Beste musicalfilms aller tijden
Van ‘Singin’ in the Rain’ tot ‘Cabaret’ tot ‘The Sound of Music’, dit is Colliders ranglijst van de beste musicalfilms ooit gemaakt. Lees meer…
Lees hier ->>> meer over film op deze musical.
Top 25 beste musicalfilms aller tijden
25. ‘A Star Is Born’ (1954)
Wij zijn misschien het meest bekend met de versie uit 2018 met Bradley Cooper en Lady Gaga in de hoofdrollen, maar de versie uit 1954 van A Star Is Born blijft de beste.
Het tragische romantische verhaal over een jonge zangeres die aan een ster wordt terwijl haar oudere partner uit de gratie raakt.
Het is een generatieoverstijgend verhaal waar het publiek geen genoeg van kan krijgen. Deze versie uit 1954 valt op door de lengte (bijna drie uur).
24. ‘Chicago’ (2002)
Chicago is niet alleen een geweldige musical, maar het is ook een verrassend goede duistere komische misdaadfilm.
Het is een satirische kijk op de overeenkomsten tussen schande en roem, waarin twee vrouwen worden gevolgd die in de jaren twintig in de titulaire stad in de dodencel zitten en voor niets zullen stoppen om executie te voorkomen.
23. ‘A Hard Day’s Night’ (1964)
Van alle films met de leden van The Beatles tijdens hun kortstondige maar enorm invloedrijke tijd samen als band, staat A Hard Day’s Night als hun beste.
Verhalend is het buitengewoon eenvoudig: het volgt gewoon de bandleden door een komisch verhoogde versie van Engeland in de jaren zestig terwijl ze in de problemen komen en massa’s obsessieve fans proberen te vermijden.
Zie hier de beste album aller tijden is Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van The Beatles (Top 500)
22. ‘Hedwig and the Angry Inch’ (2001)
Hedwig and the Angry Inch is een explosieve musical die komedie en drama combineert en zich richt op een gender-queer punk/rockzanger genaamd Hedwig.
Ze is een fictief personage, maar de film ontvouwt zich als een biografische rockmusical, met het verhaal over haar turbulente levensverhaal dat begint in Oost-Berlijn rond de tijd van de val van de Berlijnse muur.
Het is een iconische LGBTQ-film en hoewel hij bij de release in 2001 geen publiek vond (ondanks sterke recensies), wordt hij nu terecht aangekondigd als een cultklassieker.
De nummers zijn allemaal buitengewoon pakkend, het verhaal balanceert humor en zwaardere inhoud goed, en het kijkt naar onderwerpen rond queer identiteit en transgender.
21. ‘Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street’ (2007)
Er zijn niet veel musicals die misdaad- en horrorelementen combineren met een verhaal dat volledig door muziek wordt verteld. Hierdoor onderscheidt Sweeney Todd zich van de massa.
Het titelpersonage is een seriemoordenaar die zijn klanten vermoordt en de lichamen geeft aan zijn partner-in-crime, mevrouw Lovett, die hun lichaamsdelen in taarten bakt.
Het is ongelooflijk morbide, maar zou een heel duister gevoel voor humor kunnen blijken te hebben voor degenen die van pikzwarte komedie houden.
20. ‘South Park: Bigger, Longer & Uncut’ (1999)
Iedereen die twijfelt aan het vermogen van Trey Parker en Matt Stone om een uitstekende filmmusical te maken, moet weten dat de grote Stephen Sondheim (die achter de originele toneelversie van de eerder genoemde Sweeney Todd zat ) een grote fan was van hun werk .
Het is hilarisch en verrassend goed van begin tot eind, en de profetische aard rond het conflict dat The Interview uit 2014 bijna begon, maakt het aantoonbaar nog grappiger en bijtender.
19. ‘Willy Wonka & the Chocolate Factory’ (1971)
Willy Wonka & the Chocolate Factory is één van die films waar veel mensen waarschijnlijk herinneringen aan hebben toen ze jonger waren. Of jonge kinderen er echter naar moeten kijken, is de vraag.
