Top 3 vieze toiletten (video)

0

Door Aartjan Pronk

Top 3 vieze toiletten

Vies toilet?Onlangs huiverde ik bij een driedelige televisieserie over het dagelijks leven in Afghanistan. Dat kwam zo: na een lange en avontuurlijke reis per auto naar de stad Kunduz arriveerde de vrouwelijke verslaggever eindelijk bij een hotel. Het lag midden in de stad en was omgeven door een muur. Bij de poort stonden bewapende beveiligers. De inrichting van het hotel oogde westers met kamers met bed en een eetzaal, maar met slechts één toilet voor het hele hotel. Daar zoomde de camera op in en het zag er onhygiënisch uit. Niet te geloven zo vies. De verslaggever had de pech dat er die avond tevoren een bruiloft was gevierd met ongeveer vijfhonderd gasten. En die hadden allemaal van dat ene toilet gebruik gemaakt, een smeerboel dus. In een flits zag ik al die andere misselijk makend toiletten waar ik tijdens mijn reizen mee te maken heb gekregen.

Top 3 vieze toiletten

Top 3 meest smerige toiletten

Vierze toilet?
Vierze toilet?

Vrijwel alle openbare toiletten in China (omstreeks het jaar 2000). Vaak een gemeenschappelijke ruimte, die je deelde met andere gebruikers waarbij de mannen wel gescheiden waren van de vrouwen. Een spleet over de lengte van de vloer was het toilet, geen water want doortrekken is er niet bij. Je poept op de grote hoop die je beneden je kunt zien en vooral ruiken. Behalve alle kleuren stront zag je ook maden kruipen over de berg poep. Een klein roestig kraantje met stromend water om je handen te wassen na afloop was dan wel weer een grote luxe.

Ook vermeldenswaardig: Toiletten op de ferryboot in China. We maakten een boottocht van Guilin naar Guang Zhou over de Xi Juangrivier. Om de benauwde slaapplaatsen te ontvluchten week ik uit naar het bovendek waar ik met vele anderen sliep tussen de pallets op het voordek. Alles was smerig aan boord dus verwachtte ik niks van de toiletten en douches op het achterdek. En terecht bleek na een korte inspectie. Zelfs om er te plassen was een crime. Adem inhouden, naar binnen stappen, plassen en weer snakkend naar adem naar buiten.

2.

Viest toilet?
Viest toilet?
Ergens in een stadje in Zuid Afrika, ik geloof Aliwall, maakten we een tussenstop en kregen wat tijd om te winkelen en rond te kijken. Het stadje bestond uit een lange hoofdstraat waar alle zijwegen op uitkwamen. Er was weinig te beleven, maar er was wel een openbaar toilet. Een smalle toegang leidde naar een binnenplaats waar een deur die niet goed op slot kon toegang bood tot een van smerigste toiletten die ik ooit gezien heb. Er lagen ook uitgedroogde drollen op de zanderige vloer en niks werkte. Geen stromend water, geen kraantje of papier. Gedrapeerd met achteloos achtergelaten papiertjes en plastic flessen leek dit wel een tafereel uit Dante’s Hel.

3.
Bij de grens van Syrië en Jordanië: Na een busreis door de woestijn van Damascus in Syrië naar Amman in Jordanië hielden we een verplichte stop bij de grens. Tijd om even het toilet te bezoeken. Maar na enig zoeken bleek het enige toilet voor mannen afgezet te zijn. Niet voor niets want de hele vloer van de forse ruimte lag onder de drek. Wat een gore troep en ik kreeg medelijden met de ongelukkige, die dit de volgende dag moest gaan opruimen. Niet alleen ontnam de aanblik mij alle aandrang, het was zo walgelijk dat ik er niet eens een foto van durfde te maken. Later bleken de meeste openbare toiletten die wij onderweg tegenkwamen van Amman naar Akaba vies te zijn. De meeste waren kapot of hadden geen stromend water. Soms lagen de uitwerpselen van de vorige klant er nog in en moest je om een emmer water vragen. Ik probeerde mijn darmritme aan te passen aan het tijdstip waarop we weer bij een hotel aankwamen en dat lukte, meestal.

Geef een reactie