Tweede kind is probleemkind in gezin: het crimineeltje!

0
Tweede kind is het probleemkind in het gezin
Tweede kind is het probleemkind in het gezin

Tweede kind is probleemkind in gezin

We wisten al dat het eerste kind slimmer was dan de opvolgende broertjes en zusjes. Dat kun je hier->>> en hier->>> lezen. Nu blijk je toch gelijk gelijk te hebben over dat vervelende en liegende broertje of zusje. Één van de meest gerenommeerde onderzoeksinstituten in de wereld, het Massachusetts Institute of Technology of MIT, heeft dit onderzocht. Lees meer…

Tweede kind is probleemkind in gezin
Tweede kind is probleemkind in gezin


Tweede kind is probleemkind in gezin


Het maakt echt wel een verschilletje als het gaat om criminaliteit en of de als eerste of als tweede wordt geborgen. De tweede zou volgens onderzoeken onder kinderen in de VS en Denemarken zo’n 20 tot 40 procent crimineler zijn dan nummertje één.


Despite large differences in environments across the two areas, we find remarkably consistent results: in families with two or more children, second-born boys are on the order of 20 to 40 percent more likely to be disciplined in school and enter the criminal justice system compared to first-born boys even when we compare siblings.

Uit: Birth Order and Delinquency: Evidence from Denmark andFlorida


Op zoek naar verklaringen voor het criminele gedrag van het tweede kind

Hoe zit dat dan toch met dat gedrag van die tweede? Nou, een verklaring zou kunnen zijn dat de tweede het ‘dommige’ gedrag van zijn oudere broertje of zusje als voorbeeld neemt. Had nummer één nog twee ‘verstandige’ volwassenen als voorbeeld, de tweede krijgt daar een derde rolmodel bij.

Verder is er ook minder aandacht voor nummer twee door de ouders. Er is nu eenmaal een limiet aan de tijdsbesteding die kan worden doorgebracht met de kinderen. Als die aandacht verdeel moet worden is het logisch dat nummer twee op ‘achterstand’ ligt waar het gaat om aandacht op nummer één. Nummer één had de volledige aandacht van beide ouders bij geboorte en nummer twee moet die aandacht direct al delen. Dit verkrijgen van minder aandacht zich kunnen uiten in minder hechting aan de en minder empathie medemens en dat is wel handig als je de criminaliteit in gaat.


Bron en meer informatie: Sanni Breining, Joseph Doyle, David N. Figlio, Krzysztof Karbownik en Jeffrey Roth: Birth Order and Delinquency: Evidence from Denmark andFlorida, januari 2017

Geef een reactie