Het verhaal is inmiddels iconisch en volgt een groep jonge kinderen die een wedstrijd winnen om de binnenkant van een uiterst geheime en zeer fantastische chocoladefabriek te zien.
Van de memorabele bijpersonages tot het iconische optreden van Gene Wilder als het titelpersonage tot de Oompa-Loompa’s en hun oorwormliedjes.
Deze filmmusical biedt een muzikale rit die meer dan een halve eeuw na de release nog steeds op de best mogelijke manier overweldigend aanvoelt.
Zie hier de 50 beste acteurs aller tijden, op alfabetische volgorde.
18. ‘Top Hat’ (1935)
De komst van geluid in 1927 speelde duidelijk een belangrijke rol bij het laten bloeien van het muziekgenre.
Het is geen toeval dat een van de eerste grote talkies – The Jazz Singer – muzieknummers had. Maar van alle muziekfilms die in de beginjaren van het genre zijn uitgebracht, zijn er maar weinig zo goed als Top Hat uit 1935 .
We zien het legendarische duo Fred Astaire en Ginger Rogers. Het heeft een romantische plot in komische stijl vermengd met veel zang- en dansnummers.
Voor iedereen die wil ontdekken hoe het muzikale genre zich in de beginjaren ontwikkelde, is Top Hat een geweldig om te beginnen, en het is grappig en charmant genoeg om al die decennia later een boeiende kijk te houden.
17. ‘Purple Rain’ (1984)
Wat A Hard Day’s Night deed voor The Beatles, deed Purple Rain in wezen voor Prince. Het toont de legendarische muzikant die een personage speelt dat op hem lijkt, een inspirerende artiest is die alleen ‘The Kid’ heet.
Hij droomt ervan ooit een grote ster te worden, zelfs als het pad daarheen talloze obstakels heeft om te navigeren en te overwinnen.
Hoewel het verhaal niet het sterkste is – en Prince lang niet zo’n goede acteur is als hij een muzikant was – stijgt Purple Rain dankzij de muziek.
Het gelijknamige soundtrackalbum is misschien wel het beste werk van Prince en een van de allerbeste studioalbums van het decennium.
16. ‘Dancer in the Dark’ (2000)
Een uitzonderlijk sombere film over onrecht en de onverwachte tragedies die het leven op je pad kan werpen, Dancer in the Dark is geen gemakkelijke kijk.
Het volgt Selma (gespeeld door Bjork ) die een alleenstaande moeder is die worstelt om zichzelf en haar enige kind te onderhouden, terwijl ze probeert geld te sparen voor een operatie die ervoor zal zorgen dat haar zoon niet geleidelijk blind wordt zoals zij.
Regisseur Lars von Trier staat erom bekend zware, deprimerende en soms verontrustende films te maken, waarbij Dancer in the Dark geen uitzondering vormt op deze trend.
Toch is het een lonend en krachtig voor degenen die enkele van de intensere scènes aankunnen, waarbij Bjork uitblinkt, zowel als het gaat om haar hoofdrol als voor alle liedjes die ze schreef en zong voor de film.
15. ‘La La Land’ (2016)
Hoewel hetzelfde niet gezegd kan worden van zijn film Babylon uit 2022, maakte Damien Chazelle in 2016 een film die bijna iedereen leuk leek te vinden met La La Land.
Het is een romance/drama/musical over twee gepassioneerde creatieve mensen die in Los Angeles wonen en een relatie aangaan, maar ontdekken dat hun verschillende carrières hen geleidelijk aan uit elkaar beginnen te trekken.
Het is heel, heel eenvoudig, in de kern, maar ook heel, heel effectief. Het werkt als een moderne update/eerbetoon aan klassieke Hollywood-musicals die populair waren in de jaren 1950 zonder zich ooit afgeleid of spottend te voelen.
Emma Stone en Ryan Gosling, in de hoofdrollen, geven allebei geweldige uitvoeringen die tot de beste van hun respectievelijke carrière behoren.
14. ‘Little Shop of Horrors’ (1986)
Little Shop of Horrors, één van de beste films uit 1986, is een voorbeeld van hoe je een musical op de juiste manier kunt aanpassen van het podium naar het grote scherm.
Het is een duister grappige horrormusical over een ongebruikelijke en bijzonder geanimeerde plant die dorst heeft naar menselijk bloed en, nadat ze snel is gegroeid, begint te eisen dat ze hele mensen te eten krijgt.
De nummers zijn allemaal uitzonderlijk goed geschreven en in klassieke muziekstijl zijn ze allemaal essentieel voor het verhaal dat voorhanden is. De manier waarop personages hun diepste gevoelens uiten door liedjes.
Dit terwijl het verhaal om hen heen steeds bizarder en gewelddadiger wordt, zorgt voor een zeer aangenaam contrast, en het is gewoon een allround fantastisch uitgevoerde film met een aantal verrassend geweldige speciale effecten om op te starten.
13. ‘Beauty and the Beast’ (1991)
Er zijn talloze iconische geanimeerde musicals uitgebracht door Disney (vooral tijdens hun renaissanceperiode), maar weinigen zijn zo klassiek als Beauty and the Beast uit 1991.
Het combineert fantasie, romantiek en gedenkwaardige liedjes met een geweldig effect, wat zorgt voor een film die tijdloos aanvoelt en ongetwijfeld ook in de toekomst zo zal blijven voelen.
Hoe geweldig andere Disney-musicals als The Lion King en The Little Mermaid ook zijn, Beauty and the Beast is misschien wel de meest opvallende prestatie van de studio.
Het is bitterzoet dat het één van de laatste projecten van Howard Ashman was voor zijn tragisch vroege dood, maar zijn nalatenschap leeft voort in een film als Beauty and the Beast.
12. ‘The Umbrellas of Cherbourg’ (1964)
The Umbrellas of Cherbourg, een Franse musical die internationale populariteit verwierf, is één van de zeldzame filmmusicals waarin alle dialogen zijn gezongen in plaats van gesproken.
Het is een romantisch drama over een jong stel dat verliefd wordt, maar vervolgens door oorlog van elkaar wordt gescheiden en merkt dat ze op natuurlijke wijze uit elkaar drijven voordat een ontmoeting enkele jaren later de zaken nog ingewikkelder maakt.
Zie hier de beste komedie film is Some Like It Hot – de top 100 volgens de BBC
11. ‘The Blues Brothers’ (1980)
The Blues Brothers is een klassieker uit het begin van de jaren 80 en zeker een van de meest over-the-top en opwindend eclectische filmmusicals aller tijden.
Het draait om broers die erachter komen dat het weeshuis waar ze zijn opgegroeid op het punt staat te worden vernietigd, tenzij ze $ 5000 kunnen ophalen.
En dat is dus precies wat Jake en Elwood willen doen, voornamelijk door hun oude band weer bij elkaar te krijgen en een liefdadigheidsconcert te geven.
Onderweg lijken ze niet in staat om vrienden te maken en tegen het einde van de film worden ze achtervolgd door de politie, ex-vriendinnen, andere muzikanten en zelfs een groep nazi’s uit Illinois.
Dit leidt tot veel actie naast alle comedy- en muzieknummers, waarbij de laatste vaak wordt uitgevoerd door enkele van de grootste R&B-artiesten aller tijden, waaronder James Brown, Aretha Franklin en Ray Charles.
10. ‘An American in Paris’ (1951)
De op één na beste musical van Gene Kelly (zijn beste is verderop) zou misschien An American in Paris moeten zijn, die in 1951 de Oscar voor Beste Film won. vrouw terwijl ze in de hoofdstad van Frankrijk woonde.
Kelly is altijd geweldig om op het scherm te zien, met zijn charisma, dansbewegingen en super kleurrijke beelden die An American in Paris allemaal enorm vermakelijk maken om naar te kijken.
