Waarom mannen van slanke vrouwen houden

0
Waarom mannen van slanke vrouwen houden
Waarom mannen van slanke vrouwen houden?

Waarom mannen van slanke vrouwen houden

Je hebt onderzoek en belangwekkend onderzoek. Daarom besloot de universiteit van Aberdeen mee te helpen aan een onderzoek “Waarom mannen van slanke vrouwen houden”. Ja, waarom eigenlijk. Iedere weer discussies over te magere dames die als slecht rolmodel zouden dienen. Wat blijkt volgens de onderzoekers: mannen (en vrouwen) kunnen er niets aan doen, het is gewoon genetisch bepaald.

Waarom mannen van slanke vrouwen houden
Waarom mannen van slanke vrouwen houden?

Waarom mannen van slanke vrouwen houden

Onderzoekers van de University of Aberdeen werkte samen met het Institute of Genetics and Developmental Biology in Beijing (Peking) op zoek naar het antwoord waarom slank in veband wordt gebracht met lichamelijke aantrekkelijkheid. De studie, gefinancierd door de Science Foundation van China, hebben wereldwijd tien verschillende universiteiten uit verschillende landen laten kijken naar deze vraag. De studie werd deze week gepubliceerd in wetenschappelijk magazine PeerJ.

Één van de vooronderstellingen was dat de dames die te veel gewicht met zich mee torsen, door mannen worden gezien als ongezond. Ongezond in de zin van dat ze sneller ziek kunnen worden en bijvoorbeeld minder goed of dommere kindertjes zouden kunnen baren. Maar aan de andere kant weten we ook dat iets meer gewicht ons evolutionair gezien ook voordelen oplevert. In tijden dat er minder voedsel voorradig is (was), kun je nog een tijdje doorgaan op je vetreserves.

In de woorden van professor Speakman: “Fitness in evolutionary terms comprises two things: survival and the ability to reproduce. What we wanted to investigate was the idea that when we look at someone and think they are physically attractive, are we actually making that assessment based on a hard-wired evolutionary understanding of their potential for future survival and reproductive ability?”

Om het bovenstaande idee te testen werd er gebruik gemaakt van een wiskundig model dat de relatie combineerde tussen obesitas en het toekomstig risico op overlijden en relatie tussen obesitas en de kans op het voortbrengen van nageslacht. Het model voorspelde dat vrouwen met een Body Mass Index (BMI) tussen de 24 en 24,8 door mannen als het meest aantrekkelijk zouden moeten worden gezien.

1.300 mensen, zowel mannen als vrouwen, uit 10 landen kregen 21 kaartjes met de contouren van dames te zien met verschillend ‘gewicht’. Er bleken geen culturele verschillen: de dunnere dames met een BMI van 19 werden in de verschillende gezien als het het meest aantrekkelijk. Hoe dikker, hoe minder aantrekkelijk en de evolutionaire supervrouw met een BMI tussen de 24 en 24,8 bleek zeker niet het aantrekkelijkst te zijn.

Bij navraag bleek dat de leeftijd van de ‘dikkere’ dames veel hoger qua leeftijd werd ingeschat dan de magere latjes. Van dames met een BMI tussen de 17 en 20 werd de leeftijd tussen de 18 en 20 jaar geschat. Ook dat was weer gelijk onder de Europese, Afrikaanse en Aziatische deelnemers aan het onderzoek. Oftewel: er is niet of nauwelijks een verband tussen het vermeende historische verband tussen hongersnood, lichaamsgewicht en de aantrekkelijkheid van vrouwen.

In de woorden van Dr. Lobke Vaanholt van de Universiteit van Aberdeen:

Although most people will not be surprised that extreme thinness was perceived as the most attractive body type, since this prevails so heavily in media, culture and fashion, the important advance is that now we have an evolutionary understanding of why this is the case.

Meer informatie, interesante artikelen en wetenschap over meiden en vrouwvolk vind je HIER>>>

Bron: Universiteit van Aberdeen, 25 augustus 2014

Waarom mannen van slanke vrouwen houden

Geef een reactie