, , ,

Top 25 bekendste fotografen ter wereld met beeld

Top 25 bekendste fotografen ter wereld

Top 25 bekendste fotografen ter wereld

Hier een aantal ‘grote’ zoals Capa, Adams, Leibovitz en Cartier-Bresson. Allen met een filmpje en de bekendste ook met foto en tekst. Lees en kijk meer…


Lees hier ->>> meer over kunst op deze website


Top 25 bekendste fotografen ter wereld

Top 25 bekendste fotografen ter wereld


Top 25 bekendste fotografen ter wereld


25. Eliot Porter


24. Imogen Cunningham

(Portland, 12 april 1883 – San Francisco, 24 juni 1976)

Cunningham was een Amerikaans fotografe en is één van de belangrijkste vrouwelijke fotografen van de twintigste eeuw. Ze werd geïnspireerd door de picturalistische fotografe Gertrude Käsebier. Ze verwerft bekendheid met haar portretten en picturalistische foto’s.

In 1932 richt Cunningham samen met onder anderen Ansel Adams, Sonya Noskowiak, Willard van Dyke en Edward Weston de fotoclub Groep f/64 op. Zij propageren het belang van detail en nauwkeurigheid in de fotografie en vooral ook het gebruik van scherptediepte.

Website: www.imogencunningham.com


23. Frans Lanting


22. Paul Strand


21. Weegee


20. Richard Avedon

https://youtu.be/CPKa5fL58RA


19. Don McCullin

https://youtu.be/OVZe4rQKcls


18. Edward Western


17. Man Ray


16. David Bailey


15. David LaChapelle

(Connecticut, 1963)

David LaChapelle

David LaChapelle

David LaChapelle houdt zich voornamelijk bezig met fotografie voor mode en advertenties. Hij is bekend voor zijn surrealistische en vaak humoristische stijl.


14. Anne Geddes

(Home Hill (Queensland), 13 september 1956)

Anne Geddes is een Australische fotografe. Al van kleins af aan had Geddes een fascinatie voor foto’s en ze leerde zichzelf de kunst van het fotograferen. Ze woont samen met haar man, Kell Geddes en hun twee dochters in Nieuw-Zeeland. Samen richtten zij de “Geddes Group Holding Ltd” op, waarbinnen de functie van Kell bestaat uit het verzorgen van het management en de promotie van Annes werk.

Geddes werd vooral bekend voor haar foto’s van baby’s. Haar foto’s werden eerst gepubliceerd in Australië en Nieuw-Zeeland waar ze al gauw symbool stonden voor nieuw leven. Ze werden eerst uitgegeven onder de vorm van wenskaarten maar dankzij het succes volgden er al snel enkele kalenders, fotoalbums en andere gadgets.

Al van kleins af aan had Geddes een fascinatie voor foto’s en ze leerde zichzelf de kunst van het fotograferen. Ze woont samen met haar man, Kell Geddes en hun twee dochters in Nieuw-Zeeland. Samen richtten zij de “Geddes Group Holding Ltd” op, waarbinnen de functie van Kell bestaat uit het verzorgen van het management en de promotie van Annes werk.

Geddes werd vooral bekend voor haar foto’s van baby’s. Haar foto’s werden eerst gepubliceerd in Australië en Nieuw-Zeeland waar ze al gauw symbool stonden voor nieuw leven. Ze werden eerst uitgegeven onder de vorm van wenskaarten maar dankzij het succes volgden er al snel enkele kalenders, fotoalbums en andere gadgets.


13. Dorothea Lange

(Hoboken (New Jersey), 26 mei 1895 – 11 oktober 1965)

Lange in 1936

Lange in 1936

Dorothea Lange was een Amerikaanse fotografe die vooral bekend is geworden door haar documentaire werk in opdracht van de Farm Security Administration omtrent de gevolgen van de Grote Depressie.


12. Robert Doisneau

(Gentilly, 14 april 1912 – Parijs, 1 april 1994)

Robert Doisneau, door Bracha L. Ettinger gefotografeerd in zijn studio in Montrouge, 1992

Robert Doisneau, door Bracha L. Ettinger gefotografeerd in zijn studio in Montrouge, 1992

Doisneau is vooral beroemd door zijn foto’s van het straatleven. Hij noemde zich eerder een “beeldenvisser” dan een “beeldenvanger”, onder andere omdat hij zich mengde (onderdompelde) tussen zijn onderwerpen.

Hij is een geduldige voorbijganger die een zekere afstand tot zijn onderwerpen houdt en afwacht tot zich een klein verhaal afspeelt. De foto’s zijn vaak doortrokken met humor, maar ook met nostalgie, ironie en tederheid.


11. Steve McCurry

(Philadelphia (Pennsylvania), 24 februari 1950)

McCurry in 2011

McCurry in 2011

Steve McCurry is een Amerikaans fotojournalist die het bekendst is van de foto ‘Afghan Girl’ die in juni 1985 op het voorblad van de National Geographic verscheen. Deze cover is de meest bekende van alle covers van National Geographic.

Hij studeerde aan de Pennsylvania State University (Penn State), aanvankelijk film maar afgestudeerd in theaterkunsten. Hij raakte geïnteresseerd in fotografie toen hij foto’s maakte voor de universiteitskrant.

Zijn carrière als fotojournalist begon met de Russische bezetting van Afghanistan. Hij vermomde zich in inheemse kleding en verborg fotorolletjes in de zomen. Zijn foto’s behoorden tot de eerste foto’s van het conflict en werden veel gepubliceerd.

McCurry vervolgde zijn carrière met het verslaan van een hele reeks internationale conflicten, telkens in Azië. Zijn foto’s worden veel gepubliceerd. Sinds 1986 is hij lid van Magnum Photos.


Top 10 – bekendste fotografen ter wereld


10. Mario Testino

(Lima, Peru, 1954)

Mario Testino naast Kate Moss (2007)

Mario Testino naast Kate Moss (2007)

Zijn begin als fotograaf was bescheiden. Hij maakte portfolio’s voor beginnende modellen voor £25.00 inclusief kapsel en visage. Tegenwoordig is hij een veelgevraagde fotograaf binnen de modebranche en de beau monde. Testino was bijvoorbeeld de lievelingsfotograaf van prinses Diana en is nog steeds de hoffotograaf van Prins Charles.

Hij woont in Londen maar reist veel voor zijn werk en werkt onder andere voor Vogue. Voor Versace maakte Testino een fotoserie met de popster Madonna. Zijn fotoserie van Prinses Diana uit 1997 verscheen eerst in Vanity Fair en werd later als boek gepubliceerd.


9. André Kertész

Andor Kertész
(Boedapest, 2 juli 1894 – New York, 28 september 1985)

André Kertész (rechts) en Robert Doisneau, 1975

André Kertész (rechts) en Robert Doisneau, 1975

Kertész was een uit Hongarije afkomstig fotograaf, in 1944 genaturaliseerd tot Amerikaan. In 1928 exposeerde hij samen met Man Ray en Nadar in ‘Salon de l’Escalier’ aan de Champs-Élysées. Daarnaast werkte hij veel voor de kunsttijdschriften ‘VU’ van Leon Vogel en ‘Art et Médecine’.

Vanaf de jaren dertig publiceerde hij diverse fotoboeken, met het alledaagse Parijse straatleven als belangrijkste thema, vaak met veel aandacht voor schaduwwerking. Ook maakte hij veel objectfoto’s, zoals van de bril van zijn vriend Piet Mondriaan. Ophef ontstond over zijn fotoboek Distortion uit 1933, met 200 kunstzinnige naaktfoto’s van de modellen Najinskaja Verakatsj en Nadia Kasine.

In 1936 emigreerde Kertész naar de Verenigde Staten en in 1944 werd hij Amerikaans staatsburger. Hij werkte voor gerenommeerde tijdschriften zoals Vogue en Harper’s Bazaar. Toen hij na de oorlog zijn negatieven uit Frankrijk probeerde naar de Verenigde Staten te halen bleken deze, net als in 1918, grotendeels vernietigd.

Van 1949 tot 1962 werkte hij vrijwel uitsluitend voor tijdschriften van de New Yorkse Condé Nast Publications. Na een ernstige ziekte beëindigde hij in 1962 zijn professionele carrière. Wel bleef hij tot aan zijn dood nog kunstfoto’s maken op persoonlijke titel, altijd in zwart-wit.


8. Andreas Gursky

(Leipzig, 15 januari 1955)

Gursky in 2013

Gursky in 2013

Andreas Gursky is een Duits fotograaf. Hij is bekend vanwege zijn vaak symmetrische en bewerkte foto’s, onder andere van Dance Valley Festival in Spaarnwoude (1995). Zijn werk is zo in trek, dat verzamelaars en musea hem bijna de foto’s uit de handen rukken. De foto Rhein II bracht in november 2011 4,3 miljoen dollar op; hoogste bedrag ooit voor een foto betaald tot december 2014.


7. Robert Mapplethorpe

(4 november 1946 – 9 maart 1989)

Robert Mapplethorpe, zelfportret 1980

Robert Mapplethorpe, zelfportret 1980

Robert Mapplethorpe was een Amerikaanse fotograaf, bekend om zijn foto’s van bloemen en naakte mannen. De expliciete homoseksuele erotiek van sommige van zijn werken leidde vaak tot problemen met overheden. Toch had hij in 1967 een kortstondige relatie met de punkzangeres Patti Smith.


6. Henri-Cartier Bresson

(Chanteloup-en-Brie, 22 augustus 1908 – Céreste (Alpes-de-Haute-Provence), 3 augustus 2004)

Henri Cartier-Bresson

Henri Cartier-Bresson

Henri-Cartier Bresson was een Franse fotograaf. Samen met Robert Capa en andere fotografen richtte Cartier-Bresson in 1947 Magnum op, het eerste fotografen-coöperatief. Bresson liep rond met een onderzoekende blik en kon ook langere tijd vanaf een vaste positie fotograferen, wachtend op het juiste moment: “Het plezier zit in de geometrie, als alles klopt en op z’n plaats staat.”


5. Annie Leibovitz

Anna-Lou Leibovitz
(Waterbury (Connecticut), 2 oktober 1949)

Annie Leibovitz

Annie Leibovitz

Annie Leibovitz is een Amerikaanse fotografe. Leibovitz volgde haar opleiding aan het San Francisco Art Institute. In 1970 begon ze te werken voor het blad Rolling Stone. Sinds 1983 werkt ze voor het tijdschrift Vanity Fair.

https://youtu.be/NyF6PcVQtlM


4. Sebastião Salgado

Sebastião Ribeiro Salgado
(8 februari 1944, Aimorés)

Sebastião Salgado (links) geeft zijn nieuwe boek aan de Braziliaanse president Lula da Silva. 31 oktober 2006.

Sebastião Salgado (links) geeft zijn nieuwe boek aan de Braziliaanse president Lula da Silva. 31 oktober 2006.

Salgado is een Braziliaans fotograaf, die sinds 1973 in Parijs woont. Hoewel hij is afgestudeerd als econoom, kreeg hij vooral bekendheid door zijn documentaire fotografie, waarvoor hij jarenlang de wereld afreisde.

Zijn foto’s tonen wat het effect op mensen is wanneer hun leven bepaald wordt door armoede, hongersnood, industrialisatie en politieke onderdrukking. Hij heeft meerdere fotoboeken over deze sociale problematiek uitgebracht en daarvoor ook diverse prijzen ontvangen.[1] Hij reisde voor zijn werk naar meer dan honderd landen.


Top 3 – bekendste fotografen ter wereld


3. Brassaï

Gyula Halász
(Kronstadt, tegenwoordig Brașov, 9 september 1899 – Nice, 7 juli 1984)

"<yoastmark

Brassaï was een Frans fotograaf van Hongaarse afkomst. hij nam deel aan belangrijke internationale exposities, zoals Photography: 1839–1937 in het Museum of Modern Art in New York.

Na de oorlog hield hij grote solotentoonstellingen, onder andere in het George Eastman House, het Art Institute of Chicago en diverse keren opnieuw in het Museum of Modern Art.

Hij had veel succes in de Verenigde Staten en publiceerde vaak in Amerikaanse bladen zoals Harper’s Bazaar.


2. Ansel Adams

(San Francisco, 20 februari 1902 – Monterey, 22 april 1984)

Ansel Adams (ca. 1950)

Ansel Adams (ca. 1950)

Ansel Adams was een Amerikaans fotograaf. Adams, die aanvankelijk musicus had willen worden, is bekend van zijn indrukwekkende landschapsfoto’s in zwart-wit, geïnspireerd door een trip naar Yosemite National Park in 1916. Hij wordt gezien als een van de invloedrijkste fotografen van de twintigste eeuw.
https://youtu.be/jvt1ImIKi0U


1. Robert Capa

Endre Ernő Friedmann
(Boedapest, 22 oktober 1913 – Thai-Binh, Vietnam, 25 mei 1954)

Robert Capa tijdens de Spaanse burgeroorlog, mei 1937

Robert Capa was een Hongaars-Amerikaanse oorlogsfotograaf van Joodse komaf.

Hij bracht verslag uit van vijf gewapende conflicten in de 20e eeuw: de Spaanse Burgeroorlog, de Tweede Chinees-Japanse Oorlog, de Tweede Wereldoorlog, de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 en de Eerste Indochinese Oorlog. Capa was de tweede van drie zonen van een Hongaars-Joodse familie. Ook zijn jongere broer Cornell Capa was fotograaf.

Robert Capa – Death of a Loyalist Soldier


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie