Tuinieren zorgt voor beter immuunsysteem

Tuinieren zorgt voor beter immuunsysteem
Tuinieren zorgt voor beter immuunsysteem

Tuinieren zorgt voor beter immuunsysteem

Dat de natuur je goed doet wisten we wel. Je wist bijvoorbeeld al dat als je gestrest bent 20 minuten in de natuur wonderen doet en dat mensen die bij natuur wonen leven langer. Nu blijkt die natuur ook nog eens goed te zijn voor je immuunsysteem. Dit zeggen Finse onderzoekers van de Universiteit van Helsinki. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over gezondheid op deze website.


Tuinieren zorgt voor beter immuunsysteem


Het gaat bijvoorbeeld om plantjes water geven, in het groen spelen en zelfs een klein bos aanleggen. De Finse kinderen gingen voor een experiment bij de kinderopvang veel meer de natuur in. De resultaten ware verrassend: hun immuunsysteem verbeterde al in een paar weken.

De kinderdagverblijven legden een grasveldje aan, lieten de kids dwergheide en bosbessen planten, plantenbakken verzorgen. Het bleek dat de diversiteit aan microben in het lichaam en op de huid van jonge kinderen in zeer korte tijd gezonder waren.

Vergeleken met andere stadskinderen die spelen in standaard stedelijke kinderdagverblijven met met bestrating, tegels en grind, vertoonden drie-, vier- en vijfjarigen in de vergroende kinderdagverblijven in Finland verhoogde T-cellen en andere belangrijke immuuncellen. Deze markers waren al 28 dagen in hun bloed.

‘We ontdekten ook dat de darmmicrobiota van kinderen die groen kregen, vergelijkbaar was met de darmmicrobiota van kinderen die elke dag het bos bezochten’, verklaarde onderzoekster Marja Roslund.


Let op: ook buiten zijn heeft enorme positieve voor gezondheid!


Bron en meer informatie: Daycares in Finland Built Their Own ‘Forests’, And It Changed Kids’ Immune Systems, Carly Cassella, 21 september 2021.