Grootste filosofen uit de 19e eeuw
Zij zochten naar de verborgen betekenis van dingen en voedden die in een systeem van gedachten. Lees meer..
Lees hier ->>> meer over filosofie op deze website.
Top 25 grootste filosofen uit de 19e eeuw
Bron: www.thefamouspeople.com
25. Herbert Spencer
27 april 1820 – 8 december 1903
Geboorteplaats: Derby, Derbyshire, Engeland
Filosoof en socioloog bekend om zijn hypothese van ‘sociaal darwinisme’ en de uitdrukking ‘survival of the fittest’
Herbert Spencer was de man achter de uitdrukking ‘survival of the fittest’, nadat hij het iconische werk On the Origin of Species van Charles Darwin had gelezen.
De Britse antropoloog, socioloog en filosoof introduceerde het concept van sociaal darwinisme, dat de evolutietheorie toepaste op samenlevingen en sociale klassen.
Zie hier de Top 30 belangrijkste filosofen van de 20e eeuw
24. George Herbert Mede
27 februari 1863 – 26 april 1931
Geboorteplaats: South Hadley, Massachusetts, Verenigde Staten
De Amerikaanse filosoof en sociaal psycholoog George Herbert Mead was één van de pioniers van pragmatisme en symbolisch interactionisme.
Hij doceerde aan de Universiteit van Chicago en zijn ideeën werden later bekend als de Chicago School of Sociology. Zijn opmerkelijke lezingen zijn pas na zijn dood in boekvorm uitgegeven.
23. Samuel Coleridge
21 oktober 1772 – 25 juli 1834
Geboorteplaats: Ottery St Mary, Devon, Groot-Brittannië, Verenigd Koninkrijk
Samuel Coleridge was een Engelse dichter, filosoof, theoloog en literair criticus. Hij is ook mede-oprichter van de Romantische Beweging in Engeland, samen met zijn vriend William Wordsworth.
Ondanks dat hij zijn hele volwassen leven worstelde met aanvallen van depressie en angst, had Samuel Coleridge een grote invloed op het Amerikaanse transcendentalisme en op schrijvers als Ralph Waldo Emerson.
22. George Boole
2 november 1815 – 8 december 1864
Geboorteplaats: Lincoln, Lincolnshire, Engeland
Wiskundige, filosoof en logicus vooral bekend als de auteur van ‘The Laws of Thought’
George Boole wordt herinnerd voor baanbrekende Booleaanse algebra, een hulpmiddel dat wordt gebruikt in digitale computercircuits.
Boole, meer een autodidactische wiskundige, begon les te geven op 16-jarige leeftijd en groeide later op tot wiskundeprofessor aan Queen’s College, Cork. Zijn werk in differentiaalvergelijkingen en algebraïsche logica was baanbrekend.
21. Rosa Luxemburg
5 maart 1871 – 15 januari 1919
Geboorteplaats: Zamosc, Polen
Revolutionaire socialist, marxistische filosoof en anti-oorlogsactivist
De Poolse marxistische en socialistische revolutionair Rosa Luxemburg was lid van partijen als de SPD, de USPD en de KPD.
Luxemburg was een anti-oorlogsactivist en doceerde economie en marxisme aan het trainingscentrum van de SPD in Berlijn. Ze is vermoord door de troepen van het Freikorps tijdens de Duitse Revolutie.
20. Karl Marx
5 mei 1818 – 14 maart 1883
Geboorteplaats: Trier, Duitsland
Filosoof en econoom – beroemd om zijn theorie van het ‘marxisme’
Karl Marx, de filosoof, econoom, politiek theoreticus en socialistische revolutionair, is vooral bekend door het pamflet uit 1848, ‘Manifest der Kommunistischen Partei’ en het driedelige ‘Das Kapital’.
Zijn theorieën, marxisme genaamd, hielden vol dat klassenconflicten leiden tot de ontwikkeling van menselijke samenlevingen en dat interne spanningen inherent waren aan het kapitalisme, dat uiteindelijk zou worden vervangen door de socialistische productiewijze.
Zie hier de Top 50 invloedrijkste levende filosofen 2021 – een alfabetisch overzicht.
19. Khalil Gibran
6 januari 1883 – 10 april 1931
Geboorteplaats: Bsharri, Libanon
De Libanese schrijver en dichter Khalil Gibran wordt het best herinnerd vanwege zijn bestverkochte werken The Prophet en Broken Wings.
Als een van de leiders van de Mahjar-beweging van de Arabische literatuur, specialiseerde hij zich in het verwerken van mythologische en mystieke symbolen in zijn werken en werd hij geïnspireerd door Friedrich Nietzsche en William Blake.
18. Sarvepalli Radhakrishnan
5 september 1888 – 17 april 1975
Geboorteplaats: Thiruttani, Tamil Nadu, India
2e president van India (1962 – 1967), 1e vice-president van India (1952 – 1962)
Sarvepalli Radhakrishnan was de tweede president van India en diende van 1962 tot 1967. Hij wordt beschouwd als een van India’s meest vooraanstaande geleerden en schreef uitgebreid over Indiase filosofie en religie.
Levenslang verdedigde hij hindoeïstische tradities en cultuur tegen kritiek uit het Westen. 5 september, zijn verjaardag, wordt ter ere van hem gevierd als Teacher’s Day in India.
17. Edmund Husserl
8 april 1859 – 27 april 1938
Geboorteplaats: Prostějov, Tsjechië
Duitse filosoof, wiskundige en grondlegger van de fenomenologie
Edmund Husserl was een Duitse filosoof van Moravische afkomst. Hij stichtte de school voor fenomenologie.
Hij studeerde wiskunde, natuurkunde en sterrenkunde aan de Universiteit van Leipzig en werkte als assistent van wiskundige Karl Weierstrass.
Later werd hij professor in de filosofie en gaf hij een aantal jaren les. Hij wordt beschouwd als een belangrijke figuur in de 20e-eeuwse filosofie.
16. Henry David Thoreau
12 juli 1817 – 6 mei 1862
Geboorteplaats: Concord, Massachusetts, Verenigde Staten
Naturalist, filosoof en auteur van ‘Walden’
Henry David Thoreau was een Amerikaanse filosoof, essayist, dichter en natuuronderzoeker. Hij is ook verantwoordelijk voor het populariseren van transcendentalisme en eenvoudig leven.
Zijn filosofie van burgerlijke ongehoorzaamheid, die gedetailleerd is beschreven in zijn essay met dezelfde naam, beïnvloedde later wereldberoemde persoonlijkheden als Leo Tolstoy, Martin Luther King Jr. en Mahatma Gandhi.
15. Henri Bergson
18 oktober 1859 – 4 januari 1941
Geboorteplaats: Parijs, Frankrijk
Franse filosoof en winnaar van de Nobelprijs voor literatuur in 1927
De Franse filosoof Henri Bergson wordt herinnerd vanwege zijn bijdrage aan de traditie van de continentale filosofie. Zijn werken werden als zeer invloedrijk beschouwd, vooral in de eerste helft van de 20e eeuw.
Hij ontving de Nobelprijs voor Literatuur (1927) en Grand-Croix de la Legion d’honneur (1930). Hij was een eenvoudige man die ondanks zijn grote prestaties een bescheiden leven leidde.
14. Rabindranath Tagore
7 mei 1861 – 7 augustus 1941
Geboorteplaats: Kolkata, West-Bengalen, India
Rabindranath Tagore was een Indiase polymath die veel heeft bijgedragen op het gebied van literatuur, kunst en filosofie.
Aangeduid als de Bard van Bengalen , wordt Tagore gecrediteerd voor het hervormen van de Bengaalse literatuur en muziek.
Tagore, de eerste niet-Europeaan die de Nobelprijs voor Literatuur ontving, is ook verantwoordelijk voor het componeren van de volksliederen van India en Bangladesh.
13. Albert Schweitzer
14 januari 1875 – 4 september 1965
Geboorteplaats: Kaysersberg-Vignoble, Frankrijk
Arts en oprichter van het ‘Albert Schweitzer Hospital’ in Lambaréné
Albert Schweitzer was een Elzasser polymath die in 1952 de Nobelprijs voor de Vrede won voor zijn filosofische werk, Eerbied voor het leven.
Hij is ook verantwoordelijk voor het oprichten van het Albert Schweitzer-ziekenhuis, wat een direct resultaat was van zijn filosofische expressie.
