Waarom blijft dat liedje in je hoofd hangen?

Waarom dat liedje in je hoofd blijft hangen?
Waarom dat liedje in je hoofd blijft hangen?

Waarom blijft dat liedje in je hoofd hangen?

Je hoort het de hele dag lang zonder dat de radio aanstaat: dat liedje dat je maar niet uit je hoofd krijgt. Het komt je strot uit, maar stoppen doet dat vervelende deuntje niet. Het blijkt dat negen van de tien mensen dit wekelijks meemaken!

Hoe komt dat nou? Het antwoord kunnen we sinds gisteren lezen in de American Psychological Association’s journal Psychology of Aesthetics, Creativity and the Arts. Vooral mevrouw Lady GaGa heeft er een handje van om nummers te produceren die je hoofd maar slecht verlaten. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over muziek op deze website.


Waarom blijft dat liedje in je hoofd hangen?

Mevrouw Kelly Jakubowski van de Universiteit van Londen en haar collega’s hebben een studie gedaan onder 3.000 mensen. Ze vroegen hen naar een popliedje wat maar in hun hoofd bleef hangen.

Deze duizenden mensen wisten ruim 1.500 pakkende nummertjes te benoemen. 400 nummers werden meer dan één keer genoemd en mevrouw Lady Gaga stond op één met ‘Bad Romance’. Zie hier onder de complete top negen met de muziekjes zelf.

Wat bleek: sneller tempo, malle intervallen, veel horen en hoog en laag

Onderzoekster Kelly Jakubowski meldt ons het volgende: “Een redelijk snel tempo met een veel voorkomende melodische vorm en ongewone intervallen of herhalingen, zoals je hoort in de openingsriff van Smoke On The Water van Deep Purple, of in het refrein van Bad Romance van Lady Gaga.” Ook bleek het van belang dat het nummer ook gewoon heel veel gedraaid werd. Verder is het voor de betere ‘plakker’ ook belangrijk dat de melodie een omhoog en weer omlaag lopende thema heeft.


Zie hier de top 100 beste New Wave bands aller tijden


Hoe kom je er vanaf?

Nu we weten waarom dat liedje in je hoofd blijft hangen, is het handig om te weten hoe we het kunnen stoppen. Je kunt bijvoorbeeld een ander nummertje van de lijst opzetten. Je kunt het nummer tig keer draaien en soms helpot het om het nummer tot het einde toe af te luisteren.

Bron en meer informatie: Kelly Jakubowski, Lauren Stewart, Sebastian Finkel en Daniel Müllensiefen: Dissecting an Earworm: Melodic Features and Song Popularity PredictInvoluntary Musical Imagery in American Psychological Association’s journal Psychology of Aesthetics, Creativity and the Arts, American Psychological Association, 3 november 2016


Hieronder negen voorbeelden van nummertjes die voldoen aan de criteria…


1. Lady Gaga: “Bad Romance”

2. Kylie Minogue: “Can’t Get You Out of My Head”

3. Journey: “Don’t Stop Believin’”

4. Gotye: “Somebody That I Used to Know”

Gotye – Somebody That I Used To Know (feat. Kimbra) – official video

5. Maroon 5: “Moves Like Jagger”

6. Katy Perry: “California Gurls”

7. Queen: “Bohemian Rhapsody”

8. Lady Gaga: “Alejandro”

9. Lady Gaga: “Poker Face”