Vegetariërs zijn ongezonder en ‘mentaal in de war’

Negen redenen waarom vegetariërs langer leven
Negen redenen waarom vegetariërs langer leven

Vegetariërs zijn ongezonder en ‘mentaal in de war’

Neem nog maar een lekker stukje vlees, zo zou je dit onderzoek van de Oostenrijkse Graz universiteit ook kunnen lezen.

Een paar uitkomsten: de vegetariërs en veganisten zijn vaker ziek, ze hebben vaker psychische problemen en hebben gemiddeld een lagere kwaliteit van leven. Lees meer over dit onderzoek en onze noten-, groente- en fruitetende vrienden en vriendinnen.

Vegetariërs zijn ongezonder en ‘mentaal in de war’

In het onderzoek werden 1.320 mensen onder de loep genomen. Van deze 1.320 waren er 330 vegetariër of veganist. Verder waren er 330 die zowel veel fruit en groenten als vlees aten en 330 overtuigende vleeseters.

De vegetariërs bleken een lagere Body Mass Index (BMI) te hebben en minder alcohol te drinken, maar ze bleken overduidelijk ongezonder en in mindere mentale conditie.

Vegetariërs zijn ongezond en 'mentaal in de war'
Zijn vegetariërs zijn ongezonder dan vleeseters?

Zie hier de top 10 beste vegan kookboeken 2022 (5 lijstjes).


“Our study has shown that Austrian adults who consume a vegetarian diet are less healthy (in terms of cancer, allergies, and mental health disorders), have a lower quality of life, and also require more medical treatment.”

Een ander interessant element was hoe minder vlees er door de deelnemers werd gegeten, hoe meer ze doktersafspraken skipten. Ook moesten e niets hebben van vaccinatie.

Al met al heeft dit niet zo’n geweldige invloed op de algemene gezondheid van de de gemiddelde vegetariër. Naast de eerder genoemde problemen bleken ze ook meer gevoelig te zijn voor kanker, allergieën, depressies en angstaanvallen.

Door de samenstelling van de drie verschillende groepen mensen, lijken de uitkomsten redelijk overtuigend. Zeker als we bovenstaande tabel in ogenschouw nemen. Natuurlijk is altijd de oorzaak gevolg kwestie.

Zijn het nu juist de mensen met een zwakkere (fysieke en mentale) gezondheid die er eerder voor kiezen om over te gaan op het eten van groente, fruit en noten?


Bron en meer informatie: Nathalie T. Burkert, Johanna Muckenhuber, Franziska Großschädl, Éva Rásky en Wolfgang Freidl: Nutrition and health – The association between eating behavior and various health parameters: a matched sample study, Institute of Social Medicine and Epidemiology, Medical, Februari 2014