, , ,

Wat is de beroemdste kerk ter wereld? De Sagrada Familia

De Sagrada Familia in Barcelona

Wat is de beroemdste kerk ter wereld? De Sagrada Familia in Barcelona

Hier tien grootste kerken op een rij. Zie hier ->>> meer over over architectuur en hier ->>> meer over religie op deze website.


Top 10: beroemdste kerk ter wereld


10. Hagia Sophia, Istanboel, Turkije

 Hagia Sophia

Hagia Sophia

De Hagia Sophia of Aya Sophia is een voormalige kathedraal (gedurende de hele periode van 537 – 1453 de grootste ter wereld) en moskee in de Turkse stad Istanboel. Tegenwoordig is het een museum. De Hagia Sophia bevindt zich in het oude stadscentrum op het Europese deel, vlak bij de Sultan Ahmetmoskee, de Hippodroom en het Sarnici-waterreservoir.

De wijk waar de Hagia Sophia ligt heet Sultanahmet. Het gebouw staat vanwege de bijzondere geschiedenis en architectuur ook op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.


9. Basiliek van San Marco, Venetië, Italië

Basiliek van San Marco

Basiliek van San Marco

De Basiliek van San Marco (Basilica di San Marco) is de kathedraal en de grootste kerk van Venetië. Zij ligt aan het San Marcoplein, naast het Dogepaleis (Palazzo Ducale). De huidige basiliek is de derde kerk op deze plaats. Zij dateert van rond 1060. De basiliek is gebouwd om de overblijfselen van de heilige Marcus, die in 828 door Venetië geroofd waren uit Alexandrië, een laatste rustplaats te bieden.


8. De Heilig Grafkerk of Verrijzeniskerk, Jeruzalem, Israël

De Heilig Grafkerk of Verrijzeniskerk

De Heilig Grafkerk of Verrijzeniskerk

Deze kerk wordt ook wel de Kerk van de wederopstanding genoemd. Volgens de overlevering is ze gebouwd op de plek waar Christus zowel gekruisigd als begraven zou zijn: het Heilig Graf. Het is sinds de 4e eeuw een belangrijk pelgrimsoord. Op de plaats van de kerk hebben meerdere kerken gestaan, die tijdens oorlogen en branden verloren gingen. Het huidige gebouw stamt uit 1149 en is in vroeg-gotische stijl gebouwd.


7. Geboortekerk, Bethlehem, Palestijnse gebieden

beroemdste kerk ter wereld Geboortekerk

Geboortekerk

De Geboortekerk is een kerkgebouw in Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever. De kerk is gebouwd op de plaats waar Jezus geboren zou zijn. Ze heeft een oppervlakte van ongeveer 12.000 m2. In een ondergrondse grot bevindt zich de plaats waar Jezus geboren zou zijn. De exacte plek wordt aangegeven door een zilveren veertienpuntige ster. Hierboven staat een altaar naar Armeens Apostolisch ontwerp.


6. St Paul’s Cathedral, Londen, Engeland

St Paul’s Cathedral

St Paul’s Cathedral

De St Paul’s Cathedral is een kathedraal gelegen op Ludgate Hill, in de Londense binnenstad, de City. Het is de zetel van de anglicaanse bisschop van Londen. Op de plaats van de kathedraal stond aanvankelijk een houten kerk gebouwd in 604 die reeds aan de apostel Paulus gewijd was. Een aantal malen raakte het gebouw beschadigd of is het verwoest, onder meer door een brand in 675, maar steeds is het herbouwd.

Ook tijdens de grote brand van Londen in 1666 brandde het gebouw af. Hoewel het toen binnen de mogelijkheden had gelegen het gebouw te reconstrueren, is besloten een geheel nieuwe kathedraal in moderne stijl te bouwen.


Zie hier de top 10 grootste tempels ter wereld.


5. Westminster Abbey, Londen, Engeland

Westminster Abbey

Westminster Abbey

De Westminster Abbey, officieel The Collegiate Church of St Peter, is een voornamelijk in gotische stijl opgetrokken kerk in Londen. Het is traditioneel de plaats waar kroningen en begrafenissen van leden van de Britse vorstenhuizen plaatsvinden. Ook vinden hier huwelijken plaats van leden van de koninklijke familie, tussen 1100 en 2011 16, met als voorlopig laatste Prins William en Kate Middleton. In 1987 is het gebouw samen met Westminster Palace en Saint Margaret’s Church door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst.


4.Sint-Pietersbasiliek, Rome, Italië

Sint-Pietersbasiliek

Sint-Pietersbasiliek

De Sint-Pietersbasiliek is een katholieke kerk en basilica major aan het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. De kerk is tussen 1506 en 1626 gebouwd in late-renaissance-barokarchitectuur op de plaats van het vroegere Circus van Nero in Rome.

Daar waar volgens de overlevering de apostel en eerste paus, Petrus, gekruisigd en begraven is. Het is een belangrijk bedevaartsoord voor katholieken en geldt als de eerste van de zeven pelgrimskerken van Rome.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie