Waarom zou je glasvezel willen? (Wat is het en wat zijn de voordelen?)

Waarom zou je glasvezel willen? (Wat is het en wat zijn de voordelen?)
Waarom zou je glasvezel willen? (Wat is het en wat zijn de voordelen?)

Waarom zou je glasvezel willen?

Glasvezel is bij het merendeel van de Nederlanders toegankelijk geworden en wordt over het algemeen als zeer prettig ervaren.

Dit omdat glasvezel veel sneller verbinding kan worden gemaakt met websites op het internet, maar ook met televisiekanalen en telefoonverbindingen wordt snelheid bereikt. Maar hoe ziet het glasvezelnetwerk er eigenlijk uit en hoe kunnen we het gebruiken?


Lees hier ->>> meer over internet op deze website.


Werking

Het zogeheten glasvezelnetwerk kan je zien als een laserlicht dat aan- en uit wordt geschakeld, waarbij digitale informatie wordt verstuurd.

De digitale informatie kan bijvoorbeeld bestaan uit websites, het versturen van mailtjes en het kijken van films. Zie hier een aardig artikel over het maken en de oorsprong van glasvezel.

Hoe sneller de verbinding is, hoe meer informatie er verstuurd kan worden en hoe optimaler het systeem werkt waarin je aan het werk bent.

Om toegang te hebben tot het netwerk heb je een modem nodig die deze laserlichten kan omzetten naar bruikbare signalen. Daarnaast dient het modem ervoor om de verkregen signalen te splitsen in internet, televisie en belsignalen zodat alles op de juiste plek komt.


Aansluiting

Providers van glasvezelnetwerk maken afspraken met de gemeente waarin je woont om woonwijken te voorzien van het netwerk door het plaatsen van verdeelkasten. De kabels worden vanaf deze kasten tot aan de woningen doorgetrokken.

De medewerkers van de provider gaan dan een aansluitpunt in de woning installeren, zodat je toegang hebt tot het netwerk.

Bijna alle huizen worden zo voorzien van een snelle verbinding, denkend aan glasvezel internet. Wil je gebruik maken van de aansluiting die door de gemeente is mogelijk gemaakt? Dan kan je een abonnement bij een provider aansluiten.


Glasvezel abonnement

Indien jouw huis aangesloten is op het glasvezelnetwerk, kan je een abonnement aanschaffen bij een provider die hierin voorziet.

Allereerst is het handig om op internet te kijken of jouw woning met het postcodenummer is aangesloten, om zo te concluderen of het mogelijk is snel verbinding te krijgen via een netwerk.

Ook hangt in de meterkast een wit kastje met een stroomkabel die in het stopcontact zit. Hieraan kan het glasvezelmodem worden aangesloten.

Nu je dit alles hebt gecontroleerd, is het zaak abonnementen met elkaar te vergelijken op prijzen en het soort pakketten dat ze aanbieden. Heb je een provider gekozen?

Dan zal hij het modem naar jou opsturen. Door het volgen van de handleiding kan jij de modem aansluiten. Als de lampjes op dit modem kleuren, weet je dat je het goed hebt gedaan.

Dan heb je nog de keuze om de apparaten die je gebruikt aan te sluiten op de netwerkkabel van het modem of via wifi verbinding.


Voordelen

Het grootst te benoemen voordeel is dat je veel sneller internetverbinding hebt, net als de televisie en telefoon verbinding. Hierdoor hoef jij niet meer te wachten tot je eindelijk contact hebt, maar kan je gelijk verder met wat je wilt doen.

Als je aan het internet denkt, gaat het downloaden van bestanden en foto’s en uploaden veel sneller dan bij andere soorten verbindingen.

Dit is echt een voordeel te noemen. Zeker als je met meerder gezinsleden gebruik maakt van het internet en de televisie is snelheid zeker iets waar je op gaat letten. Hierdoor blijft het internet stabieler en kan het meer verbindingen aangaan met meerdere gebruikers.

Doordat de glasvezelkabels met laserlichten werken, kost dit geen elektriciteit en wordt minder stroom verbruikt. Dit is in deze tijden van duurzaamheid natuurlijk een goed gegeven.