich af in het Nederlands-Indië van 1946 ten tijde van de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog.
Een jonge uitgezonden soldaat genaamd Johan raakt in de ban van legerkapitein Raymond Westerling, die contraguerrilla acties tegen de Indonesische guerrilla’s en zuiveringsacties op Zuid-Celebes leidt. Langzamerhand plaatst Johan steeds meer vraagtekens bij de oorlog.
2. Zwartboek (2006)
Zwartboek is een film geregisseerd door Paul Verhoeven. Het scenario is geschreven door Paul Verhoeven en Gerard Soeteman. De hoofdrollen worden vertolkt door Carice van Houten, Thom Hoffman, Halina Reijn en Sebastian Koch.
Het verhaal gaat over een Joodse vrouw die overdenkt hoe ze het eind van de Tweede Wereldoorlog overleefde in het verzet. De titel slaat op een zwart boekje, dat in de film de rol van zwartboek speelt.
1. Soldaat van Oranje (1977)
Soldaat van Oranje is genoemd naar de na de oorlog verkregen bijnaam van Erik Hazelhoff Roelfzema, wiens belevenissen in de film uitgebeeld worden.
De film betekende de internationale doorbraak voor filmregisseur Paul Verhoeven, scenarioschrijver Gerard Soeteman, en de acteurs Rutger Hauer en Jeroen Krabbé.
De film is gebaseerd op het autobiografische boek Het hol van de ratelslang van Erik Hazelhoff Roelfzema, dat in 1970 verscheen, en in 1971 opnieuw werd uitgebracht, nu onder de titel Soldaat van Oranje 1940-1945.
Top 20 Beste Nederlandse oorlogsfilms
-
- Soldaat van Oranje (1977)
- Zwartboek (2006)
- De Oost (2020)
- De tweeling (2002)
- De aanslag (1986)
- De slag om de Schelde (2020)
- Oorlogswinter (2008)
- Het dagboek van Anne Frank (1985)
- De overval (1962)
- Süskind (2012)
- Bankier van het Verzet (2018)
- Pastorale 1943 (1978)
- Tula: The Revolt (2013)
- Het bittere kruid (1985)
- In de schaduw van de overwinning (1986)
- Het meisje met het rode haar (1981)
- De IJssalon (1985)
- Pastorale 1943 (1978)
- Oorlogsgeheimen (2014)
- Als twee druppels water (1963)