Vrouwen zitten bozer achter het stuur dan mannen

0
Vrouwen zitten bozer achter het stuur dan mannen
Vrouwen zitten bozer achter het stuur dan mannen

Vrouwen zitten bozer achter het stuur dan mannen

De studie die in gang is gezet door autofabrikant Hyundai onderzocht 1.000. chauffeurs. 450 van hen werden gevolgd met behulp van een webcam. De deelnemers werden tijdens het autorijden getest hoe ze reageerden op geluid en andere zaken.

De onderzoekers probeerden zo emoties uit te lokken tijdens het rijden. De resultaten van de testen werden ingevoerd in speciaal daarvoor gecreëerde software die elke deelnemer een unieke score gaf: de zgn. ‘Test Driving Emotion’.

De resultaten toonden aan dat vrouwen gemiddeld 12 procent bozer dan mannen zijn achter het stuur. Lees meer over het hoe, het waarom en wat ons blij maakt tijdens het autorijden…


Vrouwen zitten bozer achter het stuur dan mannen

Onderzoeker Patrick Fagan, gedragspsycholoog van Goldsmiths University London, verklaart: “Psychologisch scoren vrouwen hoger dan mannen op emotionele en verbale intelligentie en op neuroticisme.”

Neuroticisme is volgens de omschrijving op Wikipedia een tendens tot emotionele instabiliteit. “De evolutietheorie suggereert dat onze vroege vrouwelijke voorouders een acuut gevoel van gevaar ontwikkelden. Dit om alles wat hen en de kinderen bedreigden in hun grot te verdedigen omdat de mannen op jacht waren. Zo’n ‘early warning system’ instinct is nog steeds aanwezig. Daarom hebben de vrouwelijke bestuurders meer de neiging om gevoeliger te zijn voor negatieve stimuli en daarom zijn ze eerder boos en gefrustreerd.”

Waar worden we blij van tijdens het autorijden?

De studie keek ook naar wat mensen gelukkig maakt tijdens het autorijden. 84 procent van de mensen werd blij van ‘lege wegen’.


Zie hier de de top 10 populairste tweedehands automerken in Nederland 2021.


78 procent zei dat ze gelukkig werden als van het rijden over wegen door het platteland toerden en 69 procent van rijden langs de zee. 54 procent zei dat ze heel erg gelukkig werden van zingen tijdens het autorijden.

Andere leuke feitjes

In deze studie werden dus twee dominante emoties gevonden: geluk, het gevoel van vrijheid tijdens het rijden, en woede. Ook vonden de onderzoeker nog een paar andere aardige uitkomsten:

  • Acht van de tien mensen luistert bijna naar muziek. Queen’s Bohemian Rhapsody en Meatloaf’s Bat out of Hell zijn het populairst.
  • Popmuziek (70%) en rock (61%) zijn de meest populaire muziekgenres.
  • De belangrijkste reden voor onze liefde voor het autorijden zijn de vrijheid ons geeft (51%), mobiliteit (19%) en onafhankelijkheid (10%).

En tot slot, als je met een man een goed gesprek wil voeren, dan moet je hem meenemen in de auto. Bijna een derde (29 procent) van de 500 mannen in de studie zei dat ze het makkelijker vonden om een gesprek in de auto te hebben dan bijvoorbeeld thuis.

Veertien procent voegde eraan toe dat een goed gesprek hen ook een betere bestuurder maakte.


Zie hier de top 25 onbetrouwbaarste auto’s 2021 volgens WhatCar.


Geef een reactie