Waarom eten we zoveel als we televisie kijken?

Waarom eten we zoveel als we televisie kijken
Waarom eten we zoveel als we televisie kijken

Waarom eten we zoveel als we televisie kijken?

Je kent dat wel, je zit een leuke serie te kijken met een enorme zak chips op schoot. Ongemerkt blijf je maar eten en blijf je maar eten. Hoe komt dat nou toch? Die buik moet toch een keer gevuld zijn. Lees wat de wetenschap er voor antwoord op heeft.


Lees hier ->>> meer over eten en drinken op deze website.


Waarom eten we zoveel als we televisie kijken?

Als je iets eet terwijl je iets doet waarvoor je je moet inspannen, wordt het moeilijker om op te merken dat je een vol gevoel hebt. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de University of Sussex.

Wetenschappers ontdekten dat wanneer je zintuigen in beslag worden genomen door een boeiende taak, je minder snel in staat bent om aan te voelen hoeveel extra eten of drinken je consumeert. Het team van onderzoekers testte 120 deelnemers. Zij gaven hen calorierijke snacks en dranken. Daarbij kregen ze taken die zowel weinig als veel aandacht vroegen.

Het team ontdekte dat deelnemers die zich volledig concentreerden op een veeleisende taak lekker veel chips aten. Het maakte niet uit of ze een calorierijk of caloriearm drankje kregen. De mensen die bezig waren met een taak die minder van hen eiste, aten veel minder snacks. Zij aten bijvoorbeeld 45% minder chips na een calorierijk drankje dan na een caloriearm drankje.


Zie hier de top 100 meest invloedrijke personen media Nederland 2022.


Professor Martin Yeomans van de School of Psychology van de Universiteit van Sussex vertelt: ‘Onze studie suggereert dat als je eet of drinkt terwijl je aandacht wordt afgeleid door een zeer boeiende taak, je minder snel zult merken hoe vol je je voelt. Je zult eerder blijven snacken dan wanneer je iets minder boeiends zou doen. Dit is belangrijk voor iedereen die gezond wil blijven’

Je moet dus even opletten als je een spannende game speelt of die thriller kijkt. Je zou maar gewoon kunnen blijven eten. Onze hersenen zijn bezig met de game of de film en even niet met het gevoel of je wel of niet vol zit.


Bron en meer info: Jenny Morris, Chi Thanh Vi, Marianna Obrist, Sophie Forster en Martin R. Yeomans: Ingested but not perceived: Response to satiety cues disrupted by perceptual load in Appetite, 2020