Veiligste banken ter wereld 2020 – Top 10 met 2x NL’se bank

Veiligste banken ter wereld 2020 - Top 10 met 2x NL'se bank
Veiligste banken ter wereld 2020 - Top 10 met 2x NL'se bank

Veiligste banken ter wereld 2020

Veel van de grootste banken ter wereld zijn Chinees of Amerikaans. Groot betekent zeker niet veilig, hiervoor moet je in Europa zijn. De onderstaande ranglijst is gebaseerd op het onderzoek van het tijdschrift Global Finance over de veiligste banken ter wereld.

Al bijna dertig jaar lang rangschikt het tijdschrift Global Finance banken op stabiliteit. Om de ranglijst samen te stellen, selecteert Global Finance de 500 grootste banken ter wereld op basis van activa. Ze kijken vervolgens naar de langetermijnratings van Fitch, Moody’s en Standard & Poor’s.


Lees hier ->>> meer over economie op deze website…


Veiligste banken ter wereld 2020 - Top 10 met 2x NL'se bank
Veiligste banken ter wereld 2020 – Top 10 met 2x NL’se bank

Top 10 – Veiligste banken ter wereld 2020


10. Banque et Caisse d’Épargne de l’État, Luxemburg

BCEE aka Spuerkeess, met hoofdkantoor in Luxemburg, is qua activa de derde bank in Luxemburg. Het heeft $ 52,5 miljard aan activa. BCEE is opgericht in 1856 en was aanvankelijk een spaarbank. De staat Luxemburg is de enige eigenaar van de bank. Het heeft 1.800 werknemers.


9. Swedisch Export Credit Corp, Zweden

De Zweedse exportkredietmaatschappij SEK is eigendom van de Zweedse overheid. De bank is opgericht in 1962 om Zweedse exporteurs krediet- en andere financiële oplossingen te bieden. SEK heeft slechts 240 werknemers en $ 31,6 miljard aan activa. Het biedt ook financiering aan kopers van Zweedse producten en diensten.


8. NRW.Bank, Duitsland

Deze bank is opgericht in 2002 en is eigendom van de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. Het is een ontwikkelingsbank die het beleid van Noord-Rijnland-Westfalen ondersteunt. Het heeft $ 169 miljard aan activa en ongeveer 1.500 werknemers. De bank heeft haar hoofdkantoor in zowel Düsseldorf als Munster.


7. Kommunalbanken, Noorwegen

Kommunalbanken heeft een vermogen van $ 48,5 miljard en minder dan 100 werknemers. Het hoofdkantoor is gevestigd in Oslo en is volledig in handen van de Noorse overheid. Het biedt goedkope financiering aan overheidsinstanties op gemeentelijk, provinciaal en lokaal niveau.


6. Nederlandse Waterschapsbank, Nederland

De NWB Bank is opgericht in 1954 om waterschappen en lokale overheden te financieren. Het biedt geen bank- of andere financiële diensten aan particulieren of bedrijven. De NWB Bank heeft heeft $ 85,6 miljard aan activa.


5. L-Bank, Duitsland

De L-Bank heeft een vermogen van $ 79,6 miljard. L-Bank, met hoofdkantoor in Karlsruhe. De bank is het staatsontwikkelingsbureau van de Duitse staat Baden-Württemberg. Het biedt financiering aan kleine en middelgrote bedrijven in de regio. Het werkt ook samen met andere commerciële banken om infrastructuurprojecten te financieren.


4. Landwirtschaftliche Rentenbank, Duitsland

Maar liefst vier van de tien veiligste banken ter wereld zijn Duits. Rentenbank, opgericht in 1949, biedt goedkope financiering aan landelijke en agrarische bedrijven. De Duitse overheid staat garant voor de verplichtingen van Rentenbank.


3. BNG, Nederland

De Bank Nederlandse Gemeenten, opgericht in 1914, verstrekt uitsluitend financiering aan publieke of semi-publieke organisaties zoals gemeenten, corporaties en provincies. De in Den Haag gevestigde bank verstrekt geen financiering aan particuliere klanten. De Nederlandse staat bezit een belang van 50% in het bedrijf. Gemeentelijke en provinciale overheden bezitten de andere 50%.


2. Zuercher Kantonalbank, Zwitserland

De Cantonal Bank van Zürich is volledig in handen van het kanton Zürich. Opgericht in 1870, biedt het particulieren leningen, hypotheken, investeringen en pensioenen in de regio Greater Zurich. De bank heeft $ 172,6 miljard aan activa. Het kanton Zürich staat garant voor de verplichtingen van de bank.


1. KfW, Duitsland

Het in Frankfurt gevestigde KfW is ’s werelds veiligste bank voor het 9e opeenvolgende jaar. KfW is opgericht in 1948 en is een ontwikkelingsbank van de staat Frankfurt met een vermogen van $ 556 miljard. KfW hoeft geen vennootschapsbelasting te betalen en kan de zo leningen aanbieden tegen lagere tarieven dan commerciële banken. De bank bezit ook aandelen van verschillende bedrijven namens de Duitse overheid.