, , ,

Top 50 hoogste bergen van Frankrijk

Mont Blanc - Hoogste bergen in Frankrijk

Top 50 hoogste bergen van Frankrijk

Ieder jaar fietsen ze tijdens de Tour de France over vele bergen. Een logische vraag is dan ook: wat zijn de hoogste bergen van Frankrijk? Lees meer voor het antwoord…


Lees hier ->>> meer over de natuur en hier ->>> over Frankrijk op deze website…


Top 50 hoogste bergen van Frankrijk


Bergketens: Hoogste bergen in Frankrijk

Bergketens in Frankrijk


De Alpen

De Alpen worden begrensd door de Golf van Genua, de Rhônevlakte, de Povlakte, de Zwitserse Hoogvlakte, het Alpenvoorland van Beieren en de Kleine Hongaarse Laagvlakte. De boog van de Alpen begint bij de Golf van Genua, waar het gebergte oostwaarts overgaat in de Apennijnen.

Vanaf hier loopt het gebergte naar het noorden, om dan oostwaarts rond de Povlakte om te buigen. In deze ombuiging komen de Alpen samen met de Jura om dan verder naar het oosten geleidelijk lager te worden. Bij Wenen zijn de Alpen gescheiden van de geologisch verwante Karpaten door het Bekken van Wenen.


Pyreneeën

De Pyreneeën zijn ontstaan door de botsing van het Iberisch Schiereiland met het Europese continent, gedurende de Alpiene orogenese, vanaf circa 50 miljoen jaar geleden tot heden. Er zijn 129 pieken met een hoogte van 3000 meter of meer. De hoogste berg in de keten is de Aneto (3404 meter), gelegen in het uiterste noordoosten van het Spaanse Aragón.

De Pyreneeën bestrijken in totaal zes Franse departementen en vier Spaanse regio’s; het dwergstaatje Andorra ligt volledig in het gebergte. Er zijn aan Franse en Spaanse kant diverse natuurreservaten.


Centraal Massief of Massif central

Het Centraal Massief is een hooggelegen gebied in het centraal-zuidelijke deel van Frankrijk, bestaande uit bergen en plateaus. Massif central is vooral ontstaan door vulkanisme en opheffing (of epeirogenese) van oudere gesteentes.

Het vulkanisme begon circa 20 miljoen jaar geleden en eindigde voor zover uitbarstingen betreft 5840 jaar geleden, plusminus 120 jaar[1]. In het Centraal Massief liggen meer dan 400 uitgedoofde vulkanen, meer dan waar ook ter wereld. Bekende bronnen zijn die bij Vichy en Mont-Dore.


Jura

De Jura is een gebergte aan weerszijden van de grens tussen Frankrijk en Zwitserland. Het is een oud berggebied, waarvan de toppen zich parallel aan elkaar uitstrekken van noord naar zuid. Naar het westen verloopt de Jura terrasvormig, aan de oostzijde daalt het gebergte met een hoge, steile wand af naar de Zwitserse Hoogvlakte.

In het zuiden zijn de hoogste bergtoppen: Crêt de la Neige (1718 m) in Frankrijk, en de Mont Tendre (1678,8 m) in Zwitserland. Naar het noordoosten worden de bergen lager. Behalve door bergpassen hebben de lengtedalen verbinding door rotskloven (cluses).


De Vogezen

Dit is een middelhoge bergketen in het noordoosten van Frankrijk. De Vogezen beginnen aan de grens met Zwitserland en strekken zich naar het noorden uit over de westelijke zijde van het Rijndal. De ronde toppen van de Grote Vogezen worden ballons genoemd, Frans voor bolvormige bergen.

Van 1871 tot 1918 liep door het zuidelijk gedeelte de grens tussen Frankrijk en Duitsland. Er zijn verschillende geologische overeenkomsten tussen de Vogezen en het Zwarte Woud. De Vogezen bestaan voornamelijk uit graniet en rode zandsteen.


Zie hier de top 50 langste rivieren van Frankrijk.


Top 50 hoogste bergen van Frankrijk

[table “” not found /]

Top 25 hoogste bergen van Frankrijk

[table “” not found /]

Zie hier de tien mooiste natuurgebieden in Frankrijk.


Top 10 hoogste bergen van Frankrijk

[table “” not found /]