Videogaming zorgt voor betere cognitieve prestaties bij kinderen, suggereert onderzoek

Videogaming zorgt voor betere cognitieve prestaties bij kinderen, suggereert onderzoek
Videogaming zorgt voor betere cognitieve prestaties bij kinderen, suggereert onderzoek

Videogaming zorgt voor betere cognitieve prestaties bij kinderen

Laat die kids maar lekker gamen! Uit een onderzoek onder bijna 2000 kinderen blijkt dat de kinderen die aangaven drie uur per dag of meer videogames te spelen, beter presteerden op cognitieve vaardigheidstests en werkgeheugen.

Dit in vergelijking met kinderen die nog nooit videogames hadden gespeeld. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over intelligentie op deze website.


Videogaming zorgt voor betere cognitieve prestaties bij kinderen

‘Deze studie draagt ​​bij aan ons groeiend begrip van de associaties tussen het spelen van videogames en de ontwikkeling van de hersenen’, vertelt NIDA-directeur Nora Volkow. ‘Talrijke onderzoeken hebben videogames in verband gebracht met gedrags- en mentale gezondheidsproblemen. Deze studie suggereert dat er ook cognitieve voordelen verbonden aan dit populaire tijdverdrijf, die nader onderzoek waard zijn.’


Interessant: sarcastische mensen zijn intelligenter zegt onderzoek.


De onderzoekers verdeelden deze kinderen in twee groepen. In een groep kinderen die aangaven helemaal geen videogames te spelen. In de andere groep zaten de kinderen die aangaven drie uur per dag of meer videogames te spelen.


Zie hier: Vijf zaken waar alleen zeer intelligente mensen last van hebben.


…hogere hersenactiviteit

Ze ontdekten dat de kinderen die aangaven dat ze drie of meer uur per dag videogames speelden, sneller en nauwkeuriger waren in beide cognitieve taken dan degenen die nooit speelden.


Zie hier: intelligente mensen zijn liever alleen.


Ook merkten ze op dat de verschillen in cognitieve functie die tussen de twee groepen werden waargenomen, gepaard gingen met verschillen in hersenactiviteit.

Functionele MRI-hersenbeeldanalyses toonden aan dat kinderen die drie of meer uur per dag videogames speelden, een hogere hersenactiviteit vertoonden in hersengebieden die verband houden met aandacht en geheugen dan degenen die nooit speelden.

Tegelijkertijd vertoonden de kinderen die minstens drie uur aan videogames per dag speelden meer hersenactiviteit in frontale hersengebieden. Dit laatste associëren we met meer cognitief veeleisende taken en minder hersenactiviteit in hersengebieden die verband houden met het gezichtsvermogen.


Bron en meer informatie: Bader Chaarani, Joseph Ortigara, DeKang Yuan, Hannah Loso, Alexandra Potter en Hugh P. Garavan: Association of Video Gaming With Cognitive Performance Among Children. in JAMA Network Open, 2022; 5 (10): e2235721 DOI: 10.1001/jamanetworkopen.2022.35721


Zie hier: ben ik intelligenter dan anderen? 13 aanwijzingen dat dit zo zou kunnen zijn…