Voor sommigen is het misschien een beetje luchtig en dwaas, maar wat ouderwetse Hollywood-musicals betreft worden ze niet veel beter dan dit.
9. ‘The Rocky Horror Picture Show’ (1975)
De reputatie van The Rocky Horror Picture Show gaat eraan vooraf, en zijn status als een van de grootste cultfilms aller tijden heeft hem enigszins legendarisch gemaakt.
Het is een maffe, vreemde en bombastische musical over een jong stel dat een vreemd landhuis tegenkomt en hun leven voor altijd wordt veranderd door de nog vreemdere mensen binnen.
8. ‘Grease’ (1978)
Het is een terugkeer uit de jaren ’70 naar de jaren ’50 en toont een gedenkwaardige groep middelbare scholieren die zich al zingend en dansend een weg door het leven banen terwijl ze verliefd worden en deelnemen aan autoraces.
7. ‘Moulin Rouge!’ (2001)
Het is groots, flitsend, compromisloos wild en bevat wilde toonschommelingen die nog meer desoriënterend worden gemaakt door de snelle montage van de film.
Het heeft een aantal geweldige muzikale nummers die populaire liedjes uit de hele 20e eeuw herinterpreteren en remixen, en vertelt een tragisch romantisch verhaal met een groot hart erachter.
Het is melodramatisch en soms te veel om aan te pakken, maar het is moeilijk te vergeten of te ontkennen dat het de zintuigen vrolijk kan aanvallen.
6. ‘The Wizard of Oz’ (1939)
1939 was een belangrijk jaar voor Amerikaanse films en The Wizard of Oz is een belangrijke reden waarom het jaar zo’n erfenis heeft.
Het is een fantasiemusical over een jong meisje dat zich in het vreemde land Oz bevindt. Ze gaat op een missie gaat om haar weg terug naar de echte wereld te vinden. Dit terwijl ze onderweg allerlei soorten vrienden en vijanden maakt.
5. ‘West Side Story’ (2021)
West Side Story is een andere klassieke film gebaseerd op een toneelmusical waaraan Stephen Sondheim oorspronkelijk werkte.
Omdat zowel de 2021- als de 1961-versie van West Side Storyde toneelmusical aanpassen voor het grote scherm, is het niet helemaal juist om de 2021-versie een remake te noemen.
De musical zelf past losjes Romeo & Juliet aan (of is er in ieder geval door geïnspireerd) en vertelt een tragisch verhaal over twee jonge mensen uit tegengestelde groepen (hier zijn beiden gelieerd aan rivaliserende straatbendes).
Steven Spielberg blies enorm veel leven in. De manier waarop deze versie van het verhaal eruitziet en aanvoelt, en vanwege de meer authentieke dialoog, nauwkeurigere casting en een paar subtiele verhaalaanpassingen, is het een nog sterkere film dan de versie uit 1961.
4. ‘The Sound of Music’ (1965)
Dat is misschien wel alle introductie die het nodig heeft, eigenlijk. De film is iconisch en het is één van de beroemdste filmmusicals aller tijden.
Zelfs mensen die op de één of andere manier niet alles hebben gezien, zullen er waarschijnlijk op een bepaald moment in hun leven fragmenten van hebben gezien en / of ken de woorden van ten minste een paar van de liedjes.
De musical volgt een jonge vrouw die de taak heeft om voor de zeven kinderen van een weduwe kapitein te zorgen. Hierbij krijgt ze onmiddellijk een band met de kinderen en uiteindelijk verliefd wordt op de kapitein.
Behalve dat het een musical is, kwalificeert het zich ook als een weliswaar milde oorlogsfilm. Dit gezien het feit dat het zich afspeelt kort voor het begin van de Tweede Wereldoorlog, en een laatste act bevat die verrassend genoeg niet veel meer op een musical lijkt.
3. ‘All That Jazz’ (1979)
Bob Fosse was één van de grootste muzikale regisseurs aller tijden en had een relatief korte maar ongelooflijk indrukwekkende carrière als regisseur voor zowel het podium als het grote scherm.
