Voorbeelden van entartete kunstenaars volgens de Nazi’s

Voorbeelden van Entartete Kunst
Voorbeelden van Entartete Kunst

Voorbeelden van entartete kunstenaars volgens de Nazi’s

De term Entartete Kunst is een Duitse term die in nazi-Duitsland (1933-1945) is gebruikt om kunst aan te duiden die niet aan de eisen van het nationaalsocialistische regime voldeed.

Het ging vooral om moderne kunst uit die tijd, zoals abstracte kunst en het expressionisme.

Entartete Kunst betekent in het Nederlands ‘ontaarde kunst’ in de betekenis van gedegenereerde kunst. Dit tegenover de door de nazi’s wel esthetisch en moreel juist geachte ‘Arische’ kunst.

Het doel van de NSDAP was om de Duitse kunstwereld onder haar controle brengen. Dit zodat kunst voor propagandistische doeleinden van de staat kon worden ingezet.


Lees hier ->>> meer over kunst op deze website…
Hier ->>> vind je 100 beroemdste schilders aller tijden op deze website…
Zie hier ->>> ook de de 100 beroemdste schilderijen aller tijden op deze website…

Entartete Kunst: een Joodse uitvinding…

Max Nordau, een Joodse zionist, was bijzonder genoeg de eerste die kwam met het concept van de Entartete Kunst. In zijn boek Entartung (1893) legt hij een verband tussen de gedegenereerde maatschappij en de in zijn ogen ‘ontaarde kunst’ van zijn tijd. Moderne kunst symboliseerde volgen hem het verloederen van de samenleving.

Het idee achter Entartete Kunst bij de nazi’s was dat de Joden de morele kracht van het Duitse volk wilden ondermijnen. Moderne kunst zou ten koste gaan van het raciale bewustzijn, de politieke macht en de militaire weerbaarheid.


Entartete Kunst-tentoonstelling in 1937

Wolfgang Willrich was met instemming nazi-autoriteiten hoofdverantwoordelijk voor de verwijdering uit de Duitse musea van deze kunstwerken. In totaal zijn er zo’n 16.000 werken benoemd als Entartete kunst. 650 van deze werken werden op een tournee gestuurd, als speciale voorbeelden van Entartete Kunst. De reizende expositie begon in München en bezocht daarna elf andere steden in Duitsland en Oostenrijk. Het was de grootste en best bezochte reizende tentoonstelling van die tijd.

Voorbeelden van Entartete Kunst
Voorbeelden van Entartete Kunst

Grote veiling van Entartete Kunst in 1939

Na deze expositie zijn vele van deze entartete kunstwerken verkocht, of op de internationale kunstmarkt geruild voor 19e-eeuwse schilderijen. Een groot deel is op 30 juni 1939 bij galerie Fischer in Luzern, Zwitserland geveild. Deze werken zijn ver beneden de marktwaarde verkocht.

Zie hier ->>> de catalogus van de veiling Entartete Kunstvan galerie Fischer in Luzern uit 1939.

De opbrengsten van de veiling zijn gebruikt om de collecties van verscheidene musea met ‘echte Duitse kunst’ aan te vullen. Wat er overbleef is later dat jaar, net zoals dat eerder met verfoeide boeken was gebeurd, op een brandstapel in de hoofdkazerne van de Berlijnse brandweer vernietigd. Althans, dat is gedurende een halve eeuw gedacht…

In november 2013 vond de politie in een flat te München 1406 kunstwerken van Matisse, Chagall, Beckmann, Dix, Nolde, Picasso, Klee en anderen.

De flat had toebehoord aan Hildebrand Gurlitt, één van de vier kunsthandelaars uit 1939. Na zijn dood in 1956 was zijn zoon Cornelius doorgegaan met het verborgen houden van de kunstschat.


Voorbeelden van entartete kunstenaars:


Zie hier de Top 40 veldslagen met de meeste slachtoffers aller tijden.


Voorbeelden van Entartete kunststromingen:


Zie hier de Top 10 beste boeken over het IJzeren Gordijn volgens The Guardian.


  • Impressionisme
  • Kubisme
  • Surrealisme

Zie hier alle kunststromingen in de 20ste eeuw: een overzicht.