Vreemdste wapens ooit gemaakt, de top 10 met video

0

7. Schwerer Gustav

 Schwerer Gustav
Schwerer Gustav

Schwerer Gustav (Nederlands: zware Gustaaf), door de artillerie Dora genoemd, was de naam van een Duits 80 cm spoorwegkanon. Het kanon werd in de jaren dertig bij Krupp ontwikkeld om grote forten te vernietigen.

Het woog bijna 1350 ton en kon tot 7 ton zware granaten afschieten met een bereik tot 47 kilometer. Het assembleren van het kanon werd uitgevoerd door een ploeg van tweeduizend man en duurde circa zes weken.

Het kanon wordt gerekend tot de zogeheten Wunderwaffen en werd ontwikkeld in voorbereiding op de Tweede Wereldoorlog. Het was bedoeld voor gebruik tegen diepe forten van de Maginotlinie, maar was nog niet in positie toen de Wehrmacht de linie flankeerde gedurende de Slag om Frankrijk. Gustav werd later gebruikt in de Sovjet-Unie bij de slag om Sebastopol tijdens Operatie Barbarossa.

Gustav werd opgeschoven naar Leningrad en is mogelijk gebruikt bij Warschau. Gustav werd uiteindelijk vernietigd om te voorkomen dat hij werd veroverd door het Rode Leger. Het kanon was het op één na grootste daadwerkelijk in gevecht gebruikte wapen in de geschiedenis van de artillerie, en vuurde de zwaarste granaten ooit af.


Geef een reactie