Wat doen mentaal sterke mensen? 10 voorbeelden

0
Wat doen mentaal sterke mensen?
Wat doen mentaal sterke mensen?

Wat doen mentaal sterke mensen?

Psychotherapeute en schrijfster Amy Morin heeft een aardig boekje geschreven. In 13 Things Mentally Strong People Don’t Do laat ze zien hoe je met leven om kan gaan. Haar boek is gebaseerd op gesprekken met en observaties van mentaal sterke mensen. Lees meer…


Lees hier ->>> meer interessante artikelen over psychologie op deze website…


Wat doen mentaal sterke mensen?


1. Maken zich geen zorgen maken over wat anderen denken

Die ander kan er heel veel van vinden. Je kunt ook denken dat anderen een mening over je hebben, zonder dat dit zo hoeft te zijn. Mentaal sterke mensen leggen dit naast zich neer en focussen zich op de voorliggende taak, niet op ‘de ander’.


2. Zaken niet over-analyseren

Je kunt maar blijven en blijven analyseren. Zowel over datgene wat gepasseerd is en wat er zou moeten gebeuren. Beter is om je opties op papier te zetten en daar mee aan de slag te gaan. Mochten de opties geen succes of gevolg hebben, start en zoek naar nieuwe.


3. Zichzelf niet de put in praten

Je kunt jezelf overal de schuld van geven en denken dat het je nooit gaat lukken. Mentaal sterke mensen erkennen dat er iets niet is goed gegaan, maar zien dit als een leermoment. Sta op, denk na en ga iets anders doen.

Kijk naar wat anderen in een gelijksoortige situatie hebben gedaan. Praat met mensen die ook ervaring hebben met zo’n situatie om nieuwe stappen te ondernemen.


4. Ze gunnen de ander succes

Jaloersheid helpt je geen steek verder. Sterker nog, dat knagende gevoel maakt je alleen maar in-effectiever. Kijk naar wat anderen succesvol maakt en leer er van.


5. Ze accepteren de situatie zoals deze is

Hoe menselijk is het om de ‘omstandigheden’ de schuld te geven. Natuurlijk kun je je af blijven vragen waarom de kaarten zo geschud zijn? Ook kun je blijven ‘hopen’ op betere tijden. Het voorgaande heeft geen zin en verandert niets aan de situatie zelf.

Accepteer de omstandigheden en kijk hoe je deze kunt beïnvloeden en voor je kunt laten werken.


Lees hier ->>> meer lifehacks op deze website.


6. Ze proberen niet continu iedereen tevreden te stellen

Met het proberen iedereen te vriend te houden kun je heel veel tijd kwijt zijn. Handel op een positieve wijze en accepteer dat er sommigen zullen zijn die er niet of minder blij mee zullen zijn.


7. Ze verstoppen zich niet in zelfmedelijden

Natuurlijk is het niet slecht om bij ‘verlies’ even stil te staan. Maar vergis je niet, het leven is geen groot complot tegen jou. Focus op de toekomst en maak stappen vooruit, in plaats van stil en zielig in een hoekje te gaan zitten.


Zie hier de Top 10 beste boeken om je productiviteit te verhogen.


8. Niet klagen bij de verkeerde mensen

Het is heel menselijk om iedereen die je tegenkomt lastig te vallen met je problemen. Op de vraag ‘Hoe gaat het?’, kun je los gaan op datgene wat mis is.

In negen van de tien gevallen heeft dit geen enkel nut. Wat wel werkt is om met iemand te praten die verstand van zaken heeft en je verder kan helpen.


9. Ze blijven er niet in ‘hangen’

Je kunt natuurlijk keer op keer nadenken over waarom iets mis ging. Je kunt blijven hangen in het verleden. Herken dit patroon en focus je op de toekomst.


10. Ze verwachten niet direct resultaat

Weet je nog: zaaien en oogsten. Je moet investeren om iets voor elkaar te krijgen.