Top 50 grootste stadsparken in de wereld

0
Chugach State Park - Top 50 grootste stadsparken in de wereld
Chugach State Park - Top 50 grootste stadsparken in de wereld

Grootste stadsparken in de wereld

Meer dan de helft van ’s werelds 50 grootste stadsparken bevinden zich in de Verenigde Staten. Veel van de wereldsteden lijken een doolhof van glas en beton.

Overal waar je kijkt, vind je hoge wolkenkrabbers, wegen vol met auto’s en heel veel lawaai. Dat hoort natuurlijk bij het leven in de stad. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over natuur op deze website…


Top 50 grootste stadsparken in de wereld

Bron: www.worldatlas.com


Sommige steden bevatten grote oases van groen, waar mensen kunnen genieten van de bezienswaardigheden en geluiden van dieren in het wild, kunnen sporten, picknicken of gewoon een ontspannende wandeling kunnen maken.

Deze oases staan ​​bekend als stadsparken. Sommige van deze parken beslaan honderden, zelfs duizenden hectares. Sommige zijn toegankelijk vanuit de stad, andere bevinden zich net aan de rand van de stadsgrenzen.


10. Bukhansan National Park

Bukhansan National Park
Bukhansan National Park

Het Bukhansan National Park is te vinden bij Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea. Het woord Bukhansan betekent letterlijk ‘bergen ten noorden van de Han-rivier’.

Het park zelf, dat een oppervlakte heeft van 7.992 hectare, is door het Guinness Book of World Records aangewezen als het ‘meest bezochte nationale park voor de oppervlakte’

Het park wordt wordt jaarlijks door naar schatting vijf miljoen mensen bezocht. Het is erg populair met wandelaars en bevat beboste gebieden, kloven, granietpieken en boeddhistische tempels. Het park herbergt ook ongeveer 3.100 planten- en diersoorten.


Zie hier de Top 10 mooiste nationale parken in Canada om te bezoeken.


9. Bayou Sauvage National Wildlife Refuge – New Orleans, Louisiana

Bayou Sauvage National Wildlife Refuge
Bayou Sauvage National Wildlife Refuge

Het Bayou Sauvage National Wildlife Refuge is gecreëerd om de laatst overgebleven moerasgebieden in de regio te beschermen. Het ligt in de stad New Orleans, Louisiana.

Het toevluchtsoord herbergt verschillende natuurlijke habitats, waaronder moerassen, hardhout in de bodem, lagunes, kanalen, holen en natuurlijk natuurlijke moerassen.

Er zijn ongeveer 340 soorten vogels die in de schuilplaats te vinden zijn. Een ander veel voorkomend gezicht is de Amerikaanse alligator.


8. Franklin Mountains State Park – 98.120 hectare – El Paso, Verenigde Staten

,

Franklin Mountains State Park
Franklin Mountains State Park

Zoals de naam al aangeeft, bevindt het Franklin Mountains State Park zich in het kleine Franklin Mountains-gebied, binnen de stadsgrenzen van El Paso, Texas. Het park is in 1979 opgericht om de landschappen van de Chihuahuan-woestijn te behouden.

Parkactiviteiten omvatten wandelen, mountainbiken, kamperen en rotsklimmen. Als je Franklin Mountains State Park bezoekt, krijg je de mogelijkheid om met een gondel naar een observatiepunt op een hoogte van 5.632 voet (1.717 m) te gaan.


Zie hier de Top 10 mooiste nationale parken ter wereld 2022.


7. Sanjay Gandhi National Park – 10.384 – hectareMumbai, India

Sanjay Gandhi National Park
Sanjay Gandhi National Park

Het Sanjay Gandhi National Park bevat een uitgestrekt bosgebied met meer dan 1.300 soorten bomen. Het bevat ook veel verschillende diersoorten, waaronder 274 soorten vogels, 35 soorten zoogdieren en 170 soorten vlinders.

Bezoekers van het park kunnen genieten van verschillende activiteiten, zoals tijger- en leeuwensafari’s, varen, fietsen en een bezoek brengen aan de oude Kanheri-grotten die ongeveer 2000 jaar geleden in de rotsen zijn uitgehouwen.


6. Losiny Ostrov National Park – 11.600 hectare, Moskou, Rusland

Eigenlijk ligt 27% van het Losiny Ostrov National Park binnen de stadsgrenzen van de Russische hoofdstad. Meer dan 80% ervan is bedekt met bos en bijna de helft van het park is niet toegankelijk voor het publiek.

De andere helft is gereserveerd voor gevestigde excursieroutes en rondleidingen, evenals andere recreatieve activiteiten die toegankelijk zijn voor het grote publiek.

Wildlife in het park omvat elanden, bevers, wilde planken, wezels, hazen, muskusratten en rode vossen. Er zijn ook 186 soorten vogels die in het park leven of er doorheen trekken.


Zie hier de beste parken in Nederland 2020 – De top 10 volgens Holidu


5. McDowell Sonoran Preserve – 12.300 hectare – Scottsdale, Verenigde Staten

McDowell Sonoran Preserve
McDowell Sonoran Preserve

Het McDowell Sonoran Preserve leefgebied omvat de Sonorawoestijn, een breed scala aan multifunctionele paden, die te voet, te paard of met de fiets kunnen worden afgelegd.

De website van de stad Scottsdale waarschuwt mensen die het park bezoeken om uit te kijken voor ratelslangen, die in de lente tevoorschijn kunnen komen uit hun schuilplaats.

De slangen zijn een beschermde soort die van vitaal belang wordt geacht voor het ecosysteem van het park.

Boogschieten is een unieke activiteit die kan worden beoefend in het McDowell Sonoran Preserve, vooral in december en januari, het seizoen van herten en pekari’s.


4. Pedra Branca State Park – 12.394 hectare – Rio de Janeiro, Brazilië

Pedra Branca State Park
Pedra Branca State Park

Het Pedra Branca State Park is een stadspark één van de grootste steden van Brazilië, Rio de Janeiro. Het kan nauwkeuriger worden omschreven als een stadsbos.

Het park beschermt de helft van wat bekend staat als het overblijfsel van het Atlantische Woud van Rio de Janeiro, een van de meest bedreigde biomtopen van zowel Brazilië als de wereld.

Het bevat meer dan 900 soorten planten en bijna 500 verschillende soorten vogels, zoogdieren, reptielen, amfibieën en vissen, waarvan sommige met uitsterven worden bedreigd.

In het park vind je het hoogste punt van Rio de Janeiro, de Pico da Pedra Branca, gelegen op een hoogte van 1.024 meter.


Zie hier alle klimbossen en klimparken in Nederland en Vlaanderen.


3. Margalla Hills National Park – 17.386 hectare – Islamabad, Pakistan

Margalla Hills National Park
Margalla Hills National Park

In de stad Islamabad, de hoofdstad van de Zuid-Aziatische Pakistan ligt het park Margalla Hills National Park. Het is in 1980 opgericht en omvat de Margalla Hills, Rawal Lake en het Shakarparian Sports and Cultural-complex.

Het park heeft verschillende soorten vogels, reptielen en zoogdieren, en het is een uitbreiding van het natuurreservaat Islamabad. Het bevat ook verschillende wandelpaden die populair zijn bij toeristen en de lokale bevolking.

Qua landschap zijn de Margalla Hills de ruige uitlopers van het uitgestrekte Himalaya -gebergte en bevatten ze veel valleien en steile hellingen.


Zie hier de top 10 groenste steden en dorpen van Nederland 2022.


2. Table Mountain National Park – 22.100 hectare – Kaapstad, Zuid-Afrika

Table Mountain - Lion's Head
Table Mountain – Lion’s Head

Het op één na grootste stadspark ter wereld ligt in Kaapstad, Zuid-Afrika. Het park, dat 22.100 hectare groot is, is vernoemd naar de iconische, platte Tafelberg, die een platte top heeft waardoor het lijkt op het blad van een tafel.

Een kabelbaan bij het park kan toeristen helemaal naar de top van de berg brengen. Het park bevat ongeveer 2.200 verschillende soorten planten en 1.470 bloemsoorten, waarvan er vele endemisch zijn voor de regio.

Een ander interessant gezicht om te zien in Table Mountain National Park zijn de pinguïns, die graag samenkomen in een deel van het park dat bekend staat als The Boulders.

Website: www.sanparks.org/parks/table_mountain


1. Chugach State Park – 200.400 hectare – Anchorage, Alaska

Chugach State Park - Top 50 grootste stadsparken in de wereld
Chugach State Park – Top 50 grootste stadsparken in de wereld

Het Chugach State Park is het grootste stadspark ter wereld, met een oppervlakte van meer dan 200.000 hectare. Het is zelfs bijna tien keer groter dan het Nationaal Park Tafelberg, ’s werelds op één na grootste.

Chugach State Park ligt in Anchorage, Alaska. “Chugach” is een stamnaam voor de lokale inheemse bevolking. Het park zelf bevat verschillende geografische kenmerken, waaronder hoge bergen, heuvels, meren en rivieren.

