Advertentie

Veganisten zijn het gezondst en ze worden het oudst

Stop maar het dollen van je groente-, fruit- en notenetende collega. Grote kans dat die linksdraaiende macro-chaoot met zijn of haar peulvruchtjes veel langer leeft dan jij! Lees meer…

Advertentie

Lees hier ->>> meer over gezondheid op deze website…


Veganisten zijn het gezondst en ze worden het oudst
Veganisten zijn het gezondst en ze worden het oudst

Veganisten zijn het gezondst en ze worden het oudst


Eigenlijk weten we het wel dat rood vlees niet goed voor ons is. In dat rode vlees zit bijvoorbeeld verzadigd vet en heemijzer. Als je het lekker gaat bakken kunnen er ook nog schadelijke PAK’s bijkomen – vooral bij verbranding – en  bewerkte producten zijn lekker zout en met nitriet.

Er bestaat inmiddels veel onderzoek dat uitwijst dat het van noten, zaden, granen, groente en fruit zorgt voor een verminderde kans op kanker, hartaandoeningen en hoge bloeddruk.

Een nieuwe studie, gepubliceerd in The Journal of Nutrition, onderzocht hoe de verschillende diëten invloed hebben op biomarkers zoals antioxidanten.

Antioxidanten beschermen je weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die in sommige gevallen schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels. Wanneer ze schade veroorzaken, noemen we dat oxidatieve stress.

De onderzoekers vonden dat veganisten de meeste antioxidanten in hun lichaam hebben, vermoedelijk omdat ze meer noten, groenten en fruit eten.

Voor dit onderzoek werden 840 mensen gevolgd met vijf verschillende eetstijlen. Denk aan: veganisten (geen dierlijke producten), lacto-ovo-vegetariërs (eieren en zuivel zijn toegestaan, maar vis en vlees niet), pesco-vegetariërs (eten vis maar geen vlees), semi-vegetariërs (eten minder dan één keer per week vlees) en niet-vegetariërs.

Deelnemers aan het onderzoek gaven bloed-, urine- en vetmonsters, die door wetenschappers werden onderzocht op antioxidanten, verzadigd vet, onverzadigd vet en vitamineniveaus.

De veganisten bleken de de hoogste niveaus van carotenoïden te hebben, een antioxidant. Ook vonden ze bij de veganisten meer stoffen die de ontstekingen remmen. Veganisten hadden ook meer omega-3-vetzuren in hun lichaam. Dit komt door de walnoten, lijnzaad en andere zaden.

Vegetariërs komen in de buurt van veganisten, maar de resultaten voor semi-vegetariërs en niet-vegetariërs waren stukken minder. Natuurlijk zijn de resultaten gecontroleerd op leeftijd, sexe, inkomen en meer van dat fraais.


Bron en meer informatie: Fayth L. Miles, Jan Irene C, Lloren, Ella Haddad, Karen Jaceldo-Siegl, Synnove Knutsen, Joan Sabate en Gary E FraserPlasma, Urine, and Adipose Tissue Biomarkers of Dietary Intake Differ Between Vegetarian and Non-Vegetarian Diet Groups in the Adventist Health Study-2 in The Journal of Nutrition, nxy292, https://doi.org/10.1093/jn/nxy292
15 februari 2019.


advertentie

Geef een reactie