, ,

Vijf essentiële eigenschappen van duurzame relaties

Vijf essentiële eigenschappen van duurzame relaties

Vijf essentiële eigenschappen van duurzame relaties

Het is heel prettig om met iemand een duurzame relatie aan te gaan. Je steunt elkaar dor dik en dun en het vertrouwen in elkaar is meer dan 100 procent. Waar is dat duurzame nu op gebaseerd? Lees meer…


Lees hier ->>> meer oer psychologie op deze website.


Vijf essentiële eigenschappen van duurzame relaties

Bron: Preston Ni: 5 Essential Traits of Lasting Relationships in Psychology Today


1. Wederzijds vertrouwen

Het wederzijds vertrouwen is misschien wel de belangrijkste pijler van relationeel succes op  lange termijn. Zonder vertrouwen mist een relatie vaak de veiligheid en zekerheid die nodig is voor de lange termijn. Stel jezelf de volgende vragen waar het gaat om je romantische relaties en vriendschappen:

  • Is je partner in het algemeen betrouwbaar?
  • Komt hij of zij belangrijke beloften en afspraken na?
  • Kun je op je partner rekenen als een ‘rots in de branding’?
  • En jij voor je partner?

Wist je dat: iedereen heeft iets te verbergen: wel 13 geheimen.


2. Wederzijds respect en goede communicatie

Een gezonde relatie is niet mogelijk zonder wederzijds respect. Eén van de belangrijkste indicatoren van respect of gebrek aan respect in een relatie is hoe twee mensen met elkaar communiceren.

Respectloze communicatie wordt vaak uitgedrukt via herhaalde negatieve oordelen, kritiek of sarcasme richting de andere persoon. Een effectieve communicator weet de persoon van het probleem (of gedrag) te scheiden. Je bent en blijft aardig voor de persoon, maar volhardend in het aankaarten van het probleem.

Een ineffectieve communicator zal het tegenovergestelde doen. Hij of zij zal letterlijk ‘persoonlijk worden’, terwijl het probleem wordt geminimaliseerd of zelfs genegeerd.


3. Genegenheid en intimiteit / gedeelde verbondenheid

Auteurs Ronald Adler en Russell Proctor identificeerden vier manieren waarop we ons nauw met elkaar verbonden kunnen voelen. De vier dimensies van intimiteit zijn:

Fysiek: Oogcontact, schouderklopje, knuffelen, zoenen, high-five, open lichaamstaal , samen op een bankje zitten en bijvoorbeeld wandelen.

Emotioneel: Het vermogen om elkaar effectief positief te benaderen en te bevestigen. Ook om ‘het spijt me’ te zeggen wanneer dat nodig en gepast is.

Intellectueel – Het vermogen om deel te nemen aan discussies of gesprekken met een partner die intellectueel stimulerend zijn.

Gezamenlijke inspanningen: Het draait hier om interacties die een positieve ‘geheugenbank’ van gedeelde ervaringen opbouwen. Voorbeelden zijn spelletjes, koken, dansen, sporten of reizen.

Wist je dat: huismannen gaan het vaakst vreemd!


4. Wederzijdse hulp en ondersteuning (vooral in moeilijke tijden)

Een belangrijk kenmerk bij romantische relaties en vriendschappen is of de partners bereid zijn elkaar sterke steun te bieden tijdens moeilijke levensmomenten.

Vraag jezelf het volgende af: Zou je partner er in moeilijke tijden voor je zijn om je meer te ondersteunen dan normaal? En jij voor je partner? Zorgt de steun van je partner ervoor dat je je sterker en minder alleen voelt?


5. Onvervangbaar

Eén van de belangrijkste en meest onderscheidende eigenschappen die een hechte, duurzame relatie onderscheidt van een oppervlakkige relatie is de onvervangbaarheid er van. In een hechte romantische relatie of vriendschap zou er een enorme leegte in het leven van beide partners zijn zonder het gezelschap en de steun van elkaar.

Een eenvoudige vraag die de onvervangbaarheid van een relatie kan meten, is of twee individuen bereid zijn tijd, energie en moeite te investeren om van de romantische relatie of vriendschap een prioriteit te maken.


Antwoord o de vraag: hoe lang duurt de ideale knuffel?


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie