Top 25 gebouwen in Parijs die je gezien moet hebben

0
Eiffeltoren - Top 25 gebouwen in Parijs die je gezien moet hebben
Eiffeltoren - Top 25 gebouwen in Parijs die je gezien moet hebben

Gebouwen in Parijs die je gezien moet hebben

Parijs staat bekend als een dromerige en romantische stad met prachtige architectuur. Het is de ideale bestemming omdat het er simpelweg majestueus en mooi uitziet. Het staat ook algemeen bekend als een centrum van kunst, mode en cultuur. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over Frankrijk op deze website


Top 25 gebouwen in Parijs die je gezien moet hebben

Bron: www.discoverwalks.com


25. Grand Rex

Grand Rex is een prachtige bioscoop in Parijs. De bioscoop heeft een capaciteit van ruim 2.700 mensen. Hij staat sinds oktober 1981 op de monumentenlijst. Het idee om dit enorme museum te bouwen werd ontwikkeld door Jacques Haik, een rijke muziekproducent.

Het is gebouw is ontworpen door architect Augustus Bluysen. De bioscoop staat bekend als een schaalmodel van de beroemde Radio City Music Hall in New York City.


24. Domaine National du Palais-Royal

Dit is een voormalig koninklijk paleis dat nu een goede plek is voor een wandeling. Het is gebouwd door de Franse architect Lemercier als koninklijke residentie voor kardinaal Richelieu.

Het paleis is in de 18e en 19e eeuw verbouwd. Het beschikt over prachtige architectuur, kunst, cafés en prachtige tuinen.


23. Tour Montparnasse

De Tour Montparnasse is een kantoorwolkenkrabber van 210 meter hoogte in Parijs. De toren doet dienst als kantoorwolkenkrabber. Het was in feite de hoogste wolkenkrabber van Frankrijk na de bouw in 1969.

Het gebouw is ontworpen door verschillende architecten waaronder Urbain Cassan. In deze toren zijn veel kantoren gehuisvest. Op de 56e verdieping vindt je restaurants, bars en een terras waar evenementen plaatsvinden.


22. Saint-Lazare

Dit is een treinstation dat treindiensten aanbiedt richting Normandië, ten noordwesten van Parijs en langs de spoorlijn Parijs-Le Havre. Het blijft het op twee na drukste treinstation van Frankrijk.

Het station is ontworpen door architect Juste Lisch en is in 1837 in gebruik genomen. Het station heeft ook eetstalletjes, winkels en genoeg ruimte om te zitten en te rusten terwijl men wacht om de trein te halen.


21. Palais Garnier

Het Palais Garnier is gebouwd door architect Charles Garnier die gebruik maakte van het Beaux-Arts en Baroque Revival architectonisch ontwerp.

De opera is open voor bezoek, behalve op dagen dat er een show gaande is. Niet alleen de buitenkant van de opera is voortreffelijk, het interieur is gewoonweg schitterend.


20. Place de la Concorde

Het Place de la Concorde is een openbaar plein in Parijs. Dit is de locatie waar veel executies plaatsvonden zoals die van van Marie Antoinette, Maximiliaan en koning Lodewijk XVI.

Het plein is opnieuw ontworpen door architect Jacques-Ignace Hittorf. Op het plein staat de Luxor Obelisk. Het is versierd met hiërogliefen die het bewind van de farao Ramses II verheerlijken.


19. Hôtel de Ville

het Hôtel de Ville is een stadhuis van Parijs in het 4e arrondissement. De hal is gebouwd door verschillende architecten met behulp van de architectuur uit de Renaissance Revival en de Franse Renaissance.

Bij de bouw huisvestte het gebouw de gemeenteraad. Het is een grote attractie in Parijs. Hôtel de Ville blijft een populaire plek voor allerlei soorten feestelijke bijeenkomsten.


18. Louvre piramide

Louvre, Parijs
Louvre, Parijs

Dit is een structuur van glas en metaal, ontworpen door IM Pei, een Chinees-Amerikaanse architect. Deze architect maakte gebruik van de moderne en futuristische architectuur. Het is een van de oudste bouwwerken in Parijs na 4500 jaar oud te zijn geweest.

Het is gebouwd ter ere van de Egyptische farao Khufu die regeerde van 2504-2513 voor Christus. Het blijft een van de meest herkenbare architectonische structuren in Frankrijk.


17. Grand Palais

Het Grand Palais is een tentoonstellingsruimte en een museumgebouw in Champs-Elysees. Het doel van de constructie was voor de tentoonstelling van Franse kunst.

Grand Palais is gebouwd door verschillende architecten in de Beaux-Arts-bouwstijl. Tot op heden organiseert het gebouw naast vele andere evenementen verschillende culturele evenementen. Dit varieert van autoshows en concerten tot modeshows.


16. La Sorbonne

De Sorbonne is een openbare universiteit in Parijs, Frankrijk. Het is vernoemd naar de oprichter van de universiteit, Robert de Sorbon. De universiteit is geopend in de 13e eeuw . Verschillende hogescholen werden samengevoegd om deze universiteit te vormen.

Het was bedoeld om minder bevoorrechte studenten van deze kant van Parijs op te leiden. Het wordt beschouwd als een van de meest prestigieuze universiteiten in Europa en de rest van de wereld.


15. Palais de Luxembourg

Het Palais de Luxembourg is in 1625 gebouwd door Salomon de Brosse. Het diende aanvankelijk als residentie voor de koninklijke familie.

Daarna werd het tijdens de Franse Revolutie veranderd in een gevangenis. Het dient nu als de zetel van de Senaat van de Vijfde Republiek.


14. Louis Vuitton Fondation

Dit is een Frans kunstmuseum en cultureel centrum. Het is gelegen in Mahatma-Gandhi 16e arrondissement in Parijs. De Louis Vuitton Fondation is in 2014 ontworpen door architect Frank Gehry.

Het museum herbergt kunstwerken die eigendom zijn van LVMH. De aanbevolen artiesten zijn onder meer Jean-Michel Basquiat en Jeff Koons.


13. Pantheon

Panthéon is een monument in het 5e arrondissement in Parijs, Frankrijk. De bouw begon in 1758 door de architecten Jacques-German Soufflot en Jean-Baptiste Rondelet.

Veel grote mensen zoals Voltaire, Victor Hugo, Jean Moulin en Rousseau zijn begraven in deze constructie. Het interieur van het gebouw is versierd met mozaïeken en schilderijen die de Franse geschiedenis uitbeelden. Het gebouw is het toonbeeld van grootsheid.


12. Conciergerie

De Conciergerie is een gebouw in Parijs, gebouwd in de gotische bouwstijl. Bij de bouw in de 14e eeuw was de Conciergerie een koninklijk paleis.

Later deed het dienst als gevangenis en gerechtsgebouw. De beroemdste gevangene was Marie-Antoinette. Op dit moment is de Conciergerie aangewezen als rijksmonument.


11. Sainte-Chapelle

De Sainte Chapelle is een koninklijke katholieke kapel in het 1e arrondissement van Parijs. De bouw van de kapel is gedaan in opdracht van koning Lodewijk IX.

Dit was onder de organisatie van architect Pierre van Montreuil tussen 1242 en 1248.

Het is gebouwd in de gotische bouwstijl. Deze kapel is in 1248 ingewijd als een heilig heiligdom om de relikwieën van de Passie van Christus te huisvesten. Als koninklijke kapel blijft Sainte-Chapelle een symbool van de monarchie.


10. 59 Rivoli

59 Rivoli
59 Rivoli

De 59 Rivoli is een kunstgalerie in Parijs. Het is een ruimte die bekend staat om zijn feesten, tentoonstellingen en optredens. Voorheen was dit gebouw een filiaal van de bank Credit Lyonnais.

Toen het 15 jaar lang verlaten bleef, namen kunstenaars de ruimte in en begonnen ze tentoonstellingen te maken. In 2006 is de ruimte gelegaliseerd als kunstgalerie. Het heeft kunstenaars een plek gegeven om te communiceren.


9. Musée d’Orsay

Musée d'Orsay
Musée d’Orsay

Het Musée d’Orsay is een museum in Parijs, gevestigd in een voormalig Beaux-Arts-treinstation dat is gebouwd tussen 1898 en 1900. Het museum herbergt Franse kunst die dateert tussen 1848 en 1914.

Dit is inclusief sculpturen, schilderijen en fotografie. Enkele schilders van wie het werk te zien is, zijn Pissarro, Renoir, Monet en Manet. Musée d’Orsay heeft zich min of meer gespecialiseerd in impressionistische kunst.


Zie hier: wat te doen in Parijs? 100 Parijse bezienswaardigheden


8. Centre Pompidou

Centre Pompidou
Centre Pompidou

Het Centre Pompidou is een gebouwencomplex in Beaubourg, in het 4e arrondissement van Parijs. De bouw begon in 1971 en maakte gebruik van verschillende architecturale stijlen, zoals brutalistisch, postmodern en hightech.

Het gebouw doet dienst als museumcentrum voor beeldende kunst. Het heeft collecties moderne kunst.

Sommige van deze kunsten worden tijdelijk tentoongesteld, andere zijn permanent. Verder heeft het centrum een ​​openbare bibliotheek en een ruimte voor muziek- en akoestisch onderzoek.


7. Sacré-Coeur

Sacré-Coeur
Sacré-Coeur

De Sacré-Coeur is na de Notre de Dame de meest bezochte kerk van Frankrijk. Verder is het de tweede in hoogte na de Eiffeltoren. Dit komt omdat de basiliek zich op de top van Butte Montmartre bevindt. Montmartre is een heuvel van 130 meter hoog.

Sacré-Coeur is een rooms-katholieke kerk gewijd aan het Heilig Hart van Jezus in 1919. Jaarlijks bezoeken bijna 10 miljoen bezoekers de basiliek. Dit gebouw maakte gebruik van de Romeins-Byzantijnse bouwstijl.


Zie hier: wat zijn de meest bezochte toeristische attracties ter wereld? (top 50)


6. Louvre

Beroemdste werken in het Louvre
Beroemdste werken in het Louvre

Het Louvre museum is een historisch monument in Parijs. Het is in 1190 gebouwd als fort en om dienst te doen als koninklijk paleis.

Dit museum is ’s werelds meest bezochte museum. Het herbergt de rijkste verzameling kunstwerken en kunstvoorwerpen van beroemde kunstenaars zoals Leonardo da Vinci.

Een deel van de kunst van Leonardo da Vinci in het museum omvat Mona Lisa. Het Louvre is ook het grootste museum ter wereld met een oppervlakte van 73.000 vierkante meter.


5. Les Invalides

Les Invalides
Les Invalides

Formeel bekend als Hotel national des Invalides, is dit een gebouwencomplex in het 7e arrondissement van Parijs. Het complex heeft musea en monumenten.

Het gebouw is gebouwd in opdracht van Lodewijk XIV om onderdak en ziekenhuiszorg te bieden aan gewonde soldaten. Daarin is het graf van Napoleon Bonaparte opgenomen. Het is gebouwd tussen 1671 en 1676.


4. Paleis van Versailles

Paleis van Versailles
Paleis van Versailles

Het paleis van Versailles is een voormalige koninklijke residentie in Versailles. Het is gebouwd door koning Lodewijk XIV. Het paleis stond eeuwenlang model voor andere koninklijke residenties.

Dit is nadat het is gebouwd door architecten, beeldhouwers, decorateurs en landschapsarchitecten. Het paleis van Versailles was ook de locatie van de ondertekening van het vredesverdrag in 1919.

Het paleis is nu eigendom van de Franse Republiek sinds 1995. Het staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO.


3. Notre-Dame de Paris

Dit is een middeleeuwse katholieke kathedraal in Parijs. Het is één van de oudste kathedralen gebouwd in de gotische bouwstijl.

De kerk is gebouwd tussen 1163 en 1245. De bouw gebeurde onder bisschop Maurice de Sully. De kathedraal staat bekend om zijn magnifieke omvang en prachtige architectuur. Het staat bekend als een symbool van vrede, saamhorigheid en eendracht.


2. Arc de Triomphe

Arc de Triomphe
Arc de Triomphe

De Arc de Triomphe, de Boog van Triomf, is gebouwd in opdracht van Napoleon I ter ere van het Franse leger dat vocht tijdens de Franse Revolutie en de oorlogen tijdens het Napoleontische tijdperk.

De namen van generaals die deelnamen aan de oorlog staan ​​gegraveerd op de oppervlakte van de Arc de Triomphe. Ook inbegrepen zijn alle namen van de veldslagen die plaatsvonden.


Zie hier de Top 50 beroemdste Franse bouwwerken aller tijden.


1. Eiffeltoren

Eiffeltoren
Eiffeltoren

De Eiffeltoren is een ijzeren toren op de Champ de Mars in Parijs. Het is één van de meest iconische en herkenbare bezienswaardigheden van Frankrijk. De toren is gebouwd door ene Gustave Eiffel. Het is duidelijk dat de toren naar hem is vernoemd.

De constructie vond plaats in 1889 voor de Exposition Universelle. Dit was de viering van de 100ste verjaardag van de Franse Revolutie. Leuk weetje: de Eiffeltoren wordt beschouwd als een symbool van liefde. Het is bekend dat geliefden elkaar onder de toren hun eeuwige liefde verklaren.


Top 25 gebouwen in Parijs die je gezien moet hebben

 1. Eiffeltoren
 2. Arc de Triomphe
 3. Notre-Dame de Paris
 4. Paleis van Versailles
 5. Les Invalides
 6. Louvre museum
 7. Sacré-Coeur
 8. Centre Pompidou
 9. Musée d’Orsay
 10. 59 Rivoli
 11. Sainte-Chapelle
 12. Conciergerie
 13. Pantheon
 14. Louis Vuitton-Fondation
 15. Palais de Luxemburg
 16. La Sorbonne
 17. Grand Palais
 18. Louvre-piramide
 19. Hôtel de Ville
 20. Place de la Concorde
 21. Paleis Garnier
 22. Saint-Lazare
 23. Montparnasse-toren
 24. Domaine National du Palais-Royal
 25. Grand Rex

Geef een reactie