Top 25 mooiste kastelen van Duitsland – een overzicht

Slot Neuschwanstein: top 25 mooiste kastelen van Duitsland
Slot Neuschwanstein: top 25 mooiste kastelen van Duitsland

Top 25 mooiste kastelen van Duitsland

Duitsland heeft vele kastelen. Hier een aardige selectie. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over architectuur op deze website.


Top 25 mooiste kastelen van Duitsland


25. Slot Sanssouci, Potsdam, Brandenburg

Slot Sanssouci, Potsdam, Brandenburg
Slot Sanssouci, Potsdam, Brandenburg

Het Slot Sanssouci, van Franse sans soucis: ‘zonder zorgen’, ligt in het oostelijke deel van het gelijknamige park en is één van de bekendste paleizen in Potsdam. De Pruisische koning Frederik de Grote liet in de jaren 1745 – 1747 een klein zomerpaleis in rococo-stijl bouwen. Op het ontwerp had de koning veel invloed.

De samenwerking met de architect Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff liep spaak, omdat Frederik geen trappen wilde om op het terras te komen. Knobelsdorff vond dat het paleis op een sokkel moest staan, zodat het vanuit het park beter tot zijn recht zou komen. Jan Bouman, een architect van Nederlandse afkomst, nam de leiding van het project over.


24. Slot Wernigerode, Wernigerode, Sachsen-Anhalt

Slot Wernigerode, Wernigerode, Sachsen-Anhalt
Slot Wernigerode, Wernigerode, Sachsen-Anhalt

Het kasteel Wernigerode was oorspronkelijk een middeleeuwse burcht in de gelijknamige Duitse stad die vooral door de Duitse keizer is gebruikt bij zijn jachtpartijen in de Harz.


23. Kasteel Wartburg, Eisenach, Thüringen

Kasteel Wartburg, Eisenach, Thüringen
Kasteel Wartburg, Eisenach, Thüringen

De Wartburg is een kasteel op een 441 m hoge heuvel boven de stad Eisenach in het Duitse Thüringen. De hoogteburcht werd volgens de legende in 1067 gesticht. Minstens drie elkaar opvolgende vorsten uit het huis Saksen-Weimar-Eisenach resideerden in het kasteel.

Website: www.wartburg.de


22. Burcht Rheinstein, Trechtingshausen, Rijnland-Palts

Burcht Rheinstein, Trechtingshausen, Rijnland-Palts
Burcht Rheinstein, Trechtingshausen, Rijnland-Palts

De burcht werd in de vroege 14e eeuw onder de naam Vaitzburg of Fautsburg gebouwd. Andere namen waren Voi(g)tsberg of Fatzberg met talrijke verschillende schrijfwijzen. Volgens andere bronnen, die reppen over een bouwbegin in het begin van de 13e eeuw, zou de burcht ooit de naam van de heilige Bonifatius hebben gedragen, schutspatroon van het aartsstift Mainz. Die naam verbasterde dan later tot Faitsberg.

Website: www.burg-rheinstein.de


21. Kasteel Anholt, Isselburg, Noordrijn-Westfalen

Kasteel Anholt, Isselburg, Noordrijn-Westfalen
Kasteel Anholt, Isselburg, Noordrijn-Westfalen

Het Kasteel Anholt of Waterburcht Anholt is een waterburcht die tevens naamgever was aan de voormalige stad Anholt, nu een voorstad van Isselburg in Noordrijn-Westfalen. De oorsprong van dit kasteel ligt in een fort uit de 12e eeuw om het bezit van het bisdom Utrecht veilig te stellen. Hoewel de naam suggereert dat Anholt een burcht is, is het eigenlijk een kasteel.