All That Jazz was één van zijn laatste films. Het is ook zijn meest persoonlijke, omdat het een semi-autobiografisch verhaal was over een getalenteerde maar roekeloze man die te hard werkt terwijl hij zich vervrouwelijkt en niet goed voor zijn gezondheid zorgt.
Het is één van de donkerdere musicals die er zijn. Degenen die op zoek zijn naar consistent vrolijke liedjes gecombineerd met luchtige, romantische verhalen, zullen deze misschien niet leuk vinden.
Maar het is een indrukwekkende en brutaal eerlijke kijk op sterfelijkheid en de soms zelfdestructieve zoektocht naar grootsheid. Het is één van de beste films van de jaren zeventig.
2. ‘Cabaret’ (1972)
Zeven jaar voor All That Jazz maakte Bob Fosse nog een musical die de boeken in ging als een van de grootste aller tijden. Die film was Cabaret, en in alle eerlijkheid, het is nek aan nek tussen welke beter is.
All That Jazz heeft misschien meer oogverblindende beelden en levert meer een filmische onderbuikgevoel, maar Cabaret voelt meer aan als een klassieke musical, met frequentere muzikale nummers en een breder reikend verhaal.
Het speelt zich af in Berlijn in het begin van de jaren dertig en volgt verschillende mensen die allemaal betrokken zijn bij het reilen en zeilen in een nachtclub.
Dit terwijl ze zich schijnbaar niet bewust zijn van de opkomst van het fascisme van vóór de Tweede Wereldoorlog dat op de achtergrond plaatsvindt.
Het is een vermakelijke film die gaandeweg donkerder en intenser wordt, en de dochter van Judy Garland, Liza Minnelli, schittert in wat wordt beschouwd als de beste uitvoering van haar carrière.
1. ‘Singin’ in the Rain ‘ (1952)
Singin’ in the Rain is een levendige, vermakelijke en humoristische film over het einde van het stille tijdperk en voelt echt tijdloos aan.
Het is opmerkelijk omdat het een film is die bij de release niet super goed werd ontvangen (hoewel het op geen enkele manier een flop was). Maar in de decennia daarna een reputatie heeft opgebouwd als een van de beste films aller tijden.
Het is het soort musical dat zo charmant is dat het zelfs de meest koppige kijkers zal overtuigen die beweren niet van musicals te houden. Gene Kelly speelde in tal van iconische musicals, maar dit is zijn beste, met veel lof voor zijn ondersteunende cast.
Hoewel de nummers niet voor de film zijn geschreven, zijn ze er nu onlosmakelijk mee verbonden. Omdat de 70 jaar oude musical nog steeds boeiend en hilarisch is op elk niveau, verdient Singin’ in the Rain het om als de musical te worden beschouwd. het hoogtepunt van het genre.
Top 25 beste musicalfilms aller tijden
- ‘Singin’ in the Rain’ (1952)
- ‘Cabaret’ (1972)
- ‘All That Jazz’ (1979)
- ‘The Sound of Music’ (1965)
- ‘West Side Story’ (2021)
- ‘The Wizard of Oz’ (1939)
- ‘Grease’ (1978)
- ‘The Rocky Horror Picture Show’ (1975)
- ‘The Blues Brothers’ (1980)
- ‘The Umbrellas of Cherbourg’ (1964)
- ‘Beauty and the Beast’ (1991)
- ‘Little Shop of Horrors’ (1986)
- ‘La La Land’ (2016)
- ‘Dancer in the Dark’ (2000)
- ‘Purple Rain’ (1984)
- ‘Top Hat’ (1935)
- ‘Willy Wonka & the Chocolate Factory’ (1971)
- ‘South Park: Bigger, Longer & Uncut’ (1999)
- ‘Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street’ (2007)
- ‘Hedwig and the Angry Inch’ (2001)
- ‘A Hard Day’s Night’ (1964)
- ‘Chicago’ (2002)
- ‘A Star Is Born’ (1954)