, , , ,

Waarom ontbijt zo belangrijk is voor kinderen volgens onderzoek

Waarom ontbijt zo belangrijk is voor kinderen volgens onderzoek

Waarom ontbijt zo belangrijk is voor kinderen volgens onderzoek

Zit je een beetje slap in je botten? Valt het niet mee om even een rekensommetje te maken of heb je wat kilo’s extra? Kortom: geef je ouders (of verzorgers) de schuld!

Grote kans dat je in je jongen jaren namelijk weinig of slecht ontbeten hebt. Het blijkt dat ontbijten ook enorm belangrijk is je voor fysieke en mentale ontwikkeling. Lees meer…

Lees hier->>> meer artikelen over eten en drinken op deze website…


Waarom ontbijt zo belangrijk is voor kinderen volgens onderzoek

Wie de jeugd heeft, heeft zoals gezegd de toekomst. En wil je de toekomst hebben, dan kun je maar beter de jeugd met een goed gevulde maag de dag laten beginnen.

Het ontbijt blijkt wel zeer essentieel wanneer je in de groeifase van je leven zit. Dat vonden de onderzoekers van het King’s College London. Zij bestudeerden samengevat de eetgewoonten van een groot aantal kinderen tussen de vier en achttien jaar.


Zie hier de top 10 Leukste musea voor kinderen in Nederland (6 lijstjes).


Kinderen en ontbijt

Het bleek ten eerste dat bijna een kwart van de kinderen tussen de 11 en 18 jaar nooit een ontbijtje tot zich namen. Net zoals 7 procent tussen de 4 en 11-jarigen.

Vervolgens bleek één derde van deze kinderen die het ontbijt oversloegen, een tekort aan ijzer in hun bloed te hebben en een vijfde een tekort aan calcium. Verder bleek nog eens zeven procent niet genoeg foliumzuur in het lichaam te hebben.


This study provides evidence that breakfast is key for parents to ensure that their children are getting the nutrition they need. Further studies that investigate specific foods and dietary quality would help to identify if the differences are due to the different types of breakfast being eaten by different age groups, as well as provide more insight into the impact of breakfast on dietary quality overall.

Gerda Pot, auter en docente Nutritional Sciences at King’s College London


Zie hier de Top 25 landen waar je het beste kinderen kunt opvoeden 2023.


De gevolgen laten zich daarom raden. Het Voedingscentrum over foliumzuur: ‘… is nodig voor de groei en goede werking van het lichaam en voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen.’

En over calcium: ‘Calcium is een mineraal dat nodig is voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Calcium helpt tegen botontkalking op latere leeftijd en is nodig voor een goede werking van de zenuwen en spieren, de bloedstolling en het transport van andere mineralen in het lichaam.’


Zie hier de top 10 Leukste musea voor kinderen in Nederland (6 lijstjes).


Bron en meer informatie: Janine D. Coulthard, Luigi Palla en Gerda K. Pot: Breakfast consumption and nutrient intakes in 4-18 year olds – UK National Diet and Nutrition Survey Rolling Programme (2008-2012) in de British Journal of Nutrition, 17 augustus 2017


0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie