Vrouwen kunnen beter gedachten lezen dan mannen
Gedachten lezen, bestaat dat dan? Nou, we hebben het dan eerder over genetisch gestuurde ‘educated guess’. Als het gaat om de dames en het bedenken wat de ander voor gedachten heeft of wat de bedoeling van de opponent is, zijn ze beter dan het mannelijk volksdeel volgens een onderzoek van de University of Cambridge uit het Verenigd Koninkrijk. Het onderzoek werd gedaan met de ‘Reading the Mind in the Eyes Test’ die zelf ook hier->>> kan doen. Lees meer…
Vrouwen kunnen beter gedachten lezen dan mannen
Het onderzoek naar gedachten lezen is gedaan onder bijna 90.000 mensen over de gehele wereld. Varun Warrier, mede-onderzoeker: ‘This is the largest ever study of this test of cognitive empathy in the world. This is also the first study to attempt to correlate performance on this test with variation in the human genome.’ Volgens Warrier is het een enorme stap voorwaarts op het gebied van de neuro-wetenschappen. Het is weer een puzzelstukje in de zoektocht in de verklaring in de variatie in cognitieve empathie onder de mensheid.
Genen en emapathie
Eerder studies hebben al laten zien dat mensen redelijk in staat zijn om snel te interpreteren wat de ander voelt of denkt door in zijn of haar ogen te kijken. Zo scoren mensen met autisme en bijvoorbeeld anorexia minder Reading the Mind in the Eyes Test. Zo bleek ook dat mensen met bepaalde genetische patronen weer beter scoorden dan anderen. Nu blijkt dus dat dit patroon ook vaker bij dames te vinden is dan bij de heren. Toch durven de onderzoeker niet alles te verklaren met de genen.
This new study demonstrates that empathy is partly genetic, but we should not lose sight of other important social factors such as early upbringing and postnatal experience.
Varun Warrier, University of Cambridge
Oftewel… Er is natuurlijk weer meer onderzoek nodig om onze hersenen en genen te bestuderen!
Bron en meer informatie: V. Warrier V et al.: Genome-wide meta-analysis of cognitive empathy: heritability, and correlates with sex, neuropsychiatric conditions and cognition. Molecular Psychiatry, 6 juni 2017, DOI: 10.1038/MP.2017.122