Website: www.wasserburg-anholt.de


20. Slot Bürresheim, Trechtingshausen, Rijnland-Palts

Website: www.burg-rheinstein.de


19. Burcht van Satzvey, Mechernich, Noordrijn-Westfalen

Burcht van Satzvey, Mechernich, Noordrijn-Westfalen
Burcht van Satzvey, Mechernich, Noordrijn-Westfalen

In de burcht van Satzvey worden tegenwoordig ridderspelen, markten en allerhande middeleeuwse folklore georganiseerd. Er is ook een valkerij. Doorheen het jaar is de burcht toegankelijk voor het publiek.


18. Slot Sigmaringen, Sigmaringen, Baden-Württemberg

Slot Sigmaringen, Sigmaringen, Baden-Württemberg
Slot Sigmaringen, Sigmaringen, Baden-Württemberg

Het eerste kasteel in Sigmaringen verscheen al aan het einde van de vroege middeleeuwen. Het werd voor het eerst vermeld in 1077 na de onsuccesvolle belegering van de burcht door Rudolf van Rheinfelden in zijn strijd tegen Keizer Hendrik IV.

Van de website: ‘Verken de geschiedenis van het prinselijk huis van Hohenzollern en het kasteel van Hohenzollern van dichtbij. Het is niet glamour en pracht of pracht en praal die de tours tot een stuk levende hedendaagse geschiedenis maken, maar eerder de mensen die leefden, liefhadden en droomden achter de eerbiedwaardige muren. Het waren strategen, diplomaten en visionairs. Ze vormden de Europese geschiedenis zoals bijna geen andere adellijke familie. Aan de zijde van de prinsen en prinsen stonden – toen en nu – sterke vrouwen. Samen leidden ze het lot van de familie Hohenzollern. Onze kasteelgidsen nemen je mee in de wereld van de adel en brengen je levendig dichter bij de geschiedenis van de Zwabische dynastie, het voormalige kasteel en de vestingwerken en het huidige kasteel Hohenzollern. Bezoek de wapencollectie in de wapenhal, de themarondleidingen van kasteel Sigmaringer Hohenzollern of neem deel aan onze seizoensevenementen.’

Website: www.hohenzollern-schloss.de


17. Slot Johannisburg, Aschaffenburg, Beieren

Slot Johannisburg, Aschaffenburg, Beieren
Slot Johannisburg, Aschaffenburg, Beieren

Het kasteel is door Georg Ridinger tussen 1605 en 1614 gebouwd in opdracht van de Mainzer aartsbisschop Johann Schweikhard van Kronberg. Tot 1803 was het de tweede residentie van de aartsbisschop van Mainz. Omdat Mainz het grootste bisdom was van het Heilige Roomse Rijk was er een tweede residentie nodig.


16. Kasteel Burghausen, Burghausen, Opper-Beieren

Kasteel Burghausen
Kasteel Burghausen

Het Kasteel Burghausen torent it boven de oude binnenstad van de gelijknamige stad. Het is met 1.051 meter het langste kasteelcomplex van Europa en staat met een vermelding in het Guinness World Records-boek als het ‘langste kasteel ter wereld’.

website: www.burg-burghausen.de


15. Slot Heidelberg, Heidelberg, Baden-Württemberg

Slot Heidelberg, Heidelberg, Baden-Württemberg
Slot Heidelberg, Heidelberg, Baden-Württemberg

Schloss Heidelberg is een van de beroemdste ruïnes in Duitsland en het symbool van de stad Heidelberg. Totdat het is vernietigd in de Negenjarige Oorlog was het de residentie van de keurvorsten van de Palts. Nadat het zwaar werd beschadigd door de soldaten van Lodewijk XIV in 1689, werd het kasteel in 1693 slechts gedeeltelijk hersteld. De ruïne van rood Neckartäler zandsteen rijst tachtig meter boven de vallei aan de noordkant van de Königstuhl en domineert vanaf daar het stadsgezicht van Heidelberg. De Ottheinrichsbau, één van de paleizen van het kasteel, is een van de belangrijkste gebouwen van de Duitse renaissance.

