Tropische vakanties zorgt voor verbetering mentale gezondheid

0
Tropische vakanties zorgt voor verbetering mentale gezondheid
Tropische vakanties zorgt voor verbetering mentale gezondheid

Tropische vakanties zorgt voor verbetering mentale gezondheid

In een studie gepubliceerd in International Journal of Environmental Research Research and Public Health vonden onderzoekers bewijs dat een vakantie in de tropen het psychisch welzijn kan verbeteren. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over vakantie op deze website.


Tropische vakanties zorgt voor verbetering mentale gezondheid


Mensen gaan vaak op vakantie omdat ze denken dat vakantie gepaard gaat met positieve effecten op het mentale welzijn. Onderzoek over dit onderwerp is echter schaars.

Onderzoekers Tanja Laukkala en collega’s waren geïnteresseerd in het onderzoeken van de effecten die tropische vakanties hebben op het psychologisch welzijn.

Laukkala en collega’s onderzochten gegevens van 729 gezonde Finse personen die naar Benin, West-Afrika reisden. Dit als onderdeel van een klinische veldproef waarbij een oraal diarree-vaccin werd getest.


Zie hier de Top 10 Populairste vakantiebestemmingen van de Belgen.


Deelnemers leverden monsters van hun ontlasting voor, tijdens en na hun vakantie in Ook werden beoordeeld op psychische problemen via de General Health Questionnaire-12.

Resultaten van dit onderzoek tonen aan dat een tropische vakantie het psychisch welbevinden van de meeste deelnemers verhoogde. Dit ongeacht geslacht en leeftijd. Deze voordelen voor het psychisch welzijn namen echter ongeveer een maand na de vakantie af.


Zie hier de Top 10 beste fietslanden in Europa 2021 volgens Fietsvakanties.nl


Tropische vakantie goed tegen winterdepressie

Deelnemers ervoeren een slechter psychisch welbevinden vóór de vakantie in vergelijking met tijdens en na de vakantie.

Laukkala en collega’s ontdekten ook dat deelnemers die in de winter op tropische vakantie gingen, langdurigere psychologische voordelen ervoeren. Dit in vergelijking met deelnemers die andere tijden van het jaar op tropische vakantie gingen.

Ondanks dat een meerderheid van de deelnemers (71%) reizigersdiarree ervoer, had dit geen invloed op het psychologische welzijn van de deelnemers tijdens hun vakantie.

Wel blijkt een tropische vakantie in de winter langdurigere psychologische voordelen op te leveren dan een tropische vakantie in de zomer.


Zie hier mooie vakantieherinneringen? Neem foto’s en selfies


Bron en meer informatie: Tanja Laukkala, Tom Rosenström en Anu Kantele: A Two-Week Vacation in the Tropics and Psychological Well-Being—An Observational Follow-Up Study, Int. J. Environ. Res. Public Health 2022, 19(16), 10381; https://doi.org/10.3390/ijerph191610381


Geef een reactie