Wanneer ben je rijk? Een aardig onderzoekje…

0
Wanneer ben je rijk? Een aardig onderzoekje...
Wanneer ben je rijk? Een aardig onderzoekje...

Wanneer ben je rijk? Een aardig onderzoekje…

Het is toch wel aardig om te weten of je zelf nu rijk bent. Een nieuw rapport van L’Observatoire des Inégalités, een onafhankelijke organisatie die ongelijkheid in de Franse samenleving onderzoekt, bedacht een getal. Lees meer…


Lees hier ->>> meer over rijkdom en hoe rijk te worden op deze website


Wanneer ben je rijk? Een aardig onderzoekje…

In 2017 was het mediane / gemiddelde inkomen in Frankrijk € 1.370 per maand per persoon netto per maand. Uit de nieuwe studie blijkt dat als je rijk bent, je ongeveer het dubbele cijfer zou moeten verdienen. Dus rijk zijn voor één persoon zou neerkomen op het verdienen van € 3.470 per maand.

Ben je een stel met kinderen dan zou je elke maand € 7.827 moeten verdienen om als ‘rijk’ te worden beschouwd. Volgens deze regel zijn 5,1 miljoen mensen in Frankrijk rijk. En dat betekent dat in Frankrijk iets meer dan 8% van de bevolking zich rijk mag noemen.

Uit het onderzoek kunnen ook nog een aantal andere interessante observatie worden gehaald. Dit zijn onder andere:

  • de 1% rijkste mensen in Frankrijk nemen elke maand € 6.650, – mee naar huis na belasting;
  • 500.000 mensen nemen meer dan € 100.000 per jaar mee naar huis; en
  • de absoluut rijkste mensen, die maandelijks € 38.500 mee naar huis nemen, vertegenwoordigen slechts 0,01% van de bevolking.

De studie onderzocht wat het betekent om ‘rijk’ te zijn. Ze komen tot de conclusie dat het in de eerste plaats betekende dat je het geld hebt voor goede huisvesting. Dit is voor de Fransen minimaal 60 vierkante meter voor jezelf.

Ten tweede ben je rijk met een ‘luxe auto’. Slechts 10% van de bevolking in Frankrijk heeft een zo’n voertuig. Rijk ben je ook als je de beschikking hebt over iemand die voor je schoonmaakt, je op vakantie kan gaan en geld hebt voor diverse vrijetijdsactiviteiten.


Rijk zijn in Nederland 2020

In Nederland ligt het gemiddelde netto inkomen van één persoon op zo’n € 2.100 euro per maand, inclusief vakantiegeld. Dat is zo’n € 600,- meer dan de Fransen. Voor de definitie rijk in Nederland betekent dat, dat je dan zo’n € 5.300 netto maandelijks moet kunnen bijschrijven en een gezin met kinderen € 12.000,-.


Wanneer ben je rijk? Een aardig onderzoekje...


Zie hier de beste boeken over beleggen.


Rijk in breder zin

Ook keken de onderzoekers naar wat het betekent om rijk te zijn in bredere zin. Daarbij gaat het om werkzekerheid, een voltijds contract, niet worden bedreigd door werkloosheid. Je moet ook zelf controle hebben over wanneer je werkt, dus geen aanwezigheidsplicht van negen tot vijf.

Ook als je een breed netwerk van vrienden en familieleden hebt ben je rijk in ‘bredere zin’. Het makkelijk hebben van toegang tot onderwijs en het halen van een universitaire opleiding is ook weer rijkdom.


Bron en meer informatie: Quels sont les seuils de richesse selon le type de ménage?