, , ,

Waarom het belangrijk is om rekening te houden met ergonomie

Waarom het belangrijk is om rekening te houden met ergonomie

Waarom het belangrijk is om rekening te houden met ergonomie

Ergonomie begint een steeds belangrijker begrip te worden in het dagelijks leven. Nu het hybride werken vrij normaal is geworden, vinden we het ook belangrijk om thuis een ergonomische omgeving te hebben.


Lees hier ->>> over gezondheid op deze website.


We willen waar we ook zijn, zo goed mogelijk kunnen werken. Maar wat houdt ergonomie nu precies in? Ergonomie betekent dat de omgeving zodanig wordt aangepast dat wij als mensen zo goed mogelijk te werk kunnen gaan.

Denk hierbij aan factoren als producten of ruimtes als kantoren. Naast deze tastbare factoren zijn er ook factoren die juist minder tastbaar zijn. Een voorbeeld hiervan is onze mentale gezondheid. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende voordelen van ergonomie.


Verstelbaar en op maat

Werknemers moeten hun werkzaamheden op een ergonomisch aanvaardbare manier kunnen uitvoeren. Daarom is het van belang dat werkgevers de gezondheid op de werkvloer stimuleren.

Dat kan onder andere door ergonomische materialen beschikbaar te stellen voor hun werknemers. Denk bijvoorbeeld aan een ergonomische bureaustoel die op de juiste hoogte kan worden ingesteld. Dit heeft op zijn beurt weer een positief effect op de werk- en lichaamshouding.


Gevarieerde werkhouding

Een groot deel van de mensen hebben een zittend beroep. Dat betekent dat zij ongeveer 8 uur per dag zittend hun werkzaamheden uitvoeren. 8 uur lang zitten tijdens je werk klinkt als een droombaan, maar dat is het vaak niet.

Onderzoek toont aan dat ons lichaam niet gemaakt is om lang achter elkaar te zitten. Sterker nog, te lang (in een verkeerde houding) zitten is één van de meest voorkomen oorzaken voor lichamelijke klachten.

Dit zijn klachten aan de rug, nek en armen. Door variatie te brengen in je werkhouding heb je minder kans op serieuze gezondheidsproblemen en terugkerende klachten. Nu hoor ik je vragen: “Hoe kan ik variatie in mijn werkhouding brengen?”.

Dit kun je doen door een zit-stabureau aan te schaffen en regelmatig af te wisselen tussen het staand en zittend werken.


Cognitieve ergonomie

Naast het fysieke gedeelte van ergonomie moeten we ook rekening houden met het cognitieve gedeelte ervan. Hierbij gaat het om het geestelijke aspect van ergonomie. Cognitieve ergonomie heeft te maken met onze mentale gezondheid.

Enkele voorbeelden hiervan zijn factoren als stress, het denken en werkdruk. Het is belangrijk dat de fysieke en cognitieve ergonomie in balans zijn en blijven. Want je lichamelijke gezondheid heeft ook invloed op hoe jij je mentaal voelt.

Ook al denken sommigen van niet, het blijkt echt zo te zijn. Een persoon die regelmatig last heeft van stress of fysieke klachten, zal er bijvoorbeeld sneller voor kiezen om thuis te blijven. Dit is natuurlijk een logisch gevolg.

Mensen die zich lichamelijk en mentaal goed voelen, zullen zich daarentegen minder snel ziek melden. Hierbij geldt ook dat iemand veel meer kracht kan steken in het uitvoeren van zijn of haar werkzaamheden als hij of zij zich fit voelt.

Het is ook niet voor niets dat werkgevers steeds attenter worden op het bemoedigen van een gezondere levensstijl. Ben jij al ergonomisch bezig?


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie