, , , , , , ,

Top 50 beroemdste Franse bouwwerken aller tijden

Top 50 beroemdste Franse bouwwerken aller tijden

Je herkent ze van de foto’s en als je in Frankrijk geweest bent heb je er waarschijnlijk al een aantal gezien: de beroemdste bouwwerken in Frankrijk.

Het zijn er overigens geen 50, maar 44. Jullie weten het altijd beter, dus er zullen zeker nog wel zes suggesties komen die wij over het hoofd hebben gezien. Lees en zie meer…


Lees hier ->>> meer over architectuur en hier ->>> meer over Frankrijk op deze website…


Top 50 beroemdste Franse bouwwerken aller tijden


1. Eiffeltoren

Bouw van de Eiffeltoren

Bouw van de Eiffeltoren


2. Kasteel / paleis Versailles

Kasteel / paleis Versailles

Kasteel / paleis Versailles

Het Kasteel van Versailles / Château de Versailles is een kasteel en sinds 1792 een nationaal museum, het Musée des châteaux de Versailles et de Trianon in de Franse stad Versailles, op een twintigtal kilometer van Parijs.

In 1624 werd bij het dorp Versailles een jachtslot van rode baksteen en zandsteen voor koning Lodewijk XIII opgetrokken. Zijn zoon Lodewijk XIV breidde het uit tot een reusachtig bouwwerk in een 800 hectare groot domein.

De eerste architect was Louis Le Vau. In 1680, onder leiding van de architect Jules Hardouin-Mansart, werd het kasteel enorm vergroot. Het interieur werd door Charles Le Brun beschilderd.

Het kasteel van Versailles was bekend om zijn weelderige hoffeesten en strenge protocol; het is daarom het symbool bij uitstek voor het Ancien Régime. Het paleis bezat 226 woningen en dubbel zoveel appartementen voor een persoon.

Men schat dat er op het einde van de regeerperiode van Lodewijk XIV dagelijks tussen de 3000 en 10.000 hovelingen in Versailles verbleven, de ene uit nieuwsgierigheid, de andere uit relationele motieven, maar de meeste om hun brood te verdienen.


Zie hier de Top 10 zoektermen zomervakantie 2022 Nederlanders.


3. Arc de Triomphe

Arc de Triomphe

Arc de Triomphe

De Arc de Triomphe of de Triomfboog is een triomfboog en een van de bekendste bouwwerken van Parijs, in het 8e arrondissement.

Het bouwwerk staat op de Place Charles de Gaulle, ook nog steeds Place de l’Étoile, een van de drukste verkeerspleinen van Parijs, aan het westelijke eind van de Champs-Élysées, waar twaalf avenues, of lanen, samenkomen.

De bouw begon in 1806, ter ere van Napoleons overwinning bij Austerlitz. Pas rond 1836, onder koning Lodewijk Filips, werd de bouw voltooid.

Onder de Arc de Triomphe werd na de Eerste Wereldoorlog het Graf van de onbekende soldaat aangelegd, die in die oorlog was gesneuveld. De Arc de Triomphe is veranderd in een monument ter nagedachtenis van de Eerste Wereldoorlog.

De triomfboog is ongeveer 50 m hoog en heeft een basis van 45 m bij 22 m. Het is de op twee na grootste triomfboog in de wereld, na die van Pyongyang in Noord-Korea en na het Monument voor de Revolutie in Mexico-Stad.

Website: www.paris-arc-de-triomphe.fr


4. Carcassonne, Languedoc

Carcassonne

Carcassonne

Deze stad is na Parijs en de Mont-Saint-Michel de grootste toeristische trekpleister van Frankrijk.

De bekendste bezienswaardigheid is de volledig gerestaureerde versterkte oude binnenstad, La Cité de Carcassonne. Deze Ville fortifiée historique de Carcassonne staat sinds 1997 op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.


Zie hier de Top 10 beste populaire geschiedenisboeken die je moet lezen.


5. Notre Dame de Paris

Notre-Dame van Parijs

Notre-Dame van Parijs

De cathédrale Notre-Dame de Paris (1163 – 1345) is een in vroeggotische stijl opgetrokken kathedraal op het Île de la Cité, in het centrum van Parijs.

In de kathedraal worden drie relikwieën van Christus bewaard: de doornenkroon, een stuk uit het kruis en een van de nagels waarmee Christus gekruisigd zou zijn.


6. Mont-Saint-Michel, Normandië

Mont-Saint-Michel

Mont-Saint-Michel

De Mont Saint-Michel is een klein, rotsachtig getijdeneiland en ligt in een grote baai aan de monding van de Couesnon. Het granieten massief van de Mont Saint-Michel is bekroond met een middeleeuwse abdij.

Op de torenspits van de abdijkerk staat sinds 1898 een beeld van de heilige Michaël dat honderdzeventig meter boven de baai uitsteekt.


7. Kathedraal van Reims, Champagne-Ardenne

Kathedraal van Reims

Kathedraal van Reims

De Cathédrale Notre-Dame de Reimsis een kathedraal uit de 13e eeuw en is een van de voornaamste gotische bouwwerken van Frankrijk.

De kathedraal is historisch van belang omdat hier de koningen van Frankrijk werden gekroond en de episode met Jeanne d’Arc zich hier afspeelde.


8. Viaduct Millau

Viaduct van Millau

Viaduct van Millau

Het viaduct van Millau / viaduc de Millau is een meervoudige tuiconstructie over de rivier de Tarn, in de gemeentes Millau en Creissels in het departement Aveyron in Frankrijk.

Het viaduct, op 14 december 2004 geopend door de toenmalige president Jacques Chirac, is de hoogste brug ter wereld in constructiehoogte, dat wil zeggen de hoogte van de brugpijlers.


9. Amfitheater van Arles, Provence

Amfitheater van Arles

Amfitheater van Arles

Het Amfitheater in Arles is een Romeins amfitheater in het Franse Arles, dat tegenwoordig een van de grootste toeristische trekpleisters van de stad is. Het werd gebouwd tussen 80 en 90, en werd geopend tijdens de regeerperiode van keizer Domitianus.

Het werd vooral gebruikt voor wagenrennen en voor man-tegen-mangevechten. Tegenwoordig wordt de arena gebruikt voor stierenvechten, toneelvoorstellingen en concerten in de zomer.

Website: www.arenes-arles.com


10. Pont du Gard

Hubert Robert - The Pont Du Gard

Hubert Robert – The Pont Du Gard

De Pont du Gard is een Romeins aquaduct dat later is uitgebreid tot brug. Het bouwwerk ligt iets ten zuiden van het plaatsje Vers-Pont-du-Gard in Frankrijk, niet ver van Nîmes en Uzès, en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.


11. Abdij van Fontenay

Abdij van Fontenay

Abdij van Fontenay

De Abdij van Fontenay is een voormalige cisterciënzer abdij in Bourgogne-Franche-Comté, in de gemeente Marmagne.

De abdij wordt beschouwd als een goed voorbeeld van de 12e-eeuwse cisterciënzer bouwkunst, waar volledige afzondering mogelijk was door de architectuur en de ligging in een afgelegen en groene vallei.

Deze abdij is vernoemd naar de fonteinen die haar tuinen versieren. In 1981 werd de abdij toegevoegd aan de lijst met werelderfgoed van UNESCO.


12. Kasteel van Chenonceau

Kasteel van Chenonceau

Kasteel van Chenonceau

Het Kasteel van Chenonceau / Château de Chenonceau ligt in de Loirevallei bij de plaats Chenonceaux in het Franse departement Indre-et-Loire, niet ver van Amboise en tussen Blois en Tours.

De naam van het kasteel wordt zonder -x geschreven, in tegenstelling tot die van het plaatsje Chenonceaux. Het is een van de kastelen van de Loire.

Het is een van de meest bijzondere kastelen van het Loiregebied omdat het kasteel over het water van de rivier de Cher ligt en het bezienswaardige en goed onderhouden tuinen heeft. Het kasteel is in privébezit en is het hele jaar geopend.


Top 50 beroemdste Franse bouwwerken aller tijden


13. Rocamadour (Midi-Pyrénées)
14. Pausenpaleis Avignon
15. Hospices de Beaune (Bourgondië).
16. Arena van Nîmes (Languedoc)
17. Kathedraal van Straatsburg (Alsace)
18. Citadel de Besançon (Franche-Comté)
19. Kasteel van Azay-le-Rideau (Centre)
20. Kathedraal van Chartres (Centre)
21. Kasteel van Pierrefonds (Picardy)
22. Fourvière Basilica (Rhône-Alpes)
23. Trofee van de Alpen / Le Trophée des Alpes / Trophée d’Auguste (Provence-Alpes-Côte d’Azur)
24. Kasteel van Chantilly (Picardy)
25. Maison Carrée in Nîmes (Languedoc)
26.Kasteel Haut-Kœnigsbourg (Alsace)
27. Notre-Dame de la Garde in Marseille (Provence-Alpes-Côte d’Azur)
28. Sluizen van Fonserannes in Béziers (Languedoc)
29. Capitole in Toulouse (Midi-Pyrénées)
30. Kasteel van Blois(Centre)
31. Kathedraal van Amiens (Picardy)
32. Kathedraal van Rouen (Normandy)
33. Lourdes Basilica (Midi-Pyrénées)
34. Romeins theater van Orange (Provence)
35. Monument aux Girondins, Bordeaux (Aquitaine)
36. Pompidou Museum van Metz (Lorraine)
37. Abbaye aux Hommes, Caen (Normandy)
38. Kasteel van Vizille (Rhône-Alpes) 3
39. Koninklijk klooster van Brou (Rhône-Alpes)
41. Kathedraal van Périgueux (Aquitaine)
42. Lion de Belfort (Franche-Comté)
43. Huis van Joan of Arc (Lorraine)
44. Charles de Gaulle Memorial (Champagne-Ardenne)


Zie hier de tien mooiste natuurgebieden in Frankrijk.


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie