Vals spelen maakt ongelukkig blijkt uit studie

0
Vals spelen maakt ongelukkig blijkt uit studie
Vals spelen maakt ongelukkig blijkt uit studie

Vals spelen maakt ongelukkig

Gewoon niet meer doen: vals spelen, je wordt er echt niet gelukkiger van. Dat zegt professor Jan Stets van de universiteit van Californië na een studie waarin studenten de hoofdrol speelden. En als je dan vals wilt spelen, doe het dan samen met anderen, dan voel je je wat prettiger!

Vals spelen maakt ongelukkig blijkt uit studie
Vals spelen maakt ongelukkig blijkt uit studie

Vals spelen maakt ongelukkig

De studenten moesten alleen en in groepjes van drie in wedstrijdvorm tegen elkaar opdrachten vervullen. Voor de beste studenten lag er een mooie geldprijs in het verschiet. Tijdens de opdrachten kregen de studenten de kans om vals te spelen. En vals spelen verhoogde natuurlijk de kans op de uiteindelijke beloning. Niet iederen speelde overigens vals. In de woorden van professor Stets: “Those who did not cheat either believed that cheating was wrong, and this deterred them from cheating, or they did not feel compelled to cheat because they could accomplish the task based on their abilities,” explained Stets.”

Valsspelers krijgen ‘morele twijfels’

Degene die vals speelden kregen wat morele twijfels over zichzelf. Het blijkt lastig om om te gaan hoe anderen je zien, als succesvol en winnaar, en hoe je jezelf ziet, als valsspeler. Aan het woord is wederom Stets: “The act of cheating apparently activated thoughts about how others saw the participants in comparison to how they saw themselves along the moral dimension. Despite how individuals justified their cheating to themselves, when they considered the views of others, reports of happiness declined when they thought that others’ views would be discrepant with their own self-views.”

Grappig is wel dat studenten die als groep vals speelden, individueel minder last hadden van nare gevoelens over zichzelf. Schijnbaar kun je dat vergoelijken onder het mom van: de anderen deden het ook, of anderen hebben er voor gezorgd dat ik het deed en ik kon eigenlijk niet anders vanwege de groepsdruk…

Bron: Jan E. Stets, Ryan Trettevik, Happiness and Identities, ScienceDirect, 8 April 2016

PS: Voor ons is het nog even onduidelijk of het vals spelen of valsspelen de voorkeurspelling is, maar dat terzijde, hoewel we ook hier graag een antwoord op hebben van de één of andere mislukte leraar Nederlands.

Photo credit: Sclafani via Foter.com / CC BY-NC-ND

Geef een reactie