Voedingsmiddelen die goed zijn voor je ogen – Een top 10

0
Voedingsmiddelen die goed zijn voor je ogen
Voedingsmiddelen die goed zijn voor je ogen

Voedingsmiddelen die goed zijn voor je ogen – Een top 10

Organisaties zoals de American Optometric Association (AOA) en de American Academy of Ophthalmology (AAO) hebben gekeken welke voedingsmiddelen goed zijn voor je ogen.

Zij komen tot 10 goede voorbeelden. Best wel handig, wan je hebt maar één paar en daar moet je je hele leven mee doen. Lees meer…

 


Voedingsmiddelen die goed zijn voor je ogen – Een top 10


1. Vis

Veel vis is rijk aan omega-3 vetzuren. De ‘goede’ omega-3  zit onder andere in: tonijn, zalm, forel, makreel, sardines, ansjovis en haring. Een aantal studies hebben aangetoond dat visolie droge ogen kan voorkomen en herstellen, inclusief droge ogen veroorzaakt door te veel tijd doorgebracht achter een computer.

2. Noten en peulvruchten

Noten zijn ook rijk aan omega-3-vetzuren. Noten bevatten ook een hoog gehalte aan vitamine E, die het oog kan beschermen tegen gebreken die komen door ouderdom. Noten en peulvruchten die goed zijn voor de gezondheid van onze ogen zijn: walnoten, paranoten, cashewnoten, pinda’s en linzen.

. Zaden

Net als noten en peulvruchten bevatten zaden veel omega-3 vetzuren en zijn ze een rijke bron van vitamine E. Zaden rijk aan omega-3 zijn onder andere: Chia zaden, lijnzaad en hennepzaden.

4. Citrusvruchten

Citrusvruchten zijn rijk aan vitamine C. Net als vitamine E is vitamine C een antioxidant die door de AOA wordt aanbevolen om leeftijdsgerelateerde oogbeschadiging te herstellen. Vitamine C-rijke citrusvruchten zijn onder andere: citroenen, sinaasappels en grapefruits.

5. Bladgroene groenten

Groene groenten zijn rijk aan zowel luteïne en zeaxanthine en zijn ook een goede bron voor oogvriendelijk vitamine C. Denk aan: spinazie, boerenkool en bladkool.

6. Wortelen

Wortelen zijn rijk aan vitamine A als bèta-caroteen. Beta-caroteen geeft wortels hun oranje kleur. Vitamine A speelt een essentiële rol in het gezichtsvermogen. Het is een bestanddeel van een eiwit dat rhodopsine wordt genoemd en dat de retina helpt licht te absorberen.

7. Zoete aardappelen

Net als wortelen zijn zoete aardappelen rijk aan bèta-caroteen. Ze zijn ook rijk aan de antioxidant vitamine E.

8. Rundvlees

Rundvlees is rijk aan zink, wat door onderzoek is gekoppeld aan een betere algemene gezondheid op lange termijn. Zink kan netvliesveroudering (macula-degeneratie, MD of AMD) vertragen. Het oog zelf bevat hoge zinkniveaus, vooral in het netvlies en het vaatweefsel dat het netvlies omringt. Vlees zoals kipfilet en varkenslende bevatten ook zink, maar minder dan rundvlees.

9. Eieren

Eieren zijn een uitstekende bron van luteïne en zeaxanthine, wat het risico op leeftijdsgebonden gezichtsverlies kan verminderen. Eieren zijn ook goede bronnen van vitamine C en E en zink.

10. Water

Het kan geen verrassing zijn dat de vloeistof die de basis is van al het leven, ook van vitaal belang is voor de gezondheid van het oog. Veel water drinken kan uitdroging voorkomen, wat de symptomen van droge ogen kan verminderen.


Aanbevolen dagelijkse inname

De huidige dagelijkse aanbevelingen voor gezonde voedingsstoffen voor de ogen, zoals voorgesteld door het AAO om oogziekten te vertragen, zijn:

500 milligram vitamine C
400 internationale eenheden vitamine E
10 mg luteïne
2 mg zeaxanthine
80 mg zinkoxide
2 mg koperoxide


Zie hier de Top 10 meest populaire voedingsmiddelen ter wereld 2022.


Geef een reactie