12. August Comte
19 januari 1798 – 5 september 1857
Geboorteplaats: Montpellier, Frankrijk
Franse filosoof en grondlegger van de sociologie en het positivisme
Filosoof Auguste Comte, bekend als de pionier van de sociologie en het positivisme, volgde een eliteopleiding aan de prestigieuze École Polytechnique.
Hoewel hij berucht was omdat hij egocentrisch was, stond hij bekend om zijn toewijding aan de samenleving en sociale verheffing. Hij schreef The Positive Philosophy en is beïnvloed door Henri de Saint-Simon.
11. Jeremy Bentham
15 februari 1748 – 6 juni 1832
Geboorteplaats: Londen, Engeland, Verenigd Koninkrijk
Britse filosoof, sociaal activist en een van de grondleggers van het ‘moderne utilitarisme’
Filosoof en jurist Jeremy Bentham wordt herinnerd als de pionier van het moderne utilitarisme.
Hij geloofde in economische vrijheden, vrouwenrechten, dierenrechten, de scheiding van kerk en staat en vrijheid van meningsuiting. Bentham wenste dat zijn lichaam zou worden ontleed en vervolgens als een auto-icoon zou worden weergegeven.
10. John Dewey
20 oktober 1859 – 1 juni 1952
Geboorteplaats: Burlington, Vermont, Verenigde Staten
De Amerikaanse filosoof en psycholoog, een fervent voorstander van progressief onderwijs en liberalisme, was de oprichter van de University of Chicago Laboratory Schools.
De beroemde geschriften van John Dewey omvatten The Reflex Arc Concept in Psychology and Human Nature and Conduct. Passie voor kennis en intellectuele nieuwsgierigheid stonden volgens hem centraal bij een leraar. Hij noemde zichzelf een democratisch socialist.
9. Willem James
11 januari 1842 – 26 augustus 1910
Geboorteplaats: New York City, New York, Verenigde Staten
Filosoof, psycholoog
William James was een Amerikaanse psycholoog en filosoof. Algemeen beschouwd als de vader van de Amerikaanse psychologie en een van de meest invloedrijke Amerikaanse filosofen, was James de eerste leraar in de Verenigde Staten die een cursus psychologie aanbood.
Hij is ook verantwoordelijk voor het mede-oprichten van een psychologische denkrichting genaamd functionele psychologie en het opzetten van een filosofische school genaamd pragmatisme.
Zie hier de belangrijkste Franse filosofen aller tijden – Top 10 & Top 50.
8. John Stuart Mill
7 mei 1873 – 20 mei 1806
Geboorteplaats: Pentonville, Londen, Engeland
De meest invloedrijke Engelssprekende filosoof van de negentiende eeuw
De negentiende-eeuwse filosoof John Stuart Mill wordt het best herinnerd vanwege zijn werk On Liberty , dat sprak over persoonlijke vrijheid en ‘het schadeprincipe’.
Zijn The Subjection of Women was een van de eerste werken geschreven door een mannelijke auteur die de rechten van vrouwen promootte. Hij steunde het ethische utilitarisme van Jeremy Bentham.
7. Georg Wilhelm Friedrich Hegel
27 augustus 1770 – 14 november 1831
Geboorteplaats: Stuttgart, Duitsland
Een van de belangrijkste figuren in het Duitse idealisme
De Duitse filosoof Georg Wilhelm Friedrich Hegel werkte aan ideeën als absoluut idealisme, de filosofie van de geest, of Geist en de meester-slaaf-dialectiek.
Zijn opvattingen beïnvloedden latere denkers en intellectuelen, zoals Karl Popper en Karl Marx, waarbij de laatste Hegels opvattingen over het maatschappelijk middenveld gebruikte.
6. Soren Kierkegaard
5 mei 1813 – 11 november 1855
Geboorteplaats: Kopenhagen, Denemarken
Religieuze auteur die wordt beschouwd als de eerste ‘existentialistische’ filosoof
Soren Kierkegaard was een Deense filosoof, theoloog, sociaal criticus, dichter en religieus auteur. Soren Kierkegaard wordt algemeen beschouwd als de eerste existentialistische filosoof en wordt ook wel de vader van het existentialisme genoemd.
Hij is ook verantwoordelijk voor het beïnvloeden van vele theologen, filosofen en schrijvers zoals Paul Feyerabend, Ludwig Wittgenstein en Jorge Luis Borges.
5. Arthur Schopenhauer
22 februari 1788 – 21 september 1860
Geboorteplaats: Gdańsk, Polen
Duitse filosoof vooral bekend om zijn werk ‘Die Welt als Wille und Vorstellung’
Arthur Schopenhauer was een Duitse filosoof. Hij was één van de eerste westerse filosofen die belangrijke principes van de Indiase filosofie bevestigde, zoals ontkenning van het zelf en ascetisme.
Het werk van Schopenhauer heeft een enorme postume impact gehad op disciplines als wetenschap, literatuur en filosofie. Zijn werk beïnvloedde persoonlijkheden als Albert Einstein, Ludwig Wittgenstein, Sigmund Freud, George Bernard Shaw en Leo Tolstoy.
4. Ralph Waldo Emerson
25 mei 1803 – 27 april 1882
Geboorteplaats: Boston, Massachusetts, Verenigde Staten
Beroemd om zijn essay ‘Nature’ en toespraak getiteld ‘The American Scholar’
Ralph Waldo Emerson was een Amerikaanse filosoof die de transcendentalistische beweging leidde die zich in de jaren 1820 en 1830 in het oosten van de Verenigde Staten ontwikkelde.
Hij is verantwoodelijk voor het populariseren van het individualisme door zijn talrijke lezingen en essays. Emerson beïnvloedde vele denkers en schrijvers die hem volgden. Hij begeleidde Henry David Thoreau, die later een vooraanstaande transcendentalist werd.
3. Bertrand Russel
18 mei 1872 – 2 februari 1970
Geboorteplaats: Trellech, Monmouthshire, Wales
Bertrand Russell was een Britse polymath en Nobelprijswinnaar. Zijn werk, verspreid over verschillende vakgebieden, heeft grote invloed gehad op de filosofie, de cognitiewetenschap, de kunstmatige intelligentie, de wiskunde, de taalkunde en de logica.
Russell wordt ook gezien als de leider van de opstand tegen het idealisme in Groot-Brittannië. Hij is ook één van de grondleggers van de analytische filosofie.
2. Immanuël Kant
22 april 1724 – 12 februari 1804
Geboorteplaats: Königsberg, Duitsland
Één van de grootste filosofen aller tijden
Immanuel Kant was een Duitse filosoof wiens werken op gebieden als esthetiek en metafysica hem tot een belangrijke en invloedrijke persoonlijkheid in de westerse filosofie hebben gemaakt.
Zijn opvattingen blijven de hedendaagse filosofie beïnvloeden. Kant heeft grote invloed gehad op vooraanstaande filosofen als Hegel, Schelling, Reinhold en Fichte. Kants werk over wiskunde is door Albert Einstein genoemd als een vroege invloed.
1. Friedrich Nietzsche
5 oktober 1844 – 25 augustus 1900
Geboorteplaats: Röcken, Lützen, Duitsland
Duitse filosoof, cultuurcriticus en filoloog
De Duitse filosoof, cultuurcriticus, componist en dichter Friedrich Nietzsche heeft een grote invloed gehad op de moderne intellectuele geschiedenis. Hij bekleedde de leerstoel Klassieke Filologie aan de Universiteit van Basel.
Zijn werk omvatte filosofische polemiek, poëzie, cultuurkritiek en fictie. Hij leed op jonge leeftijd aan tal van gezondheidsproblemen en stierf op 55-jarige leeftijd.
Top 25 grootste filosofen uit de 19e eeuw
- Friedrich Nietzsche
- Immanuël Kant
- Bertrand Russel
- Ralph Waldo Emerson
- Arthur Schopenhauer
- Soren Kierkegaard
- Georg Wilhelm Friedrich Hegel
- John Stuart Mill
- Willem James
- John Dewey
- Jeremy Bentham
- August Comte
- Albert Schweitzer
- Rabindranath Tagore
- Henri Bergson
- Henry David Thoreau
- Edmund Husserl
- Sarvepalli Radhakrishnan
- Khalil Gibran
- Karl Marx
- Rosa Luxemburg
- George Boole
- Samuel Coleridge
- George Herbert Mede
- Herbert Spencer