Waarom sporten gelukkig maakt volgens de wetenschap
Je ziet ze rennen, aan gewichten trekken en nog veel meer van die vermoeiende bewegingen maken. En ze zijn op al die andere momenten ook nog eens gelukkig. Hoe zit dat nu? Waarom zijn die sporters over het algemeen toch van de die gelukkige en optimistische types? Wetenschap geeft ons het antwoord en wil je ook gelukkig worden? Breng jezelf in beweging!
Waarom sporten gelukkig maakt volgens de wetenschap
Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van de ‘runner’s high’. Dit is een shot endorfines die door al die inspanningen vrijkomt in je hersenen en je diep gelukkig maakt. Maar het blijkt niet alleen die inspanning te zijn die je gelukkig maakt en voor langere periode vrolijk houdt.
De opeenstapeling van positieve effecten en geluk
In het artikel in de Personality and Individual Differences: ‘The cascade of positive events: Does exercise on a given day increase the frequency of additional positive events?’ leze we dat alleen al het wandelen naar de sportschool of het je zelf voorbereiden op de inspanning je geluksgevoel positief zal gaan beïnvloeden. Dit heeft te maken met de opeenstapeling van positieve gebeurtenissen die je zal ondergaan. En die effecten blijven ook nog even hangen: volgens de onderzoekers tot wel 48 uur.
Findings suggest that exercise creates a positive cascade, increasing positive social and achievement events experienced on the same day and positive social events on the following day.
Bij de inspanning zelf komen dus met een beetje geluk de endorfines los en dat is nog niet het enige. Het geeft ook een boost aan je zelfvertrouwen, je slaapt beter en ervaart minder stress. En ook daar stop het weer niet bij. Uit de door studenten bijgehouden dagboeken blijkt dat de sportievelingen ook nog eens meer en betere sociale relaties onderhouden die ook weer bijdragen hun ‘geluk’.
Bron en meer informatie: Kevin C. Young, Kyla A. Machell, Todd B. Kashdan, Margaret L. Westwater en anderen: The cascade of positive events: Does exercise on a given day increase the frequency of additional positive events? in Personality and Individual Differences, maart 2017