Versla stress met mooie herinneringen zegt onderzoek

0
Hoe verminder je stressklachten?
Hoe verminder je stressklachten?

Versla stress met mooie herinneringen zegt onderzoek

Gestresseerd? Wie heeft er in deze tijden nou geen last van stress? Het is bijna onmogelijk om vlierenfluitend door het leven te gaan met alles wat er om je heen gebeurd. Toch lijken de psychologen Speer en Delgado van de Rutgers University in New York een goede remedie te hebben gevonden in ‘self-generated positive emotions’. Lees meer…

Versla stress met mooie herinneringen zegt onderzoek
Versla stress met mooie herinneringen zegt onderzoek

Versla stress met mooie herinneringen zegt onderzoek

Als je last van stress hebt, maakt het lichaam stelt je lichaam zich in om te vechten of te vluchten. Je hersenen geven dan een signaal af waardoor je lichaam het hormoon adrenaline aan gaat maken. Je hart gaat hierdoor sneller kloppen, je gaat sneller ademhalen en je spieren spannen zich aan. Ook gaat er meer zuurstofrijk bloed naar je hart en spieren toe om ze eens flink op te pompen en bijvoorbeeld minder naar je spijsverteringskanaal. Op die manier kun je optimaal reageren op het mogelijke ‘gevaar’. Als het gevaar gevoelsmatig na een paar minuten nog voorbij is, maakt je lichaam ook nog cortisol aan. Cortisol is het stresshormoon dat je ‘paraat’ houdt.

Bron: gezondheidsplein.nl


Stress en burn-out voorkomen: Anselm Grün begeleidt veel mensen met een burn-out. In zijn nieuwste boek ‘Stress en burn-out voorkomen’ laat hij zien hoe eenvoudige rituelen en verbeeldingskracht stress verminderen, en het herstel na een burn-out bespoedigen. Grün wijst de weg naar bronnen van innerlijke kracht. daaruit puttend kan een overbelast mens weer in een flow komen. De energie gaat stromen, effectiviteit neemt toe en werkplezier komt weer binnen handbereik.


Mooie herinneringen en stress

Uit het onderzoek van Speer en Delgado bleek dat als je denkt aan mooie oude tijden tijdens een stresssituatie de stresseffecten wel eens 85 procent minder kunnen worden. Je hersenen en je hart gaan door die herinneringen veel minder tekeer.


If you are very stressed, your heart is racing and your palms are sweating. This study suggests that thinking of previous happy memories will likely help relive that stress. There is something specific about memory which seems to be more distracting than simply thinking positive thoughts.

Dr. Megan Speer


De onderzoekers testen het effect van positieve herinneringen op 134 deelnemers aan het onderzoek. Zij vroegen de deelnemers om hun handen in ijskoud water onder te dompelen. Een aantal deelnemers werd gevraagd om aan neutrale zaken te denken zoals het inpakken voor de reis en de anderen aan positieve dingen, zoals een tripje naar Disneyland. De blije denkers haalden maar 15% van de verhoging van hun cortisolwaarde in vergelijking met de neutrale denkers. Speer en Delgado in hun artikel: ‘When uncontrolled, psychological stress can drive us far from a desirable state, enhancing positive feelings by reminiscing about the past may be one way to bring us back’.


Bron en meer informatie: Megan E. Speer en Mauricio R. Delgado: Reminiscing about positive memories buffers acute stress responses in: Nature Human Behaviour, 24 april 2017


Wil je meer weten over (het voorkomen van) stress? Lees hier meer->>> op deze website

Geef een reactie