Website: www.schloss-heidelberg.de


14. Slot Linderhof, Ettal in Beieren

Slot Linderhof, Ettal in Beieren
Slot Linderhof, Ettal in Beieren

Het Slot Linderhof is een barokslot in het Graswangtal in Ettal bij Oberammergau, in de Duitse deelstaat Beieren. Het is het kleinste van de drie kastelen gebouwd in opdracht van Lodewijk II van Beieren en het enige dat vóór diens dood werd voltooid. Het kasteeltje ligt op 948 meter boven de zeespiegel.

Website: www.schlosslinderhof.de


13. Kasteel Münster, Münster, Noord-Rijnland-Westfalen

Schloss Münster, officieel Fürstbischöfliches Schloss Münster, is het kasteel gebouwd als de residentie van de prins-bisschop van Münster, het huidige Noord-Rijnland-Westfalen.


12. Slot Lichtenstein, Lichtenstein, Baden-Württemberg

Schloss Lichtenstein
Schloss Lichtenstein

Schloss Lichtenstein (Nederlands: kasteel Lichtenstein) is een particulier kasteel gebouwd in neogotische stijl, gelegen in de Zwabische Jura van Zuid-Duitsland. Het is ontworpen door Carl Alexander Heideloff. Het kijkt uit over de Echaz-vallei bij Honau, Reutlingen in de deelstaat Baden-Württemberg.

Het moderne kasteel is geïnspireerd op de roman Lichtenstein (1826) van Wilhelm Hauff en is gebouwd van 1840 tot 1842. De ruïnes van het middeleeuwse kasteel die de roman inspireerden, liggen op een paar honderd meter afstand. De naam Lichtenstein vertaalt zich als ‘glanzende steen’ of ‘heldere steen’.

Website: www.schloss-lichtenstein.de


11. Kloster Bentlage, Rheine, Noord-Rijnland-Westfalen

Binnenplaats klooster Bentlage
Binnenplaats klooster Bentlage

Het in1437 gebouwde, voormalige kruisherenklooster ligt midden in het recreatiegebied Bentlage, vlakbij de dierentuin en de Salne Gottesgabe, in een nog ongerept historisch cultuurlandschap aan de linker oever van de Ems.

Website: www.kloster-bentlage.de


Top 10 mooiste kastelen van Duitsland

Zie hier ->>> de oudste kastelen die nog te bezoeken zijn.


10. Slot Nymphenburg, München, Beieren

Luchtfoto Slot Nymphenburg met de tuinen en het kanaal en het waterbassin
Luchtfoto Slot Nymphenburg met de tuinen en het kanaal en het waterbassin

Schloss Nymphenburg is een barok slot in de Duitse stad München, dat vroeger de zomerresidentie vormde van het Beierse Hof. Aan de westzijde sluit het Slotpark Nymphenburg erop aan.


9. Kasteel van Schwerin, Schwerin, Mecklenburg-Voorpommeren

Kasteel van Schwerin, Schwerin, Mecklenburg-Voorpommeren
Kasteel van Schwerin, Schwerin, Mecklenburg-Voorpommeren

Het Slot of Kasteel van Schwerin is een paleis in de Duitse stad Schwerin, de hoofdstad van de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. Het staat op een eiland in de Schweriner See. Gedurende eeuwen was het de residentie van de hertogen en groothertogen van Mecklenburg en Mecklenburg-Schwerin.

Website: www.mv-schloesser.de


8. Burcht Cochem, Cochem, Rijnland-Palts

Burcht Cochem, Cochem, Rijnland-Palts
Burcht Cochem, Cochem, Rijnland-Palts

De Rijksburcht Cochem is een op een bergkegel gelegen hoogteburcht in het Duitse stadje Cochem aan de Moezel. De zeer beeldbepalende rijksburcht ligt 100 meter boven de stad en diende in de middeleeuwen als tolburcht. De burcht werd volgens de laatste onderzoeken naar alle waarschijnlijkheid omstreeks 1100 opgericht.

Website: www.reichsburg-cochem.de


7. Paleis Nordkirchen, Nordkirchen, Noord-Rijnland-Westfalen

Paleis Nordkirchen, Nordkirchen, Noord-Rijnland-Westfalen
Paleis Nordkirchen, Nordkirchen, Noord-Rijnland-Westfalen

Schloss Nordkirchen wordt door zijn omvang ook wel het Westfaalse Versailles genoemd. het is een van de grootste van alle waterburchten van het Münsterland. De uitgestrekte tuinen en parken rondom het kasteel , waarin talrijke tuinbeelden en andere ornamenten staan, zijn regelmatig voor bezoekers opengesteld. Regelmatig vinden er openluchtconcerten e.d. plaats.

Website: www.nordkirchen.de


6. Burcht Eltz, Wierschem, Rijnland-Palts

Burcht Eltz, Wierschem, Rijnland-Palts
Burcht Eltz, Wierschem, Rijnland-Palts

Het kasteel is op een strategische plek gebouwd, aan een weg die de Moezel met de regio van de Eifel verbond. In 1268 vond er een familiebreuk plaats in de grafelijke familie die de burcht bewoonde en dit had als gevolg dat ook de burcht in tweeën gesplitst werd.

Tijdens de Eltzer Vete verzette de graaf van Eltz zich tegen de politiek van de aartsbisschop van Trier, Boudewijn van Luxemburg. Tijdens dit conflict werd het kasteel belegerd door de partij van de aartsbisschop en tijdens deze belegering werd er een kasteel, Burg Trutzeltz, gebouwd om Eltz te kunnen belegeren. De familie Eltz gaf zich in 1336 over en ze moesten vervolgens ook de verdedigingswerken van het kasteel afbreken waardoor het alleen een wooncomplex werd.

Website: www.burg-eltz.de


Top 5 mooiste kastelen van Duitsland


5. Schloss Mespelbrunn, Mespelbrunn, Beieren

Schloss Mespelbrunn, Mespelbrunn, Beieren
Schloss Mespelbrunn, Mespelbrunn, Beieren

Het Schloss Mespelbrunn is een waterburcht en staat in de Beierse gemeente Mespelbrunn tussen Aschaffenburg en Würzburg in een afgelegen zijrivier van de Elsava -Tals in Spessart. Het is sinds het begin van de 15e eeuw in familiebezit.

Website: www.schloss-mespelbrunn.de


4. Burg Hohenzollern

Burg Hohenzollern
Burg Hohenzollern

De Burg Hohenzollern ligt tussen de gemeenten Hechingen en Bisingen. Het was een kasteel van het vorstengeslacht Hohenzollern. Het kasteel ligt op een 855 meter hoge berg, die in de volksmond Zollernberg of kortweg Zoller(n) wordt genoemd.

Het oorspronkelijke, middeleeuwse kasteel, dat in het jaar 1267 voor het eerst schriftelijk vermeld werd maar waarschijnlijk al in de 11e eeuw was gebouwd, werd in het jaar 1423 na een bijna jaarlange belegering door de Zwabische vrijsteden veroverd en verwoest. Van dit kasteel bestaan slechts nog schriftelijke bronnen.

Website: www.burg-hohenzollern.com


Top 3 mooiste kastelen van Duitsland


3. Slot Hohenschwangau, Schwangau, Beiersen

Slot Hohenschwangau gezien vanaf Slot Neuschwanstein
Slot Hohenschwangau gezien vanaf Slot Neuschwanstein

Het Slot Hohenschwangau is een kasteel in de gemeente Schwangau bij Füssen in de Allgäu, in de Duitse deelstaat Beieren. Het huidige kasteel is in neogotische stijl gebouwd en dateert van 1837. Het staat op de plaats van de 12e-eeuwse burcht Schwanstein.

Hohenschwangau werd in de 12e eeuw gebouwd door de ridders van Schwangau. De Schwangause ridders waren eerst leenmannen van de Welfen en later van de Hohenstaufen, die vaak in Hohenschwangau te gast waren.

Website: www.hohenschwangau.de/schloss-hohenschwangau


2. Kasteel Marksburg, Braubach, Rijnland-Palts

Kasteel Marksburg, Braubach, Rijnland-Palts
Kasteel Marksburg, Braubach, Rijnland-Palts

De Marksburg is het enige middeleeuwse kasteel van de Mittelrhein dat nooit verwoest is. Het kasteel is rond 1117 gebouwd om de plaats Braubach te beschermen. De eerste melding van het kasteel stamt uit 1231. In maart 1945, werd het kasteel zwaar beschadigd door Amerikaanse artillerie.

Website: www.marksburg.de


1. Slot Neuschwanstein, Hohenschwangau, Beieren

Slot Neuschwanstein, Hohenschwangau, Beieren
Slot Neuschwanstein, Hohenschwangau, Beieren

Neuschwanstein in Beieren is een kasteel in het dorp Hohenschwangau in de gemeente Schwangau bij Füssen in de Allgäu. het is gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw in opdracht van (de later krankzinnig verklaarde) koning Ludwig of Lodewijk II van Beieren. Het is het beroemdste bouwwerk van Lodewijk II en met zo’n 1,3 miljoen bezoekers per jaar een van de populairste toeristische attracties van Duitsland.

De bouw is door Ludwig gestart in 1869 en zijn bedoeling was het oprichten van een middeleeuws ridderslot. Het ontwerp van de burcht werd gemaakt door de theaterarchitect en decorontwerper Christian Jank en voor de uitvoering waren Eduard Riedel en Georg von Dollmann verantwoordelijk.


Zie hier de top 10 mooiste kastelen van Frankrijk.


Top 25 mooiste kastelen van Duitsland

 1. Slot Neuschwanstein, Hohenschwangau, Beieren
 2. Kasteel Marksburg, Braubach, Rijnland-Palts
 3. Slot Hohenschwangau,Schwangau, Beiersen
 4. Burg Hohenzollern, Hechingen en Bisingen, Baden-Württemberg
 5. Schloss Mespelbrunn, Mespelbrunn, Beieren
 6. Burcht Eltz, Wierschem, Rijnland-Palts
 7. Paleis Nordkirchen, Nordkirchen, Noord-Rijnland-Westfalen
 8. Burcht Cochem, Cochem, Rijnland-Palts
 9. Kasteel van Schwerin, Schwerin, Mecklenburg-Voorpommeren
 10. Slot Nymphenburg, München, Beieren
 11. Kloster Bentlage, Rheine, Noord-Rijnland-Westfalen
 12. Slot LichtensteinLichtenstein, Baden-Württemberg
 13. Kasteel Münster, Münster, Noord-Rijnland-Westfalen
 14. Slot Linderhof, Ettal in Beieren
 15. Slot Heidelberg, Heidelberg, Baden-Württemberg
 16. Kasteel Burghausen, Burghausen, Opper-Beieren
 17. Slot Johannisburg, Aschaffenburg, Beieren
 18. Slot Sigmaringen, Sigmaringen, Baden-Württemberg
 19. Burcht van Satzvey, Mechernich, Noordrijn-Westfalen
 20. Slot Bürresheim
 21. Kasteel Anholt Isselburg, Noordrijn-Westfalen
 22. Burcht Rheinstein, Trechtingshausen, Rijnland-Palts
 23. Kasteel Wartburg, Eisenach, Thüringen
 24. Slot Wernigerode, Wernigerode, Sachsen-Anhalt
 25. Slot Sanssouci, Potsdam, Brandenburg

Zie hier de top 25 mooiste Art Deco gebouwen ter wereld.