Wat is de beroemdste kerk ter wereld? De Sagrada Familia

0

Top 3: beroemdste kerk ter wereld


Zie hier de de 25 grootste kerken in Nederland.


3. Notre-Dame de Paris, Parijs, Frankrijk

Notre-Dame van Parijs
Notre-Dame van Parijs

De Cathédrale Notre-Dame de Paris (Nederlands: Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Parijs) is een in vroeggotische stijl opgetrokken kathedraal op het Île de la Cité, in het centrum van Parijs. In de kathedraal worden drie relikwieën van Christus bewaard: de doornenkroon, een stuk uit het kruis en een van de nagels waarmee Christus gekruisigd zou zijn.

De eerste steen is in 1163 door paus Alexander III geplaatst. Tegen 1177 was het koor voltooid en het nieuwe hoogaltaar is in 1182 ingewijd. Na de dood van bisschop Maurice de Sully in 1196, werd onder zijn opvolger Eudes de Sully begonnen met de bouw van het transept en het schip.

Halverwege de 13e eeuw waren ook de westtorens voltooid, waarna tot 1345 nog gewerkt is aan het interieur en de straalkapellen.


Zie hier de top 10 landen met het grootste aantal moslims 2021.


2. Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods, Moskou, Rusland

Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods
Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods

De Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods of de Basiliuskathedraal is de belangrijkste blikvanger van het Rode Plein. De kathedraal is tussen 1555 en 1560 gebouwd in opdracht van Ivan IV (Ivan de Verschrikkelijke), ter ere van diens overwinning op de Wolga-Tataren in de stad Kazan.


1. Sagrada Familia, Barcelona, Spanje

Sagrada Familia
Sagrada Familia

Sinds het leggen van de eerste steen in 1882 wordt bijna voortdurend aan de kerk gebouwd. Alleen gedurende de Spaanse Burgeroorlog heeft de bouw enkele jaren stilgelegen. De huidige officiële opleveringsdatum is in 2026.

De bouwdirectie houdt het erop dat het gebouw klaar zou kunnen zijn ergens in het eerste derde van de 21ste eeuw.

De snelheid waarmee de bouw vordert, is voor een groot deel afhankelijk van de giften die bezoekers binnenbrengen. De bouw duurt inmiddels zo lang, dat reeds voltooide gedeelten inmiddels gerenoveerd moeten worden.


 

Geef een reactie