Het omvat ook wandelpaden die erg populair zijn bij toeristen. Andere populaire buitenactiviteiten in het park zijn raften, fietsen, ATV’s rijden, kajakken en vissen. er zijn ook campings en hutten die parkgebruikers kunnen huren.

Website: www.dnr.alaska.gov/parks/aspunits/chugach/chugachindex.htm


Top 50 grootste stadsparken in de wereld


1. Chugach State Park Anchorage Verenigde Staten 200.400 hectare
2. Table Mountain National Park Cape Town Zuid-Afrika 22.100 hectare
3. Margalla Hills National Park Islamabad Pakistan 17.386 hectare
4. Pedra Branca State Park Rio de Janeiro Brazilië 12.394 hectare
5. McDowell Sonoran Preserve Scottsdale Verenigde Staten 12.300 hectare
6. Losiny Ostrov National Park Moscow Rusland 11.600 hectare
7. Sanjay Gandhi National Park Mumbai India 10.384 hectare
8. Franklin Mountains State Park El Paso Verenigde Staten 98.120 hectare
9. Bayou Sauvage National Wildlife Refuge New Orleans Verenigde Staten 9.210 hectare
10. Bukhansan National Park Seoul Zuid-Korea 7.992 hectare
11. North Saskatchewan River valley parks system Edmonton Canada 7.284 hectare
12. South Mountain Park Phoenix Verenigde Staten 6.589 hectare
13. Western Sydney Parklands Sydney Australië 5.280 hectare
14. Changa Manga Lahore Pakistan 5.065 hectare
15. Rouge National Urban Park Toronto Canada 5.000 hectare
16. Government Canyon State Natural Area San Antonio Verenigde Staten 4.955 hectare
17. Appian Way Regional Park Rome Italië 4.580 hectare
18. Lee Valley Park London Verenigd Koninkrijk 4.047 hectare
19. Trinity River Project Dallas Verenigde Staten 4.047 hectare
20. Phoenix Sonoran Preserve Phoenix Verenigde Staten 3.890 hectare
21. Cullen Park Houston Verenigde Staten 3.751 hectare
22. Ulsan Grand Park Ulsan Zuid-Korea 3.640 hectare
23. Topanga State Park Los Angeles Verenigde Staten 3.626 hectare
24. Namhansanseong Provincial Park Seongnam Zuid-Korea 3.445 hectare
25. Timucuan Preserve Jacksonville Verenigde Staten 3.185 hectare
26. George Bush Park Houston Verenigde Staten 3.157 hectare
27. Newport News Park Newport News Verenigde Staten 3.121 hectare
28. North Mountain and Shaw Butte Preserves Phoenix Verenigde Staten 3.035 hectare
29. Mission Trails Regional Park San Diego Verenigde Staten 2.921 hectare
30. Verkiai Regional Park Vilnius Litouwen 2.711 hectare
31. Jefferson Memorial Forest Louisville Verenigde Staten 2.433 hectare
32. William B. Umstead State Park Raleigh Verenigde Staten 2.258 hectare
33. Bitsa Park Moscow Rusland 2.208 hectare
34. Brescia Hills Park Brescia Italië 2.183 hectare
35. El Tepeyac National Park Mexico City Mexico 2.154 hectare
36. Ahupua'a O Kahana State Park Honolulu Verenigde Staten 2.116 hectare
37. Forest Park Portland Verenigde Staten 2.087 hectare
38. Eagle Creek Park Indianapolis Verenigde Staten 1.929 hectare
39. Far North Bicentennial Park Anchorage Verenigde Staten 1.821 hectare
40. Shelby Farms Memphis Verenigde Staten 1.821 hectare
41. Santiago Metropolitan Park Santiago Chili 1.785 hectare
42. Blue Mountain-Birch Cove Lakes Wilderness Area Halifax Canada 1.767 hectare
43. False Cape State Park Virginia Beach Verenigde Staten 1.749 hectare
44. Casa de Campo Madrid Spanje 1.724 hectare
45. Griffith Park Los Angeles Verenigde Staten 1.707 hectare
46. Fairmount Park Philadelphia Verenigde Staten 1.686 hectare
47. Oldman River valley parks system Lethbridge Canada 1.619 hectare
48. Izmaylovsky Park Moscow Rusland 1.608 hectare
49. Pumpkin Hill Creek Preserve State Park Jacksonville Verenigde Staten 1.577 hectare
50. Walter E. Long Park Austin Verenigde Staten 1.503 hectare

Geef een reactie