, , ,

Waarom huilen vrouwen meer dan mannen? Professor geeft antwoord

Waarom huilen vrouwen meer dan mannen

Waarom huilen vrouwen meer dan mannen?

Het is nogal wat, de dames in onze omgeving janken wat af. Klinisch psycholoog en professor Ad Vingerhoets van de Universiteit Tilburg heeft het allemaal nog eens goed bekeken voor ons. Bij de vrouwkes gaat om zo’n twee tot vier keer per maand. De mannen onder ons tonen de waterlanders maar tussen de zes en zeventien keer per jaar. En als de dames beginnen met huilen komt er maar geen einde aan, dat duur gemiddeld wel zo’n zes minuten. De meeste mannen zijn er na twee minuten al klaar mee, behalve als hun favoriete voetbalelftal heeft verloren. Lees meer…

Waarom huilen vrouwen meer dan mannen

Waarom huilen vrouwen meer dan mannen?

Waarom huilen vrouwen meer dan mannen?

Ad Vingerhoets heeft het allemaal even mooi op een rijtje gezet. Hoe zit het met ons huilgedrag en waarom huilen we dan? Volgens hem zijn er een aantal oorzaken aan te wijzen.

De hormonen

Het testosteron van het mannelijk geslacht zou de huildrempel, kunnen verhogen. Het vrouwelijke hormoon prolactine zou bij de dames sneller emotie oproepen en daarmee juist die de huildrempel weer verlagen. en vrouwen ook emotioneel kwetsbaarder maakt. Grappig is bijvoorbeeld om te zien als mannen middeltjes krijgen toegediend die hun testosteron verlagen, zij gemakkelijker in tranen uitbarsten.

Verschillende traanklieren

Wist je dat de traanklieren van mannen zij langer zijn dan die van vrouwen? Hierdoor kunnen vrouwen de tranen misschien minder goed bedwingen.

Sociaal en culturele verschillen

  • Het vrouwvolk heeft over het algemeen een groter empathisch vermogen. Da’s handig voor de zorgtaken die ze dan ook veel meer doen als mannen. Hierbij komen ze vaker in situaties met een emotionele lading. Dit zou het huilen weer kunnen bevorderen.
  • Huilen is hulp en aandacht vragen… Kijk maar naar baby’s. Kennelijk hebben mannen minder hulp en bijstand nodig (of dat vragen is niet mannelijk).
  • Mannen huilen niet toch? Vreemd is wel dat in landen met een grotere gelijkheid tussen man en vrouw het verschil in huilgedrag groter is dan in landen waar de vrouwen niet zo veel te vertellen hebben.
  • Bij overdadig en heftige emotionele momenten, bestaat er weinig verschil in huilgedrag tussen mannen en vrouwen. Den bijvoorbeeld aan het overlijden van iemand of bij het beëindigen van een relatie.

Bron en meer informatie: Ad Vingerhoets: Why do only humans cry? www.advingerhoets.com, september 2016

Kunnen dieren huilen?

Kijk geeft antwoord: ‘Nog nooit is er een dier gevonden dat om emotionele redenen huilt. Zelfs de primaten die het dichtst bij ons staan, zoals chimpansees en bonobo’s, huilen niet van verdriet of plezier. Ze hebben wel een traanbuis en zijn ook in staat om tranen te produceren, maar dat gebeurt alleen om het oog schoon te houden; niet uit emotie. Tranen herbergen namelijk allerlei antibacteriële stoffen die infecties voorkomen. Die functie hebben tranen bij mensen overigens ook nog.’

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie